Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, November 01, 2018

Laat Anja uitwijken naar 27 februari

Nu de alternatieve kristallnachtherdenking in steeds kleinere zaaltjes en met steeds minder geselecteerd publiek wordt gehouden, is het tijd voor iets anders. Er zijn goede redenen op 27 februari de Reichstagsbrand van 1933 te herdenken. Weliswaar kan het op 27 februari nog behoorlijk koud zijn, veel kouder dan op een 9 november, maar er staan vele voordelen tegenover.

De brand in het Reichstags-gebouw in Berlijn, op 27 februari 1933, is het begin van de nazi-dictatuur, die tot 1945 zal duren. Als we tegen het opkomende fascisme willen waarschuwen, is dit een geschikte datum. De slachtoffers van de dictatuur die direct na de brand begint, zijn sociaal-democraten, communisten, Joden, Katholieken en democraten.

 De vermeende of echte dader van de brandstichting, is een jonge raden-communist uit Leiden: Marinus van der Lubbe. Daarmee heeft deze gebeurtenis een directe link met Nederland en met Nederlands extreem-links. Eén van de na de Reichstagsbrand opgepakte communisten is Georgi Dimitrov. Deze Bulgaarse communist houdt tijdens zijn proces een zodanig vlammende redevoering, dat de nazi's  hem vrij moeten laten.

Later zal Georgi Dimitrov de dictator van Bulgarije worden, met vele doden tot gevolg. Dit is een geschikt symbool-figuur voor extreem-links, vanwege het idealisme en het aantal doden. Nog regelmatig rijden leden van de bond van anti-fascistische oud-verzetsstrijders AFVN naar Sofia, om het graf van de dictator te eren. (zie foto)
De herdenking van de Reichstagsbrand sluit aan bij het Duitse adagium "Wehret den Anfängen", waarbij de anti-fascistische actievoerders er van uit gaan, dat als je heel vroeg tegen fascistische tendensen waarschuwt en er actie tegen onderneemt, het fascisme nog te stoppen zal zijn. Bovendien sluit de herdenking aan bij het idee, dat je best iets in de fik mag steken, zolang het maar het anti-fascistische doel dient. (Kedichem)



Rene Danen heeft dus in het begin van de jaren negentig de verkeerde Duitse historische gebeurtenis gekozen, om zijn waarschuwing tegen het opkomende fascisme te uiten.

De spreekster op de aanstaande alternatieve Kristallnachtherdenking, Nadia Bouras, zou in het geheel niet misstaan  op een Reichstags-herdenking. Ze waarschuwt al in een vroeg stadium tegen racisme en witte puntmutsen. Ze past goed in de stal van Anja Meulenbelt, Jaap Hamburger en Maarten Jan Hijmans. Ze is bevriend met het nichtje van Hassnae Bouazza, die weer de vriendin van nazi-jager Peter Breedveld is.

De reeks van omstreden en verdachte sprekers tijdens de Alternatieve Kristallnachtherdenking is lang:  Een imam, een dominee, Abdelkader Benali, Haneen Zoabi, Dries van Agt. Je kreeg bijna medelijden met de Anja's en de pappa's. Wie hadden ze nu nog moeten vragen? Amin Abou Rashed?  Shawan Jabarin? De keuze van dit jaar, Nadia Bouras, is natuurlijk een zwaktebod. Die heeft helemaal geen relatie tot het Lijdende Palestijnse Volk en vormt dus geen provocatie tegen de échte Kristallnachtherdenking, van het CJO, die 300 meter verderop plaatsvindt.

Stop het gebekvecht en de stammenstrijd:  Herdenkt de Reichstagbrand, van 27 februari 1933!

No comments: