Door Keesjemaduraatje
Er zijn nu steeds meer tekenen die er op wijzen dat er een totale ineenstorting van de economie mogelijk is. Situaties als in Argentinië enkele jaren geleden, waar de inflatie zo snel oploopt, dat gepensioneerden geen geld meer hebben om eten te kopen, komen nu weer in ons bewustzijn. Dat is namelijk het grote probleem van een instortende economie. Er wordt nog wel voedsel geproduceerd, maar veel mensen hebben geen geld meer om het te kunnen kopen.
Al tientallen jaren publiceren de zogenaamde "survivalists" in de Verenigde Staten strategieën om na een ramp te kunnen overleven in de bergen. Natuurlijk spreekt bewapening daarbij een grote rol. Ik vraag me af of er ook overlevingsstrategieën voor in de stad zijn. De City-Survivalists. Tenslotte vond de laatste grote Nederlandse hongersnood (hongerwinter 1944) zich ook in de steden af. Je kan dan wel nu al in de Achterhoek gaan wonen, of in mijn geval op het Duitse platteland, maar daar zit je dan, je te vervelen. Dus we willen wel in de stad blijven, maar wel op het ergste voorbereid zijn. Hoe doe je dat?
Gelukkig zijn er nu al een aantal handige gidsjes in de handel die ons op een leven als Urban Survivors voorbereiden. Een website die je nu nog kan lezen, voordat het licht uitgaat, is de Bear Ridge Project, Daar staat beschreven hoe je nu al een voorraad rijst en droge bruine bonen aan kan leggen. Dat is relatief eenvoudig. Als je langer vooruit wil kijken, kan je al een klein groentekasje bouwen, waarmee je in de winter groente kan verbouwen. Later kan je dan nog rollen gaas opslaan, waarmee je, als de nood aan de man komt een eendekooi kan bouwen of een val om wilde duiven mee te vangen.
Filmpjes:
Urban Agriculture in Brixton:
Verticale agricultuur:
Beste Keesje,
ReplyDeleteOok het platteland zal dan niet veel soelaas bieden. Gewas- en zaadveredelaars hebben boeren tot producenten gemaakt. Dus voor jou/ons is het te hopen dat er redelijk wat boeren 50'ers rondlopen, want die weten het nog wel. Het eerste seizoen (naar mijn verwachting niet eerder dan 2011, tot die tijd loopt het nog wel door) zal wat slechter dan karig zijn, maar daarna bloeit het weer op!
Komt de oudere blanke man, maar ook oudere donkere man, weer volledig tot zijn recht.
Tijdens de crisis in Argentinië werd de ouderwetse ruilhandel weer populair. Er bestaat een wereldwijd Lokaal Economisch Transactie Systeem (LETS) waarbij mensen uit de buurt elkaar weer ontmoeten tijdens goederen en diensten uitwisselen. Lijkt mij een leuk onderwerp voor je website. In Amsterdam heet de club Noppes. Ik ben al jaren lid.
ReplyDelete@pazz:het probleem is dat je dan ook echt iets aan te bieden moet hebben
ReplyDeleteMijn oma heeft het in de hongerwinter gered op een vrij grote voorraad gedroogde appeltjes en peertjes. Ook een goeie tip.
ReplyDelete