Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Wednesday, October 10, 2018

Kritische Israëli's worden geweerd van de Birzeit Universiteit in Ramallah (Westbank)



Uitsluiting, discriminatie en 'ethnic cleansing', wat zijn het toch afschuwelijke uitingen van bekrompenheid en alleenheerschappij. Dat ondervond ook Haaretz-journaliste Amira Hass, bij het bezoek aan de conferentie "Alternatives to Neo-Liberal Development in the Occupied Palestinian Territories – Critical Perspectives" op de Birzeit Universiteit te Ramallah (Westelijke Jordaanoever). Ze werd verwijderd van de conferentie, omdat ze Israëlisch is. Sterker nog: Ze werd verwijderd omdat ze een Joodse Israëliër is.

De organisator van de bijeenkomst, de Rosa Luxemburg Stiftung, gefinancierd door de Duitse Die Linke partij,  is pijnlijk getroffen door het incident. Later schrijft Katja Hermann, hoofd van de afdeling Israël van de RSL, weliswaar, dat het niet de bedoeling was en de universiteit biedt wel zijn verontschuldigingen aan, maar het incident heeft toch plaats gevonden.

Hoe kan Ilan Pappé eigenlijk, Israeli zijnde , op de Birzeit Universiteit lezingen over het conflict geven? Dat kon alleen maar door de lezing buiten de universiteit te houden, zodat de ban op Israëlische Joden werd omzeild.

No comments: