Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, October 11, 2018

BDS bestrijder David Collier in Amsterdam


In een volgepakte Uilenburgersjoel in Amsterdam komen 200 bezoekers luisteren naar het vlammende betoog van David Collier, die jarenlang undercover onderzoek deed binnen de Britse anti-Israël-beweging. Door middel van een presentatie vol met statistieken en screenshots toont David Collier aan dat 42 procent van de anti-Israëlische uitingen van Britse BDS-activisten op Facebook, bestaat uit puur antisemitisme.

Onder antisemitisme verstaat David Collier: Complottheorieën over Joden, geweld fantasieën waarin Joden als gewelddadig of bloeddorstig worden voorgesteld, gedachtes over wereldheerschappij en uitingen waarin Joden als rijk en corrupt worden neergezet.
De anti-Israëlische uitingen over de muur, bezetting en kolonialisme heeft hij bij zijn onderzoek buiten beschouwing gelaten.

Eén van de complottheorieën die hij beschrijft en die door een groot aantal pro-Palestijnse activisten wordt onderschreven is: "Did you know that the only people to be arrested on September 11th in connection to the attacks were 5 Israeli Mossad agents?"

Door de slechte geluidsinstallatie en de volle benauwde zaal is de lezing soms moeilijk te volgen. De journalist Chris Aalberts heeft echter een volledige transcriptie op Twitter gezet. Toch was het volgen van de powerpoint-show en de beschrijving van Chris Aalberts nog niet genoeg om mij geheel te overtuigen. Is dat nu wel echt zo? Is het verwijt van antisemitisme misschien teveel vanuit een Israëlisch perspectief gemaakt? Vragen die nog beantwoord moeten worden.


Wie wil weten hoe het onderzoek tot stand kwam en welke methodes er zijn gebruikt, heeft veel aan het rapport met 79 bladzijden, dat David Collier heeft geschreven. In dat rapport staan nog meer screenshots met antisemitische uitingen. Dat gelezen hebbende sla je inderdaad steil achterover.

De reacties in de pro-Palestijnse pers zijn natuurlijk heel fel, nu iemand zo duidelijk beschrijft wat de werkelijke aard van BDS is. Door David Collier als "rechts", "rabiaat", "kolonialistisch"en "racistisch" te beschrijven, denken de pro-Arabische schrijvers in ieder geval hun achterban gerust te kunnen stellen.

Jonathan Ofir beschrijft hoe hij het gehele rapport heeft doorgelezen en maakt  daarna wel enkele zinnige opmerkingen, namelijk dat David Collier zijn telwerk niet voldoende heeft uitgelegd. Zo'n onderzoek kan je alleen serieus doen, als je in een bepaalde periode precies telt, hoeveel normale uitingen en hoeveel antisemitische uitingen er zijn. Nu lijkt het er op alsof hij het resultaat al van te voren wist.

Toch is het resultaat schokkend, nu we weten dat de BDS beweging geen zelfcorrigerend vermogen heeft. Hoe is dat mogelijk? Zijn de antisemitische uitingen in andere landen van Europa net zo groot? Is het resultaat te vergelijken met de situatie in de USA? Het is een onderzoek waard. De anti-globale sentimenten die gepaard gaan met de Brexit en de tanende positie van het Britse rijk kunnen ermee te maken hebben. In landen waar de Holocaust heeft huisgehouden lijkt het taboe op antisemitisme echter groter.

Mijn probleem tijdens de avond was echter niet of de nummertjes kloppen. Elke antisemitische uiting in een pro-Palestijnse groep is natuurlijk te verwerpen. Mij stoorde, dat David Collier bleef hameren op het antisemitisme. Veel feiten over de Islamitische invloed op Europa heeft hij niet paraat. Zo beweert hij dat de BDS beweging een uitvinding van de Europeanen is. Er is echter bewijs, dat de Iraanse overheid een belangrijke rol bij de stimulering van een boycot tegen Israël  heeft. Onze eigen  Gretta Duisenberg heeft zelfs zitting in een internationaal comité "March to Jerusalem", gefinacierd door Iran.

Bovendien beweert David Collier, dat de Palestijnse demonstranten niet gefinancierd worden en ook maar weinig geld nodig hebben. Onderzoek van Carel Brendel laat echter zien, dat de moslimbroederschappen een dikke vinger in de Palestijnse pap hebben. Die doen dat echt niet gratis en voor niks. Het lijkt erop, dat David Collier hier geen onderzoek naar heeft gedaan.

Verder een hele gezellige avond met veel bekende zionistische activisten en oude bekenden. Verder zo CIDI!
 


No comments: