Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, November 15, 2019

Lijdende Palestijn / Strijdende Palestijn

Een groot deel van mijn boek gaat over 'images' van de Palestijn. Welk beeld hebben activisten van de Palestijn die ze willen steunen? Zien ze een gewonde Palestijn voor zich, liggende in de puinhopen van Gaza of zien ze een Palestijn die door een Israëlische soldaat wordt neergeschoten?

Lijdende Palestijn
Lange tijd, in de jaren zeventig en -tachtig wilde het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking graag subsidie verlenen aan het Palestina Komitee, als het zich maar met humanitaire doelen zou bezig houden. Dat weigerden de activisten.

De Strijdende Palestijn
In navolging van het Vietnam comité, het Zuidelijk Afrika Comité en Venceremos (Cuba comité) bevorde het Palestina Komitee de anti-imperialistische strijd. Dat is een gewapende strijd. De symboliek van het Palestina Komitee is dan ook geheel afgestemd op de guerillastrijd. Afbeeldingen en symbolen zijn daarmee in overéénstemming.

Op de affiches staat een gewapende Palestijnse guerillastrijder.   Tragisch gegeven, dat het Palestina Komitee samen met de guerillastrijders ten onder is gegaan. Op de Westelijke Jordaanoever is nu een corrupte PLO-regering aan de macht en de Hamas in Gaza kan je ook niet met goed fatsoen steunen.

Meer over de Lijdende Palestijn en de Strijdende Palestijn in mijn gloednieuwe boek: "Vijftig jaar Palestina Komitee"


No comments: