Het extreem-linkse webzine Ravagedigitaal.org gaat door met het aanvechten van een huiszoeking in 1996, nadat een cassatieverzoek is verworpen. Nu helpt alleen nog een procedure bij het Europese hof. Wat is er in 1996 gebeurd en waarom is deze zaak nu nog van belang?
Er is in 1996 in Arnhem een aanslag gepleegd op het chemie concern BASF. Het blad Ravage, opvolger van krakerstijdschrift Bluf, publiceert een claimbrief van de daders. De politie wil die brief graag zien en doet een inval in het kantoortje van Ravage in de van Ostadestraat in Amsterdam. Nu ze er toch zijn, nemen ze de gehele administratie-, de computer en documenten mee. Op de youtube-film is te zien hoe de krakers toen nog solidair waren met het blad Ravage en met een demonstratie er voor zorgden dat de politie niet meteen het pand kon verlaten.
Deze inval van de politie heeft voor een enorme opschudding in het extreem-linkse krakerswereldje gezorgd. Waarom een aanslag op BASF? In die tijd wordt er geen legale actie tegen BASF, vanwege wat voor milieuschandaal dan ook, gevoerd. In Nijmegen en Arnhem weet naar eigen zeggen niemand van deze actie af. De daders claimen de aanslag met een fax. Dat vinden de Ravage-redacteuren vreemd. Meteen daarna is er een inval van de politie.
In de kringen van Ravage van die tijd wordt vermoed, dat de aanslag het werk is van provocateurs en dat het de politie wel goed uitkomt. Er is veel wantrouwen en in Nijmegen kijken de krakers elkaar toch al scheef aan. Verraad en wantrouwen zijn aan de orde van de dag. Er worden boeken en artikelen geschreven over politieinfiltratie en verklikkers. Deze inval van de politie past naadloos in het verhaal van de Jansen en Jansens van die tijd.
Solidariteit
Hoe reageren de huidige extreem-linkse actievoerders op het verhaal in Ravage over het afgewezen cassatieverzoek? Over het algemeen afwijzend. Op de website van Indymedia is een discussie aan de gang die de verdeeldheid in de beweging duidelijk tot uitdrukking brengt. De hoofdredacteur van Ravage wordt verweten dat hij pro-Wilders en pro-Fortuyn zou zijn en dat hij de solidariteit van links verloren heeft. "Heulen met Geenstijl,Wilders et cetera en dan denk je nog enig respect te krijgen Alex. Oprotte." Dat is de teneur.
De geachte dames en heren krakersters hebben in dier voege gelijk, dat toen een half jaar geleden de webmaster van Ravage werd opgepakt en verhoord vanwege een zogenaamd dagboek van Rene Danen, waarin als parodie Geert Wilders werd bedreigd. Dat toen de weblogs van Stan de Jong Joost Niemöller , Carel Brendel, Keesjemaduraatje en Geenstijl het voor Alex opnamen en dat er zelfs een telefoontje naar het fractiekantoor van de PVV er aan te pas moest komen om de aanklacht weer in te trekken. Dus qua solidariteit met mensen waar je het niet mee eens bent kunnen de dames en heren Indymedia nog een lesje leren.
Dader is Marcel Teunissen
Tijdens het proces over de moord op Nijmeegse kraker Louis Seveke, heeft Marcel Teunissen een groot aantal aanslagen in Nijmegen en Arnhem bekend. Ook de aanslag in 1996 bij BASF in Arnhem. We weten nu dus wie degene is geweest die de fax met de claimbrief heeft geschreven.
Pentriet
Opvallend detail van de aanslag is trouwens, dat er in een Engels laboratoruim later resten van pentriet zijn gevonden. Een militaire springstof. Dat zou een aanwijzing kunnen zijn, dat Marcel Teunissen de aanslag niet alleen heeft gepleegd. Marcel blijft echter tijdens het proces bij hoog en bij laag volhouden, dat hij de explosieven zelf heeft gemengd en dat de analyse in 1996 niet nauwkeurig genoeg is geweest.
Einzelgänger
Nu is de vraag over de fax nog van belang. Waarom heeft Marcel T. de aanslag door middel van een fax opgeeist? Marcel over deze vraag: Er heeft in Ravage zelf een aanwijzing gestaan hoe je het beste aanslagen kan opeisen en daar staat toch in dat je het beste een fax kan sturen, om geen sporen aan de brief te kunnen achterlaten?
Wantrouwen
De aanslag op BASF en de daaropvolgende wantrouwende sfeer in de extreem-linkse beweging heeft verstrekkende gevolgen gehad. Nog jaren later denkt Marcel T. dat hij achterna gezeten wordt door de eigen inlichtingendienst van de krakers. Hij voelt zich achtervolgt. Hij hoort mensen in een café dingen zeggen die ze eigenlijk niet kunnen weten en denkt dat ze achter hem aan zitten. Een collega bij een fabriek in Antwerpen, waar hij dan werkt, begint vragen over springstoffen te stellen, terwijl dat op dat moment helemaal niet aan de orde is.
Moord
Deze achtervolgingswaarnemingen en de onbeantwoorde liefde voor de Antwerpse prostituee Carmen, zijn de twee redenen voor Marcel T. geweest om schoon schip te maken en met alles af te rekenen dat zijn leven heeft doen mislukken. Louis Seveke stond symbool voor de Nijmeegse krakerswereld en werd door Marcel T. op 15 november 2005 vermoord. Marcel Teunissen kreeg levenslang en ging niet in hoger beroep.
Het toenmalig politieoptreden was amateurisme van het hoogste niveau met het deurtje openbreken als lichtend voorbeeld. Gewoonweg beschamend.
ReplyDeleteWaarom werd het hele zooitje niet opgepakt wegens het gijzelen van de politiemensen?
Dat mocht waarschijnlijk niet van het smerige Amsterdamse gemeentebestuur omdat hun vriendjes tussen het Ravage-tuig zaten.
"Dus qua solidariteit met mensen waar je het niet mee eens bent kunnen de dames en heren Indymedia nog een lesje leren."
ReplyDeleteRavage is niet extreem-links.
Ravage / Alex is fel tegen Rene Danen en dat kwam goed tot uitdrukking in de satire.
Maduraatje, Brendel enz hielpen dus iemand waar ze het van harte mee eens zijn. Is dat iets om je voor te schamen? Zo niet, waarom zou je dan doen alsof de heren iemand steunen waar ze het mee oneens zijn?
de Indymedia en andere zogenaamd linkse media hebben in het geheel niet gereageerd op de arrestatie van de webmaster van Ravage. Dat is vreemd. Het is in Nederland namelijk ongebruikelijk, hoewel steeds vaker voorkomend. Of je het nu met die parodioe eens bent doet er dan niet zoveel toe.
ReplyDeleteAlex is nog steeds extreem-links, maar een paar mensen, zoals bijvoorbeeld Rene Danen, zijn volkomen de weg kwijt.
De huidige Alex van Ravage is niet meer de Alex van toen. Volgens mij is hij wijzer en realistischer geworden. Maar ja, een groot aantal van zijn oude makkers pikken dat niet en bestempelen je dan als een soort verrader.
ReplyDelete"Alex is nog steeds extreem-links"
ReplyDeleteNiet echt overtuigend dat jij dat meent aangezien jouw meuk zelf op Ravage wordt gepubliceerd:
http://www.ravagedigitaal.org/2009/68/artikel.php
Hoe zit dat? Was dat met jouw toestemming?
Ravage is nu eenmaal het vakblad voor krakers en oud-linkse zeurpieten. Vandaar dat ik regelmatig een boekrecensie voor Ravage schrijf. Alex is een krakersvriendje van mij.
ReplyDelete