Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, February 07, 2016

De drama-driehoek van het PEGIDA protest

Het schouwspel dat het PEGIDA protest gisteren op de Blauwbrug in Amsterdam toonde, bevat zoveel symboliek en drama, dat het haast niet meer te tellen is. Als de anti-fascisten zich verzamelen bij de Dokwerker, dan weet iedereen wel dat daar het standbeeld van de Februaristaking van 1941 staat. De enige keer dat Nederlandse arbeiders zich daadwerkelijk voor onderdrukte Joodse landgenoten hebben ingezet.

Blauwbrug
Daar waar de PEGIDA had moeten demonstreren, staat het gedenkmonument voor Joods verzet tijdens de Tweede wereldoorlog. Ook zeer symbolisch. Door een bommelding mochten de PEGIDA demonstranten niet op die plek staan en werden naar de Blauwbrug verdreven. De Blauwbrug is bekend van het anti-monarchistisch verzet tijdens de kroning in 1980. Deze keer hield de ME stand, waarschijnlijk omdat de PEGIDA helemaal niet wilde vechten. De route die de meute in 1980 , na de val van de Blauwbrug nam, komt overéén met de route die de wederdopers op 11 februari 1535 namen, toen ze naakt en wel het stadhuis bestormden en de burgemeester vermoordden.

Spinoza
Nadat gisteren duidelijk werd, dat de PEGIDA van twee kanten werd ingesloten, moest er in allerijl een nieuwe locatie gevonden worden. De Gemeente bood aan bij het standbeeld van Spinoza te gaan demonstreren. Het is onduidelijk of de Gemeente Amsterdam en de politiecommandant deze plek hebben aangeboden vanwege de strategisch gunstige locatie, of dat de symbolische waarde van het standbeeld een rol heeft gespeeld. Baruch Spinoza werd immers op 27 juli 1656 wegens ketterij en verloochenen van God uit de Portugeese Synagoge (naast de Dokwerker) verstoten.

De twee groepen demonstranten PEGIDA en antifascisten stonden gisteren tegen elkaar te schreeuwen dat het een lieve lust was, zonder zich van de symbolische waarde van de locaties bewust te zijn. Het is niet duidelijk of ook maar iemand zich afvroeg of het protest tot een oplossing van de problemen zou leiden. Beide groepen bieden geen oplossing voor de problemen waar Europa voor staat.

Dramadriehoek
Het protest, de communicatie en het duwen en trekken voltrekt zich volgens een schema dat in therapeutische groepen de Dramadriehoek wordt genoemd. In de dramadriehoek zijn slechts drie posities denkbaar: De Aanklager, Het Slachtoffer en de Helper. Kies uit!

De PEGIDA demonstranten kiezen eerst de positie van aanklager, als ze roepen dat de asielzoekers ons land overspoelen, dat de islam onze cultuur bedreigt en dat onze vrouwen in hun kont worden geknepen door islamieten. Het is kortom weer allemaal de schuld van de ander, de buitenstaander, de indringer. Op het moment dat de burgemeester van Amsterdam niet de juiste plaats voor de demonstratie aanbiedt, en de demonstranten niet genoeg beschermt, wordt de woordvoerder van PEGIDA, Edwin Utrecht, tot slachtoffer. PEGIDA is slachtoffer van willekeurig beleid van de Gemeente. De media willen niet naar hem luisteren en geven de leuzen van PEGIDA verkeerd weer. De rol van PEGIDA als helper wordt niet helemaal duidelijk, maar het bordje "Ik doe dit voor mijn dochter en kleindochter" dat een mevrouw uit Heerlen bij zich droeg, duidt er op dat er wel degelijk altruïstische motieven bij de PEGIDA demonstranten aanwezig waren.

Anousha Nzume
Bij het standbeeld van de Dokwerker heeft de goedgeorganiseerde linkse beweging intussen een podium opgebouwd en spreken goed articulerende beroepsactivisten de menigte toe. Het is niet helemaal duidelijk waarom er Palestijnse- Koerdische- en Filipijnse- vlaggen bij de anti-fascistische demonstratie getoond werden, maar voor rationele argumenten moest je gisteren zowiezo niet in Amsterdam zijn. De Zwarte-Piet activiste Anousha Nzume spreekt de menigte toe en benadrukt vooral de helpende rol in de dramadriehoek. Vluchtelingen zijn altijd welkom. Laat ze allemaal maar hierheen komen. Quasi om haar rol als zwarte vrouw extra te benadrukken, heeft ze zelfs haar naam laten veranderen van Anna Steijn naar Anousha Nzume. Daarmee, door perse Afrikaans te willen zijn en geen hockeymeisje uit Wassenaar, kruipt Anousha Nzume bewust in haar slachtoffer rol.
Het is duidelijk in welke situatie de antifascisten in hun rol van aanklager kruipen. Namelijk als ze na hun eigen demonstratie via de Mozes-en Aaronkerk ongehinderd naar de PEGIDA kunnen lopen en daar de zeventig tot tweehonderd PEGIDA demonstranten bespugen, uitschelden en toeschreeuwen. Dat groepje op de Blauwbrug zou in hoogst eigen persoon "Het Fascisme" van Nederland belichamen, aldus de aanklagers van links.  En als dat zou gebeuren, dan zou links opnieuw een spoorwegstaking houden en een ondergronds verzet oprichten, want dan zouden ze slachtoffer zijn. Sommigen konden niet op die nieuwe tijd wachten en werden nu al opgepakt.  


Top-slachtoffer van de dag is Frank van der Linde, die tientallen doodsbedreigingen uit extreem-rechtse hoek kreeg. Hij kwam bijna klaar, zo opwindend vond ie het. Het is niet helemaal duidelijk waarom de fascisten juist hem gingen  bedreigen, want hij heeft tijdens de demonstratie alleen maar rondgelopen en niemand pijn gedaan. Misschien heeft hij het uit zijn duim gezogen.

Intussen kunnen we met zijn allen blijven doordraaien in de mallemolen van slachtoffer-dader en helper, maar het lost niets op. Morgen wordt er misschien een grote aanslag op een doel in Nederland gepleegd en dan moeten we weer met zijn allen één zijn. Dan gaan we weer bloemstukken, kaarsjes en beertjes op een plek neerleggen.

Daarom roep ik vanuit deze plek de Nederlanders op, de rust te bewaren en naar oplossingen te zoeken.

4 comments:

André van Delft said...

Leuk die pagina van Coachy over Transactionele Analyse (TA), maar de Dramadriekhoek is niet van toepassing op de houding van PEGIDA rond de demonstratie van afgelopen zaterdag.

TA beschouwt interactie waar mensen zelf rollen kunnen kiezen, bijvoorbeeld die van slachtoffer, zonder dat daar een noodzaak toe is. Vóór en tijdens de demonstratie van afgelopen zaterdag is PEGIDA wel degelijk slecht behandeld door gemeente en links. PEGIDA heeft wettelijk recht op demonstreren, en eist dat op. Dat is assertief gedrag, een onderdeel van de winnaarsdriekhoek van TA.

Coachy: “We denken al gauw te begrijpen wat de ander bedoelt”.

Het was wel duidelijk wat links bedoelde: de PEGIDA demonstratie verstoren, want dat is ook gebeurd. Of meen je dat links iets anders bedoelde?

Coachy: “Worden we ergens door geraakt, dan gaan we al snel uit van ‘foute’ bedoelingen.”

PEGIDA heeft recht op demonstreren; dat recht is ontnomen, en dat raakt natuurlijk. Soms worden PEGIDA demonstranten zelfs fysiek geraakt. Zaterdag gooide links met stenen en vuurwerk, zo vernam ik. Dat raakt in ieder geval mentaal. We gaan dan niet “al snel” uit van foute bedoelingen. Die foute bedoelingen van links lagen er gewoon erg dik bovenop.

Kees: “Daarom roep ik vanuit deze plek de Nederlanders op, de rust te bewaren en naar oplossingen te zoeken.”

De PEGIDA demonstranten zijn 3 uur lang ingesloten geweest door politie en hysterisch links, maar de meesten bleven juist erg rustig, zeker gezien de geïncasseerde haat en agressie. Oplossingen voor de problemen heeft PEGIDA ook. Tot nu toe heeft PEGIDA Nederland weinig succes met de vreedzame benadering.

Nu wordt PEGIDA gesaboteerd, en de oplossingen van PEGIDA krijgen geen kans. Daardoor verslechtert de situatie in het land: steeds grotere problemen met de immigranten en islam, en groeiende ontevredenheid en onrust onder de bevoliking. Bij lokale bijeenkomsten over AZC’s barst de volkswoede zo nu en dan uit. De overheid bindt dan in, en geweld loont dus, voor iedereen zichtbaar.

En ook afgelopen zaterdag loonde het geweld.

Geweld laten lonen is een uitnodiging tot meer geweld. Een gevaarlijke ontwikkeling, die m.i. meer aandacht waard is dan deze misplaatste verwijzing naar de dramadriehoek.

vanhetgoor said...

Ik heb altijd moeite met Frank van der Linde. Niet dat ik de man ken, of weet waar hij voor staat, maar de naam Frank van der Linde is voor mij een journalist die een blauwe maandag voor TV gewerkt heeft. Maar de foto die er hier bij staat is niet die Frank van der Linde van TV, dan is er nog de Frènk van der Linde, die is het ook niet. Er zijn dus meerdere Van der Lindes, en geen van alles is belangrijk. Het was iets op TV met een oude Solex en recepten van zijn grootmoeder. Een soort 'koffietijd' journalist dus.

Ik ken geen Solex-haters of mensen die recepten van Oma haten. Ik kan mij daarom niet voorstellen dat er iemand is die Frank, Frenk of Frènk van der Linde kwaad zou willen doen. Is die man al onderzocht op vervolgingswaanzin?

Het is kwalijk van het bestuur van Amsterdam dat de AFA-Fascisten bij de Dokwerker mochten demonstreren, daar horen zij niet thuis. De mensen van Pegida zouden daar behoren te staan omdat deze tegen het fascisme zijn en zij nog enige voeling hebben met het leed dat de joodse bevolking is aangedaan, Ik herinner mij nog de vlaggen van ISIS daar bij de Dokwerker, zou het gemeentebestuur van Amsterdam dan geen enkele schaamte meer in hun sodemieter hebben? Nee, dat hebben ze niet!

charles de gaulle said...

Pegida is een organisatie van bezorgde burgers die een uitlaatklep zoeken om hun bezorgdheid te uiten. Daar is niks links of rechts aan, dat is een kwestie van realisme. Pegida was de eerste die toestemming vroeg voor een demo, het is dan niet bepaald slim als de burgemeester vervolgens een later aangevraagde tegendemonstratie enkele honderden meters verderop toestaat. Verdacht wordt het als de tegendemonstratie net enkele uren voor de demonstratie wordt gepland, dat lijkt op het verzamelen en bundelen van de krachten. Na de vermeende vondst van een verdacht pakketje werden de demonstranten eerst naar een plek verwezen 30 meter van het pakje, dat lijkt op zijn minst niet de meest veilige plek en vervolgens worden ze naar een plek gedirigeerd waar de tegenstanders al volop aanwezig zijn. Dan dwalen mijn gedachten toch al gauw richting kwade opzet. Daarbij was het op zijn minst vreemd te noemen dat de politie voor een groot gedeelte met de neus naar de Pegida demonstranten stond terwijl de agressie uitsluitend van de extreem-linkse kant kwam. Pegida is de mogelijkheid om te demonstreren ontnomen en ze werden zelfs gedeporteerd naar een onbekende bestemming zogenaamd voor hun eigen veiligheid, een groter bewijs van onvermogen kan de politie zichzelf niet geven. Verder is het vreemd te noemen dat het zogenaamd verdachte pakketje verder onbesproken is gebleven, overal waren camera's maar niemand heeft ooit iets vernomen of daar nog onderzoek naar gedaan is.
Je hoeft het niet met Pegida eens te zijn om toch te zien dat ze meer dan schandalig zijn behandeld door de burgemeester en zijn ordetroepen.

André van Delft said...

VIDEO: Pegida Amsterdam en de puinhoop van Van der Laan