Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, October 31, 2019

Kan je als Jood nog links stemmen?

Kan je als Jood nog links stemmen?

Met deze provocerende en prangende vraag in ons achterhoofd togen wij dinsdagavond 29 oktober 2019 naar de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam, waar een panel, bestaande uit Alon de Lieme (D66), Robbert Baruch (PvdA) en Bart Schut (NIW) ons de verlossende antwoorden gaat geven. De moeder van Robert Vuijsje, de panelleider, staat zenuwachtig koffie in te schenken en vertrouwt mij toe, dat ze een roerige avond verwacht. 'Als de mensen maar niet tegen elkaar gaan schreeuwen.'

Opvallende afwezige in dit theater is natuurlijk Daphne Meijer (Groenlinks), die wel op het affiche staat, maar afgezegd heeft. Als medewerker van Een Ander Joods Geluid had zij natuurlijk in haar eentje een geheel ander geluid kunnen laten horen dan normaal gesproken in deze synagoge te horen is.


Ik zelf ben vooral naar deze avond gekomen om mensen opnieuw te ontmoeten en pamfletjes over mijn boek uit te delen. Het maakt mij echt niet uit wat de mensen stemmen. Te bepalen wat Joden stemmen vind ik een voorbeeld van identiteitspolitiek die slecht is voor dit land en slecht voor de etnische groep in kwestie zelf. "Definieer wat Joods is, definieer wat links is en definieer wat je bedoelt met het woord 'kan'"heb ik twee weken voor de discussie al op Facebook geschreven. Maar dat geheel terzijde.

Op de Facebooks vragen mensen mij meermaals of ik iets over de avond kan schrijven. Aanvankelijk was ik dat niet van plan, omdat ik het een gezellige avond vond en mensen ook niet te persoonlijk wil aanpakken. Maar hier komt ie dan toch: het Verslag.

Bart Schut, redacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW), somt op op welke partijen je als Joods absoluut niet zou moeten stemmen: NIDA, DENK en Partij van de Eenheid vanwege de connecties met moslimbroederschap en/of het salafisme en dus impliciet antisemitisch. BIJ1 van Sylvana Simons vanwege het radicale standpunt ten aanzien van Israël en het samen met antisemieten demonstreren op de Dam. Daarna gaat het verder met Groenlinks vanwege de BDS motie op het congres en SP vanwege buitenland woordvoerder Sadet Karabulut, die met Hamas fondsenwerver Amin Abou Rashed op de foto gaat.

Deze opsomming was ook meteen het sterkste moment van Bart Schut, die daarna door de getrainde communicatiemannetjes naast hem weggevaagd werd. Robbert Baruch (PvdA) hield een lang betoog over de waarden in de Tora die geheel overeenkomen met de sociaal-democratie en dat de Joden van oudsher de sociaal-democratische partij opgebouwd hebben. Er was geen speld tussen te krijigen, behalve dat het allemaal verhalen uit het verleden zijn.

De grote olifant in de ruimte, de islamisering, wordt in dit stadium van de discussie helemaal niet genoemd. De PvdA dreigt samen met de islamitische krachten die ze hebben binnengehaald ten onder te gaan. Het is nog een geluk dat de DENK-leden uit de partij zijn gestapt. Als je bedenkt dat die Kuzu en Özturk gewoon voor de PvdA in het parlement zaten, dan vraag je je werkelijk af:  Wat waren ze denkende?

De rest van de avond is pijnlijk en kan het best omschreven worden met het woord 'bagatelliseren'. Dat Sadet Karabulut met een Hamas-man praat, wordt door de D66-afgevaardigde gebagetalliseerd. Dat Bram van Oijk de BDS steunt wordt ontkend. Harry van den Bergh (PvdA) doet vanuit het publiek nog even een wegkijkertje, door de Boycot, Deinvestment, en Sanctions-movement (BDS) in te schatten als 'niet zo belangrijk' en vooral Israël te bekritiseren.

Het is een Amsterdamse politieman die vanuit het publiek erop wijst dat als de Joodse activist Michael Jacobs inspreekt bij de Amsterdamse gemeenteraad, de Groenlinks fractie wegloopt. Robbert Baruch vertelt als antwoord, dat hij ook een blokje omloopt als hij Michael Jacobs ziet. Het is allemaal van een bedroevend niveau van wegkijken, bagatelliseren en ontkennen. Het kan zijn dat Alon de Lieme en Robbert Baruch gewoon niet willen weten en daardoor ook te weinig kennis over gevaren hebben.

"Waar komt het gevaar vandaan?" is een interessante vraag van deze avond. De laatste maanden worden veel aanslagen door neo-nazis gepleegd. Halle, Hippolytushoef, Poway en Pittsburgh zijn verschrikkelijke recente voorbeelden. Partijen die de extreem-rechtse stromingen mogelijk maken of stimuleren, moeten ook gemeden worden. De connectie van Forum voor Democratie met de rechtse groep Erkenbrand en Marie Le Pen, worden op deze avond in de LJG genoemd.

Kortom: extreem- linkse- en ook extreem-rechtse partijen moeten bekritiseerd en gemeden worden. Is dat dan voor Joden anders dan voor Nederlanders met een andere etnische achtergrond? Ja dat is inderdaad anders, vanwege de onzekere tijden die we nu meemaken. Opeens komen er hele rare types aan de macht (Boris Johnson, Donald Trump, Orban, Erdogan). Door automatisering en globalisering verdwijnen er hele bedrijfstakken. De huizenmarkt kan elk moment weer instorten. Er is alle reden je zorgen te maken. Het is bekend, dat minderheidsgroepen het eerst slachtoffer van maatschappelijk geweld worden.

No comments: