Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, January 06, 2019

De Bijbelse sexualiteit: Nashville Verklaring


In de huidige tijd van sexuele- en identitaire- verwarring, waarin steden besluiten genderneutrale toiletten te openen en waarin groepen en mensen hun identiteit baseren op hun sexuele geaardheid, doen de orthodoxe Gereformeerde dominees ook een duit in het zakje door een Nashville Verklaring naar buiten te brengen en te ondertekenen.

In de Nashville Verklaring wordt eerst uitgelegd, hoe God het allemaal bedoeld heeft. Dat gaat natuurlijk met behulp van de Heilige Schrift, die letterlijk gelezen moet worden. Vervolgens wordt verklaard, dat homoseksuelen en transgenders niet buitengesloten mogen worden, maar dat er wel op gewezen moet worden dat God's genade en uitverkorenheid, alsmede toegang tot het Hemelse paradijs, alleen verkregen kan worden door letterlijk volgens De Schrift te leven.

Waarom komt deze verklaring van Gereformeerde schriftgeleerden juist nu en hoe kunnen we de verklaring verder duiden?  Voor degenen die de Gereformeerde wereld niet kennen, maken we eerst een onderscheid tussen de wereldse- en de bevindelijke stroming van het Gereformeerdendom. De wereldse variant, georganiseerd in de Protestantse Kerk Nederland kennen we van het CDA, de Vrije Universiteit, de vroegere ARP, het dagblad Trouw, de NCRV en de Gereformeerde Duivenhouders. Dat zijn de Gereformeerden die open staan naar de wereld en het beste ervan proberen te maken.

De wereldse Protestante Kerk Nederland, een samengaan van Hervormde, Gereformeerden en Luthersen, stonden net op het punt dat hele verschil tussen mannen en  vrouwen en dat hele Bijbelse verbod op homosexualiteit, maar eens op de schop te gooien. Het gevolg zou zijn geweest dat in deze kerken, die het grootste deel van protestants kerkelijk Nederland omvatten, voortaan ook mannen  met mannen en vrouwen  met vrouwen zouden kunnen trouwen. Dit voorstel haalde het net niet, maar de trend is gezet. We weten natuurlijk niet hoe de Heere God hier op gereageerd zou hebben. Misschien was er een hele grote vloedgolf over ons land gekomen, waarbij alleen de Zeeuwse eilanden en de Veluwe gespaard zouden blijven. Je weet het niet.

De bevindelijke tak van de Gereformeerden laten deze Godslastering niet op zich zitten en besluiten de Nashville Verklaring, in 2017 door hele strenge orthodoxe Amerikaanse predikanten opgesteld, te ondertekenen. Tot de orthodoxe, zwarte kousen, bevindelijke tak van de Gereformeerden behoren een veelheid van sektarische afgescheiden Gereformeerde kerken en bonden, die ik hier onder opnoem:
Hersteld Hervormde Kerk, Gereformeerde Gemeenten, Christelijke Gereformeerde Kerken, Nederlands Gereformeerde Kerken, De Gereformeerde Bond in de Hervormde Kerk. Wij kennen deze stroming het beste door Kees van der Staaij van de SGP, die de verklaring mede heeft ondertekend.

Ik heb de hele verklaring van Nashville gelezen en het valt mij op dat geen enkele Rooms-Katholieke geestelijke het document heeft ondertekend. Terwijl  de Rooms-Katholieke kerk toch ook een hele strenge mening over homosexualiteit heeft. Bovendien valt mij op dat er aan het einde van de tekst, wel een grote hoeveelheid bijbelboeken wordt genoemd, maar niet nader toegelicht. Anders was het een heel boekwerk geworden. Toch laat het de gelovige verward achter.

Bijvoorbeeld de tekst Genesis 27:"En God schiep den mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; man en vrouw schiep Hij ze." Dat is een prachtige tekst en het sluit homoseksualiteit geenszins uit. Een man kan tegelijkertijd een echte man zijn en toch van een man houden.

Het gaat maar door met al die Bijbelteksten. Je moet echt goed zoeken om een Bijbeltekst te vinden waarin homoseksualiteit wordt verworpen. En dan nog! Veel van deze teksten zijn geschreven terwijl het Joodse volk veertig jaar door de woestijn trok. Toen konden ze dat geflikflooi er gewoon niet bij hebben. Het feit dat homoseksualiteit op enkele plaatsen in de Bijbel besproken wordt is alleen maar een bewijs dat deze vorm van seksualiteit van alle tijden is. Weliswaar zondig, maar dat maakt het alleen maar aantrekkelijker.

Heeft de Nashville Verklaring van de SGP en de Gereformeerde dominees zin? Volgens Theoloog des Vaderlands Stefan Paas (aangesloten bij de Christelijke Gereformeerde Kerken) niet: ‘Publieke stoerdoenerij ten koste van kwetsbare mensen’, twittert hij. Dat is inderdaad het grote probleem: Als je mensen die afwijken ook nog eens gaat uitsluiten, dan creëer je een maatschappelijk- en psychisch probleem.

De orthodoxe Gereformeerden zeggen eigenlijk: "Je mag het wel zijn, maar je mag het niet doen". Hetgeen neerkomt op sexuele onthouding.  Volgens mij zouden ze het moeten omdraaien:  "Je mag het wel doen, maar je mag  het niet zijn". Dat wil zeggen dat het onverstandig is je hele identiteit op te hangen aan je sexuele voorkeur. Nog erger wordt het als de Nederlandse samenleving  de indeling man- en vrouw gaat afschaffen, door bijvoorbeeld het geslacht uit de burgerlijke stand te halen, of door genderneutrale toiletten te openen.  Alsof  je niet meer man of vrouw mag zijn omdat 0,1 procent van de bevolking transseksueel is.

In dier voege is het Nashville document mogelijk een tegenwicht tegen de identiteitspolitiek, waarin de sexuele geaardheid een breekijzer voor politieke verandering is. De Gereformeerde dominees laten zich niet in die gekte meetrekken. Voor de individuele gelovige is het echter geen barmhartig document.

No comments: