Monday, July 04, 2005

Opmerkingen over G8 en Live 8

door KeesjeMaduraatje

even een paar losse opmerkingen over de G8 en de bijbehorende "rituele dans als verzoeningsrite", de protesten en de concerten. eigenlijk wil ik er niet cynisch over doen, want veel jonge mensen bedoelen het goed en gaan voor het eerst in hun leven iets verder kijken dan hun voorstad-neus lang is: naar de honger in de wereld. Dus niets tegen de goedbedoelende massa die tegen honger is.

Maar als we het daar dan over eens zijn, dat er iets moet gebeuren, dan geef ik toch het volgende te bedenken:

-Als je geld wil lospeuteren van oude rijke zakken, kan je beter klassieke muziek spelen.
-De leus "make socialism future" lijkt me een achterhaald idee. Socialisme is al eens geprobeerd in Afrika en leidde tot een catastrophe in Angola, Mosambique, Zimbabwe etc. Je mag het van mij nog een keer proberen, maar bedenk wel dat Mandela er niet eens aan begonnen is.

-De leus "Make capitalism history" gaat uit van het idee dat kapitalisme tot armoede leidt, terwijl de feiten juist het tegendeel laten zien. Eerder te weinig investeringen in Afrika leiden tot armoede. Je kan niet allebei tegelijk hebben: socialisme en kapitalistische investeringen.

-"Fare trade" is hetzelfde als vrije handel (zonder beperkingen) en dat is precies wat de neo-liberalen willen. Je kan niet de boeren hier willen steunen en tegelijkertijd de vrije handel willen bevorderen. Als we de suikerbiet subsidie afschaffen, kunnen de boeren in Afrika suiker leveren.

Verder opmerkingen over de globaliseringsbeweging staan in ander logs van mij:

The terror of anti-globalists

Globalisering

en hier een artikel van een Keniase econoom die er voor pleit alle ontwikkelingshulp af te schaffen.


7 comments:

  1. En zoals Ayaan Hirsi Ali al tijdens het (inmiddels beruchte) Netwerk intierview zei "Geld alleen zal de mensen in Afrika niet helpen, de houding van de mensen zal ook moeten veranderen." Anders blijft het dweilen met de kraan open. Ik vond het dapper van Ayaan dat zij, weer Ayaan!, dit zei. Niemand durft het te zeggen maar zij wel.

    ReplyDelete
  2. Steady Freddy19:10

    Ben het niet vaak met je eens maar hierover wel. Lijkt mij ook wel een goed idee om eens te kijken naar welke rigimes gesteund worden door Rusland, de VS, China, Europa en Arabische staten en hoe de wapenhandel lijnen lopen die de oorlogen alleen maar in stand houden. Zo is Rusland de grote wapenleverancier voor Afrika. Zonder oorlog en corruptie maakt Afrika een kans, anders niet.

    ReplyDelete
  3. "Fair Trade" is iets heeeeelllll anders dan 'vrije handel'.

    Fair Trade draait oa om het deel van de verkoopprijs van produkten die producenten krijgen. Binnen de 'normale' vrije - handel (niet-Fair) is het zo dat handelaren een buitensporig groot deel van de verkoopprijs van een produkt tot zich nemen. Fair Trade draait er (oa) om dat de producent een 'eerlijk deel' van die verkoopprijs krijgt (=groter percentage van de verkoopprijs gaat naar de producent).

    Over Staatssocialisme kunnen we kort zijn: de meeste Staten op deze aardbol staan zo bol van de overheidsinvloed op de economie dat je (met wat fantasie) gerust zou kunnen stellen dat we in een Staatssocialistische wereld leven.

    Staten zonder overheid bestaande uit niets anders dan bedrijven hebben nog nooit bestaan en gaan ook nooit bestaan. Staten bestaande uit de Staat, de Staat en niets anders dan de Staat hebben echter wel (gedurende lange periode) bestaan!?

    En dan nog wat: China heeft zijn economie op 'socialistische' wijze (en achter protectionistische muren ter hoogte van de Chinese muur) opgebouwd. Vervolgens hebben de Chinezen die Chinese muur weer neergehaald
    om zo buitenlands kapitaal het land binnen te slepen.

    Bij de Chinezen ging Staatssocialisme vooraf aan 'markteconomie': waarom zou dat in Afrika 'anders' moeten/kunnen zijn?

    En Ayaan lult doorgaans uit haar Somalische nek :)

    ReplyDelete
  4. @AGS:
    je moet wel met argumenten komen en geen grof taalgebruik bezigen. Zeker niet tegen Ayaan, die op dit moment bedreigd wordt om wat ze zegt. Het ging er om wat de Afrikaanse landen zelf kunnen doen omd de corruptie en de verspilling van ontwikkelingsgeld tegen te gaan.

    ReplyDelete
  5. Ik kom met een heleboel argumenten (kan ik er wat aan doen dat jij je niet verdiept in de onderwerpen waar je iets over meent te moeten schrijven?).

    Dat over Ayaan was natuurlijk een steek onder de Somalische gordel :) Maar goed: waarom mag Ayaan uit haar Somalische nek kletsen terwijl ik met 'argumenten' moet komen?

    En waar het om ging was me geheel duidelijk en mijn commentaar laat ook niets aan duidelijkheid te wensen over (argumenten zat zou ik zo zeggen)?

    Verder denk ik dat jij

    - geen flauw benul hebt van de economische situatie in afzonderlijke Afrikaanse Staten;

    - niet weet welke Staten in Afrika wel corrupt zijn en welke niet ;

    - eigenlijk, net net als Ayaan Hirsi Ali, uit je nek kletst?

    Je pent zomaar wat neer, Keesje. Echt, jouw mening over de Afrikaanes economieën lijkt niet gestoeld te zijn op kennis van wat dan ook.

    Vooruit dan, even een test: hoe groot was de economische groei in Zambia in 2004? Was dat:

    a. -1% door corruptie/verspilling van ontwikkelingsgelden;
    b. 0% door corruptie/verspilling van ontwikkelingsgelden;
    c. 4.6%

    En het juiste antwoord is.....

    ReplyDelete
  6. misschien wordt het tijd dat je zelf een weblog opricht, zodat we jou ook eens kunnen beledigen op je weblog. Je reageert alleen maar. Die zogenaamde argumenten, zie ik helemaal niet in je reacties. Het is me ook niet helemaal duidelijk waarom je op dit weblog reageert. Je hoeft het niet te lezen als het volgens jou allemaal onzin is. Je kan ook eens lakker bij de rooieravotr gaan lezen en daar zeggen dat het zo'n toffe peer is.

    ReplyDelete
  7. Wouter11:50

    Fair trade is niet helemaal hetzelfde als vrije handel. Uiteindelijk zou het goed zijn als ontwikkelingslanden hun producten hier kondern verkopen zonder gehinderd te worden door allerlei handelsregels. Als de handel nu helemaal wordt geliberaliseerd delven ontwikkelingslanden het onderspit, hun positie is zwak. Fair trade is een gelijkwaardige manier van omgaan met boeren in ontwikkelingslanden: zij leveren een kwalitatief goed en milieuvriendelijk grpeoduceerd product en ze krijgen een eerlijke prijs, waarmee ze ook de dokter en het schoolgeld van hun kinderen kunnen betalen. Hierdoor kunnen de boeren zichzelf uit hun armoede halen. Gelukkig verkopen wereldwinkels en veel supermarkten fair trade producten als chocola, rijdt, wijn, bananen, vruchtensappen, thee, koffie etc.

    ReplyDelete

Bedankt voor jouw reactie. We beoordelen of de reactie geplaatst kan worden.