Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, November 15, 2018

Geboorteplaats is ook discriminerend!

Afgelopen dinsdag bezocht ik het bevolkingsregister in mijn woonplaats en verzocht de ter plaatse aanwezige ambtenaar een verandering in mijn persoonsgegevens uit te voeren. Als geboorteplaats is namelijk de plaats 'Leeuwarden' geregistreerd. Ik verzocht de ambtenaar in plaats daarvan 'Enkhuizen' in te vullen. Dit werd geweigerd.

Voor mij is de geboorteplaats 'Leeuwarden' op mijn persoonskaart, een ondragelijke last van het bestaan. Het is discriminerend, met als geboorteplaats 'Leeuwarden' te boek te staan. Zodra collega's er achter komen dat 'Leeuwarden' mijn zogenaamde geboorteplaats is, beginnen de opmerkingen. "Stugge Fries"; "Friese doorloper"; "Stijve Fries"; "Waar zijn je klompen?" en dat zijn nog de mildste vooroordelen.

Friezen die de Friese taal machtig zijn, beginnen opeens in het Fries tegen mij te praten. Nu weet iedereen, dat er in Leeuwarden helemaal geen Fries wordt gesproken, maar dat zijn argumenten waar opeens geen rekening mee wordt gehouden. Mijn beide ouders zijn niet Fries. Ik heb slechts één jaar in Friesland gewoond en daarom heb ik de taal van mijn zogenaamde geboorteprovincie ook nooit kunnen leren. Ik voel me niet Fries en ik ben qua identiteit geen Fries. Daarom moet dat veranderd worden!

Nadat je geboren bent, wordt er bij de burgerlijke stand, aangifte van geboorte gedaan. Zes gegevens worden er over de nieuwe wereldburger vastgelegd: Voornaam, achternaam, geslacht, geboortedatum, nationaliteit en geboorteplaats. Intussen is het mogelijk bijna al deze gegevens aan te passen aan jouw eigen gevoel. De voornaam is gemakkelijk te veranderen. Bij de verandering van de familienaam moet de rechter er aan te pas komen. Voor een verandering van het geslacht is tegenwoordig al niet meer vereist, dat een medische ingreep heeft plaatsgevonden. Alleen al het gevoel, dat je van het andere geslacht bent, en een verklaring van een psycholoog volstaan.  Emile Ratelband is bezig een lans te breken voor hen, die het niet eens zijn met hun leeftijd.

Nu is het tijd, na de transgenders en de slachtoffers van leeftijdsdiscriminatie, op te staan voor de rechten van de geboorteplaats-diffusen. Na afwijzing van mijn aanvraag, zal ik naar de rechter stappen. Ik word de Lech Walensa van de geboorteplaats-slachtoffers!

Alleen al het gevoel, in een andere plaats geboren te zijn, moet voldoende zijn om een aanpassing in het geboorteregister uit te voeren.

No comments: