Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, March 20, 2020

De voordelen van een #Noodtoestand


We moeten binnenblijven en als we toch naar de supermarkt gaan, mogen we niet hamsteren. Vele bedrijven en instanties zijn gesloten. De meeste Nederlanders zijn het met deze maatregelen eens. Restaurants sluiten braaf de deuren en scholen gaan dicht. Toch is er iets vreemds aan de hand: De maatregelen hebben tot aan vandaag geen juridische basis.

Als je toch de deuren van het restaurant zou openen en je krijgt een boete, dan zou je met recht kunnen vragen: " Op basis van welk rechtsartikel, mag ik niet open? Een gemeente kan wel noodmaatregelen afkondigen, maar het is vraag of alle gemeentes van Nederland dit in deze tijd gedaan hebben. Een ander argument zou kunnen zijn, dat je door het openen van het restaurant de volksgezondheid in gevaar brengt.

Officieel moet de regering zoals in de Oorlogswet van 1996 beschreven, de algehele- dan wel beperkte noodtoestand afkondigen. Deze noodtoestand wordt door de Minister-President voorgesteld aan de koning en na goedkeuring in het Staatsblad gepubliceerd.

Op de Twitters wordt nu wild gespeculeerd of de koning vanavond de noodtoestand zal gaan afkondigen. Veel mensen zijn daar bang voor, maar er zijn ook voordelen. Het uitroepen van de noodtoestand zou een einde maken aan een periode van willekeur, waarin de noodmaatregelen geen staatsrechtelijke basis hebben.

Een ander voordeel voor de burger, bij het afkondigen van de noodtoestand is, dat de regering sneller in kan grijpen bij hamsteren, woekerprijzen, medische zorg en transport. De oorlogswet noemt een hele waslijst van noodwetten die mogelijk zijn bij de afkondiging van de noodtoestand. de meeste maatregelen hebben betrekking op oorlog en dijkdoorbraken. Daarmee refereert de wetgever aan vroegere rampen. De maatregelen kunnen echter ook gebruikt worden bij de bestrijding van de Corona virusuitbraak.

Prijzenwet: Ik heb al bij Bol.com 6,00 Euro voor een pakje Paracetamol betaald, terwijl de werkelijke prijs 0,50 Euro is. De prijzenwet kan hier een einde aanmaken.

Hamsterwet: De overheid kan de bedrijven en het publiek verbieden te hamsteren en eventueel een bonnensysteem invoeren.

Door het uitroepen van de #Noodtoestand, kan het leger alvast tenten opbouwen op plaatsen die door de regering aangewezen worden, zodat er genoeg patienten behandeld kunnen worden.

De voordelen voor de bevolking, bij het uitroepen van de #Noodtoestand zijn dus:
-Er wordt een juridische- staatsrechtelijke basis aan de huidige noodmaatregelen gegeven
-Er kan sneller en effectiever ingegrepen worden om de virusuitbraak te bestrijden.

Links:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0007981/2018-01-01


Overige bestaande noodwetten:




No comments: