Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, February 06, 2016

Leila Khaled (PFLP) zat maar 23 dagen in de gevangenis

De Universiteit Utrecht en de Stichting Democratie en Media, van Marianne Sax en Heikelien Verrijn Stuart, doen alsof de PFLP-terroriste Leila Khaled een icoon van vrijheidstrijd is. De conferentie 'Stateless Democracy' ,van afgelopen weekend, moest deze vliegtuigkaper persé uitnodigen om te laten zien hoe vrijheidslievend en liberaal de organisatoren zijn.

In werkelijkheid blijken de PFLP en de met hen verbonden Westerse stadsguerilla, wreed en antisemitisch te zijn. De Joodse passagiers werden tijdens de kapingen van de andere passagiers gescheiden. Tot de dag van vandaag jaagt de PFLP op Joodse burgers.

Vorige week beschreef ik al hoe Leila Khaled tijdens haar laatste vliegtuigkaping afging en binnen twee minuten bewusteloos op de grond lag. Maar hoe ging het verder?

Het drama was na de arrestatie van Leila Khaled nog lang niet voorbij. Drie andere vliegtuigen zijn op die dag tegelijkertijd gekaapt. De twee mannen met Senegalese paspoorten hebben een Pan Am vlucht gekaapt en zijn naar Egypte gevlogen. TWA en Swiss Air vluchten worden gekaapt en naar Amman  in Jordanië gedwongen. De Israëlische geheime dienst Shin Bet stuurt een kort bericht naar de piloot Bar-Lev: 'Over en uit, kom naar huis.'

Hij heeft twee gewapende Shin Bet officieren - Kol, en een tweede agent die aan de achterkant van het vliegtuig zit - plus een dode man en een internationaal gezochte terrorist- aan boord. Shlomo Vider, de chief stewardess, is door de kapers neergeschoten. Alvorens te reageren op orders van de Shin Bet's - Bar-Lev weet niets van de andere kapingen - roept hij een dokter naar voren te komen, om chief-stewardess Vider te onderzoeken. De meest gekwalificeerde persoon aan boord is een tandarts. Hij oordeelt dat Vider in stabiele toestand is. "Ik wist niet of het wel waar was" zegt Bar-Lev. Er kunnen innerlijke bloedingen zijn.

Bar-Lev vertelt Tel Aviv dat Vider geen vijf uur kan vliegen. Hij vraagt toestemming tot landen in London. Het hoofdkwartier beveelt hem echter opnieuw om terug te keren naar Israël, maar Bar-Lev heeft contact opgenomen met de Britse autoriteiten en begint te dalen. Onderweg hoort hij de stem van een El Al piloot die voorbereidingen treft op te stijgen van Heathrow naar Israël. "Ik vertel hem over te schakelen op de interne frequentie," zegt Bar-Lev.

Snel en in het Hebreeuws bespreekt hij zijn plan met de andere piloot: Hij gaat in de buurt van het andere vliegtuig landen. In de commotie, zou niemand merken dat de twee gewapende Shin Bet marshals tussen de wielen door uit het vliegtuig glippen en in het andere vliegtuig stappen. Het laatste wat hij nodig heeft is dat de twee gearresteerd worden door de lokale autoriteiten en eventueel aangeklaagd wegens het doden van de Sandinist Argüello.

Hij beweert bij hoog en laag, dat  hij gewoon het vliegtuig gevlogen heeft, de hele tijd, en niet weet hoe de Nicaraguaanse terrorist is overleden.Bar-Lev heeft een goede reden voor zijn bezorgdheid. In februari 1969 is een Shin Bet air marshal in zurich aangeklaagd wegens het doodschieten van een terrorist.

Nadat Bar-Lev het vliegtuig heeft geland, verwelkomt de bemanning een Brits medisch team aan boord. De chief stewardess komt net op tijd in het ziekenhuis. Vijf minuten  later zou ze dood zijn geweest. Als Bar-Lev de deur probeert te sluiten en terug te vliegen naar Tel Aviv, komen verschillende gewapende agenten van de Britse geheime diensten binnen en zeggen: "Deur open houden, u bent op het  grondgebied van Groot-Brittannië. "

Bar-Lev en de rest van de bemanning worden meegenomen voor verhoor. Hij zegt: "Ik vertelde hen niets." Hij staat erop dat hij gewoon het vliegtuig heeft gevlogen , de hele tijd, en niet weet hoe de Nicaraguaanse terrorist is overleden. Een El Al security officer print in de tussentijd tickets voor de twee Shin Bet agenten.

Bar-Lev en de bemanning worden de volgende dag vrijgelaten. De Britse autoriteiten weten dat ze liegen, maar kunnen geen bewijs vinden. Leila Khaled blijft in het Verenigd Koninkrijk. Ze wordt drie weken later vrijgelaten om aan de eisen van kapers van een Brits vliegtuig in Bahrein te voldoen.

Voor Bar-Lev echter, is de beproeving nog niet voorbij. Bij terugkeer naar Israël wordt hij ondervraagt. Waarom wilde hij de security officer in de cockpit hebben? Waarom heeft hij een direct bevel om terug te keren naar Tel Aviv genegeerd? Waarom heeft hij het oordeel van de tandarts in de wind geslagen?

De volgende dag krijgt hij een jaar verbod om voor El Al te vliegen. De piloot belt direct met Golda Meir en vraagt haar zijn kant van het verhaal te mogen vertellen. Na zijn verhaal aan Golda Meir krijgt hij twee weken verlof en een onderscheiding voor getoonde moed.


1 comment:

Jan said...

Intrigerend, is natuurlijk wel hoe de combinatie Marjan Sax en Heikelien Verrijn Stuart ooit is ontstaan. Heikelien Verrijn Stuart, Stan van Houcke en Boudewijn Chorus, waarvan de twee laatstgenoemden als volgelingen van het Marxisme kunnen worden beschouwd en kind aan huis bij de Internationale Socialisten. Zou Marjan Sax in het geheim haar Joodse geloof hebben afgezworen, We weten immers, dat Joden in linkse kringen volgens de daar heersende Marxistische dogma, alleen welkom zijn, als ze zich hebben bevrijd van het Joods zijn en zich openlijk tegen Israel uitspreken.

Dit laatste is belangrijk, omdat extreem links het klassieke antisemitisme heeft ingeruild voor anti Israel, en antizionisme. Joodse afvalligen, zoals o.a. Hajo Meijer zijn toch nog altijd dun gezaaid, maar eenmaal binnenboord ben je veelal wel verschoond van beschuldigingen van antisemitisme, en in het geval van Marjan Sax, ook nog eens een hoofdprijs bestaande uit een jaarlijks subsidie.