Sunday, October 23, 2005

Interculturele Cursus

Interculturele Cursus
door KeesjeMaduraatje

we zijn op ons werk (IT-dienstverlening) al sinds Maart aan het offshoren naar India en nu hebben we een echte interculturele cursus gekregen van een Cultureel Antropologe uit Wageningen. We kregen een inleiding over India en Mumbai en over de indiase cultuur. Daarna werd verteld wat er allemaal fout kan gaan als je met Indiërs samenwerkt. Dat is heel wat. Als je alle problemen die genoemd werden ook echt zou krijgen, zou er geen communicatie meer mogelijk zijn. Maar gelukkig zijn de Indische medewerkers ook steeds westerser aan het worden, zodat er toch een goede samenwerking mogelijk is.

De vrouwelijke manager blijkt in India een normale verschijning te zijn. 30% van de managers in India is vrouw. Dat is dus een voordeel ten opzichte van Nederland. Helaas werd dat door één van de cursisten niet zo goed opgevat en die begon een hele discussie over feminisme.

De cursusleidster had ook aan de Vrije Universiteit les gegeven en ik vroeg haar wat de huidige stroming in de Curlturele Antropologie was. In de zeventiger jaren was dat "articulatie van productiemiddelen", marxistische antropologie dus. Daarna was het een tijd "ethniciteit" geweest en nu schijnt "Witchkraft" helemaal de bom te zijn. Volgens mij heeft de antropologie zich aan de Harry Potter trend aangepast.

Een groot gedeelte van de relaties tussen collega's in India blijkt bepaald te zijn door het verschijnsel "reciprociteit" . Dat betekent in het kort "ik geef jou wat" en "wat geef jij mij?". Bovendien zijn persoonlijke relaties erg belangrijk. De Indiase collega wil graag een persoonlijke band met de Nederlandse collega opbouwen en vraagt daarom al gauw naar partner en kinderen.
De wederkerigheid in voor Nederlanders een beetje moeilijk. De Indiase collega komt tenslotte om jouw werk over te nemen. Moet je hem dan ook nog uitnodigen voor eten. Moet je evengoed gezellig over je thuissituatie zitten te kletsen? Moeilijk.

De Indiase collega's gaan een "tweede lijn" en een 'derde lijn" opzetten in India. Die zal 7x24 uur per dag operationeel zijn. Dus altijd. Dat is iets dat we in Nederland niet meer zouden kunnen. Wie wil er nu nog nachtdiensten draaien?
Aanstaande maandag komt de volgende ploeg. Ik ben benieuwd.

No comments:

Post a Comment

Bedankt voor jouw reactie. We beoordelen of de reactie geplaatst kan worden.