Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, April 23, 2017

Observaties bij de Hamasconferentie

De Hamasconferentie op 15 april 2017 is in Rotterdam opvallend rustig verlopen. De aangekondigde demonstratie van 'Time to Standup for Israel' vindt niet plaats. De stille tocht van Christenen voor Israël wordt door de burgemeester verboden. De bezoekers van het Hamascongres kunnen geheel ongestoord naar binnen.

Wat als een groots evenement, met drie zalen en duizenden bezoekers is aangekondigd, blijkt uiteindelijk meer een gezellige ontmoeting van Palestijnse families in Europa te zijn. Erbij zijn en met elkaar praten is belangrijker dan de felle redevoeringen en ophitsing.

Intussen is de Rotterdamse politie op zijn hoede en observeert zorgvuldig de omgeving. Al vanaf negen uur loopt een vrouw van middelbare leeftijd, met kort blond haar, rondjes over het Schouwburgplein. Ze wordt staande gehouden en in een portiek geduwd. Ze weigert zich te identificeren." Weet u niet wat er in de wereld tegenwoordig allemaal gebeurd?", vraagt de agent. Dat is hilarisch als blijkt dat we hier te maken hebben met de beroepsactiviste José van Leeuwen.

Op de conferentie spreken geen Nederlandse politici van landelijk niveau. Rotterdamse  NIDA-leider Nourdin El Ouali houdt een toespraak in slecht verstaanbaar Engels. De Vlaams-Libanese revolutionair Dyab Abou Jahjah spreekt wel, maar zijn toespraak is nergens terug te beluisteren, zodat ons de vlammende inhoud van zijn toespraak onthouden blijft. Ook hier lijkt de propaganda vooraf, de provocatie, van 'Kijk mij eens op een Hamas-bijeenkomst spreken' belangrijker te zijn dan de inhoud.


DENK-afgevaardigde Tunahan Kuzu is de enige landelijke volksvertegenwoordiger die aanwezig is op de conferentie. De foto van Kuzu naast Amin Abou Rashed, Hamas-vertegenwoordiger in Nederland, gaat in het archief en zal hem nog vaak blijven achtervolgen. Dat blijken ook de SP afgevaardigden te beseffen, want ondanks aankondigingen over Tiny Kox, laten ze zich niet zien. Te besmet is de naam van terreurorganisatie Hamas.

Dan blijven de nuttige idioten  over. Jose van Leeuwen is intussen door een alerte politiemacht weggewerkt en de Dam-demonstrant Simon Vrouwe slaat het tafereel hoofdschuddend van achter het raam gade. Hij laat zich het bad in de Palestijnse menigte van bewonderaars goed bevallen. De 'held' die elk weekend op de Dam in Amsterdam de leuzen van Hamas propageert en de aanwezige Turken ophitst tot geweld, is een graag geziene gast op de conferentie.

De terreur-propagandist en voormalig mislukt journalist Maarten Jan Hijmans, ook wel Abupessoptimist genoemd, is teleurgesteld. "Wat minder geslaagd was, was dat de organisatie volstrekt chaotisch was te noemen. Er was nergens een duidelijk programma te vinden. Niet in het Engels of Nederlands, en zelfs niet in het Arabisch. Ook waren er, voor zover ik weet, nauwelijks of niet mensen met grote namen aanwezig."  Dat is de beschrijving van Abupessoptimist. 'Hamas mag een conferentie houden in Rotterdam.' Dat is de boodschap en die is verspreid.

Ook hier weer blijkt het gebrek aan analyse van deze blogger, als je bedenkt dat de provocatie en de aanwezigheid zelf belangrijker is dan de inhoud van het congres.

De 'usual suspects' mogen een standje opbouwen en aanwezig zijn als decorstuk. Benjie de Levie, met zijn dubbele functies in zowel 'Rotterdam voor Gaza, DocP, 'Nederland voor Gaza' als in het Palestina Komitee, kon door zijn aanwezigheid aantonen dat alle Palestijns-Nederlandse massaorganisaties vertegenwoordigd zijn. Wat een armoede!

Carel Brendel heeft een lijst van sprekers en organisatoren van de Epal-conferentie gemaakt en toont met links en documenten aan, dat die allemaal lid zijn van de moslimbroederschap en/of Hamas. Blijkbaar is dat voor de Nederlandse politiek geen reden om deze activiteiten aan banden te leggen; Vrijheid van vergaderen tenslotte. In het buitenland, van Italië, Frankrijk, Duitsland, tot aan de Verenigde Staten aan toe, wordt deze boodschap wel gehoord en niet vergeten.

Een andere observatie is, de opvallende afwezigheid van Nederlandse activisten van een wat hoger allooi dan de Alexandrina's, de Pessoptimisten en de Jan Wijenbergen. Er is op de conferentie geen spreker van het Palestina Komitee, noch een Anja Meulenbelt, Gretta Duisenberg, van Agt of Hedy d'Ancona. Zouden ze ziek zijn of is er iets anders aan de hand?  Heeft de golf van islamitische terreur, ook met vrachtwagens, zoals door Hamas bedacht, ook eindelijk zijn weerslag op de nuttige idioten van links? Zouden ze ook geschrokken zijn van de aanslagen in West-Europa? In de jaren zeventig was het al zo, dat aanslagen op Joden in Israël niet worden waargenomen, maar aanslagen in eigen land tot veel ophef leiden.

Kan allemaal waar zijn, maar een Anja of Gretta hebben nog nooit over veel moreel besef beschikt. Een meer aannemelijke verklaring is, dat de Palestijnen zelf, en met name Amin Abou Rashed, nu wel heel erg hun eigen  gang gaan. De harde kern van het Palestina Komitee is verouderd en heeft niets meer te zeggen. Er is geen overleg meer. Bovendien hebben ze altijd Fatah ondersteund, waar Hamas mee in oorlog is.

Het antwoord van Abupessoptimist op deze analyse:

"Het Palestina Komitee was er wel. Er waren enkele personen aanwezig. Anja Meulenbelt houdt zich de laatste tijd vooral bezig met andere zaken en van mevrouw Duisenberg lijkt het me buitengewoon onwaarschijnlijk dat ze was uitgenodigd. De SP en DENK hadden, zoals ik meldde, het af laten weten uit angst dat zij met een ''terroristische conferentie'' zouden worden geassocieerd. 

Iets anders was er niet aan de hand. Ik heb onderzoek gedaan tijdens de conferentie en kwam tot de conclusie dat er niets mis mee was, zij het dat hij slecht was georganiseerd."

Het is treurig:  Twintig jaar lang lid van een organisatie zijn en er toch niks van snappen, of niks willen begrijpen. Dat kan natuurlijk ook.No comments: