zijn ze de hele tijd over Israël aan het zeuren, dat het niet democratisch zou zijn en dat er demonstranten traangas in hun gezicht krijgen. Breekt opeens de pleuris in Tunesië uit. Blijkt dat er in heel Nederland geen één Tunesië komitee bestaat. Sinds 1987 is er in dat land dictatuur. Daarvoor trouwens ook al, en wij hebben in de NRC of de Volkskrant er nooit iets over gelezen. Weten we helemaal niets van. Maar we weten wel alles over een veiligheidshek in Bi'ilin. Als dat geen racisme is. Gretta, Abupessoptimist, doe er eens iets aan.
Van oudsher is de regering van Tunesië bang voor twee buitenlandse gevaren: Lybië en moslimbroederschappen. Algerije is ook niet echt een vriend, maar teveel met interne dingetjes bezig om een echte bedreiging te vormen. Lybië wil nog wel eens gewapende jonge mannen naar Tunesië sturen om eens flink de boelop te stoken en dan duurt het weer even een hele tijdvoordat de rust is wedergekeerd.
De fanatieke moslimbroederschappen, die ook in Egypte vrij sterk vertegenwoordigd zijn, hebben een grote aanhang onder de werkloze, maar wel goed opgeleide jeugd van Tunesië. Ze bieden eenvoudige oplossingen voor ingewikkelde problemen. De doodstraf invoeren voor corrupte ambtenaren, is zo'n stringente maatregel die rechtsreeks uit de koker van de moslimbroederschappen komt. Het spreekt voor zichzelf dat de Tunesisiche regerende elite die niet aan de macht wil hebben.
Het probleem van een tekortschietende transparantie (=corruptie) en een gebrek aan- of ontbreken van democratie wordt steeds moeilijker op te lossen. Zouden er vrije verkiezingen zijn, dan kan er een moslimbroederschap aan de macht komen en dat zijn dan meteen de laatste verkiezingen geweest. De invloed van Iran of Al Quaida in het gebied zou toenemen,met alle gevolgen van dien. Aan de andere kant kan dit ook niet langer zo doorgaan.
Ik had nooit gedacht dat de woorden die nu komen ooit uit mijn pen zouden kunnen vloeien en het laat ook weer eens de afgrond zien die zich ook in mijn perverse geest openbaart,maar daar komt ie dan toch. De enige kans op een beetje meer democratie, zonder af te glijden in een islamitische staat met sharia en alle verschrikkingen van dien, is de macht van het leger te handhaven en een nieuwe verkiezing te houden. Mocht een radicale islam-partij toch via verkiezingen de macht grijpen, dan kan het leger als nog ingrijpen.
De collega's van socialisme.nu en Indymedia denken dat er een socialistische revolutie op komst is,maar die kans is erg klein. Dat hebben de Tunesiërs namelijk in de jaren '60 reeds beleefd en dat is ze erg slecht bekomen. Hongersnood door gedwongen collectivisering. Dus dat nooit weer.
Misschien een Facebook- en Twitter democratie. Daar zou ik wel voor zijn.
Eigenlijk is een tekortschietende transparantie en een beetje gebrek aan democratie hier toch ook een probleem of vergis ik mij
ReplyDeleteInderdaad, een Atatürk-model zou het beste zijn. Maar een islamitisch land en dan "het beste" presteren...
ReplyDeleteIn Iran is ook wel eens een keer een opstand geweest...
ReplyDeleteDe geschiedenis leert, dat als je Ismaieten democratsich laat beslissen dat ze er dan voor kiezen om Allah te laten beslissen. En wat Allah beslist wordt vertaald door de Ayatollahs en Imams. Daar helpt inderdaad alleen het Ataturkmodel tegen. Maar de troeteltroel van Peter Breedveld en heel die incestueuze supportersgroep van Frontaal Naakt denken echt dat hier in Tunesié een belangrijke ontwikkeling is gestart. Tja als je de kop in het woestijnzand wilt houden!
ReplyDeleteLees deze 'cable' uit juli 2009 aandachtig en bedenk je het zou niet de eerste keer zijn dat de VS ergens een fluwelen revolutie veroorzaken. Fluweel in deze is dat er ook veel meer doden hadden kunnen vallen.
ReplyDeletehttp://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/217138
de Amerikanen hebben het altijd gedaan. Dat is gemakkelijk
ReplyDeleteprecies. Het is een duivels dilemma voor landen in het MO, of je kiest voor een nieuw corrupt, seculier en autoritair bewind, of je geeft je land over aan de Islamisten.
ReplyDelete