Het is natuurlijk te mooi om waar te zijn. "Links Nederland is stervende" beweert Khalid El Housni op de VARA-leden-site Joop. Volgt een tranentrekkend verhaal over hoe gemeen de boze rechtse buitenwereld is en dat "Links Nederland" vooral veel meer moet dromen, denken en doen.
Waaruit blijkt volgens de auteur dat "Links Nederland Stervende" is? Dat wordt gemeten aan het aantal virtuele kamerzetels in de peiling voor toekomstige Tweede Kamerverkiezingen. De PVV wordt- op een paar zetels na- volgens de peilingen van Maurice de Hond, bij aanstaande verkiezingen voor de Tweede kamer, net zo groot als de PvdA, GroenLinks én de SP bij elkaar. De situatie zou volgens de schrijver al zo nijpend zijn, dat de peiler Maurice de Hond een eigen sociale beweging, genaamd "WijSamenVoorElkaar" is gestart om het naderende onheil te keren. Een mooi initiatief , maar helaas voor de schrijven is de sociale beweging niet specifiek links. Maurice de Hond zoekt samen met de ex-LPF-er Steven van Eijk en een consultant van MCKinsey vooral een oplossing voor het "Toegenomen wantrouwen" en "Het Populisme".
Wat zijn volgens de schrijver Khalid el Housni nu echte linkse thema's? Vroeger dacht je bij linkse machtsvorming aan vakbonden, sociale strijd en hogere lonen voor arbeiders. Nu blijken de linkse idealen vooral over internationale solidariteit en vluchtelingen te gaan.
Khaled: "Links zegt bijvoorbeeld dat we open moeten staan voor vluchtelingen, omdat we als mensen een verantwoordelijkheid hebben voor andere mensen en dat solidariteit belangrijk is en dat een paar rotte appels niet automatisch betekent dat de hele mand verrot is." Daarna noemt hij de algemene termen: "Liefde, gelijkheid, eendracht en kracht."
In het artikel van Khaled El Housni ontbreekt het aan analyse. Als je dan zo graag links wil zijn, dan is een ouderwetse klassenanalyse onontbeerlijk. een hedendaagse klassenanlyse gaat niet meer uit van de arbeidersklasse, want de arbeiders zitten in de zomer in een caravan op een camping op de Veluwe, in plaats van de keiharde klassenstrijd op straat te voeren. Bovendien behoor je in Nederland al bijna meteen tot de middenklasse als je überhaupt werk hebt.
De hedendaagse klassenanalyse gaat over de positie van de middenklasse en die wordt bedreigd. In zijn prachtboek "De toekomst van werk" beschrijft de trendoloog Adjiedj Bakas, dat er steeds meer administratief werk geautomatiseerd wordt. Er zijn minder managers nodig. Banken functioneren met steeds minder personeel. Kortom: De middenklasse wordt bedreigd en voelt zich bedreigd.
De kiezers van Groenlinks en D66 behoren tot een gepriviligeerde bovenlaag, die hun kinderen op de University College laten studeren en daarna een jaar op Oxford of Cambridge. Bij wijze van spreken dan. De geglobaliseerde wereld is geen bedreiging voor deze groep, maar een kans. De kiezers die geen gebruik van de globalisering kunnen of willen maken, zien hun banen en bestaan in gevaar. Vrachtwagenchauffeurs worden vervangen door goedkopere collega's uit het Oostblok. Banen van ICT beheerders worden geoffshored naar India. Alle reden tot paniek.
Dan komen er miljoenen vluchtelingen naar Europa en elke middenstander, middenklasser en mensen die gewoon hun eigen broek moeten ophouden vragen zich af: Wie gaat dat betalen? Pechtold en Jesse Klaver niet hoor!
Daarna, nadat je dit hebt beseft, hoef je nog steeds niet PVV te gaan stemmen. De SP zou ook voor de werkende Nederlander op kunnen komen. Doe eens gek, de PvdA ook. Maar de ideeën zijn op. Er is geen oplossing. Khalid El Housni, zelf jurist, heeft het over een haperende visie en een belabberde communicatie van links. Volgens mij is de visie niet haperend, maar afwezig.
De gemankeerde middenklasse stemt intussen met de voeten. Weg van links en dan maar een partij kiezen, die tenminste veiligheid en immigratie als thema heeft.
No comments:
Post a Comment
Bedankt voor jouw reactie. We beoordelen of de reactie geplaatst kan worden.