Sunday, January 20, 2008

Aantjes' tomeloze behoefte om zich te rehabiliteren

Uit Trouw: vrijdag 2 april 1993

Klasgenoten, 21.20 - 22.20 uur, RTL 4. Van onze mediaredactie Hij heeft weleens gewenst dat hij een slechtere leerling was geweest, daar op het Rotterdamse Marnixgymnasium. Want dan was ie waarschijnlijk een keer blijven zitten, en misschien zelfs wel twee keer. Dan had hij niet in 1942 eindexamen gedaan, maar in 1943 of 1944 en dan was ook de rest van zijn leven misschien anders gelopen. Dan had dr. Loe de Jong hem in 1978 niet publiekelijk aan de schandpaal genageld en dan had het leven van Willem Aantjes in de daarop volgende dagen niet zo'n dramatische wending genomen.

De voormalige fractievoorzitter van het CDA is vanavond het middelpunt in een aflevering van Koos Postema's Klasgenoten. In die aflevering spelen Aantjes handel en wandel in en na de tweede wereldoorlog een prominente rol. Dat is natuurlijk onvermijdelijk, maar dat er zoveel over die periode tussen 1942 en 1945 en de gevolgen daarvan op termijn wordt gesproken, lijkt ook bepaald door de behoefte van Aantjes om zich te rehabiliteren.

Een verkeerd sociaal gevoel, maar met een goed motief, zegt hij van zijn besluit om in Duitsland te gaan werken. De NSB-directeur van de PTT in Dordrecht, waar Aantjes werkte, had hem onder morele druk gezet met de mededeling dat als Aantjes niet ging die directeur wel gedwongen zou zijn een getrouwde man de Arbeitseinsatz in te sturen. Nu zegt Aantjes dat die keuze de zaak van de PTT-directeur was.

De aanmelding bij de Germaanse SS was volgens hem het enige middel om onder die tewerkstelling uit te komen. Helaas, vanuit Berlijn kreeg de Germaanse SS opdracht de leden beter te bewaken en Aantjes belandde uiteindelijk in een Drents kamp, waar hij mee moest doen met tankwallen graven. De inmiddels overleden Jaap Burger en Jan Smallenbroek roept Aantjes tot getuigen, bij zijn verweer dat hij niets onoirbaars heeft gedaan.

Een van de klasgenoten wil op een zeker moment toch tegengas geven en verwijt Aantjes puberaal gedrag - door op school uitdagend een wolfsangel, het teken van de NSB, te dragen - en opportunisme, omdat hij De Jong en andere tegenvoeters ervan beschuldigt hem beentje te hebben willen lichten. Aantjes laat het gelaten over zich komen.

De onthullendste opmerkingen komen als Postema hem vraagt of hij niet had kunnen bevroeden dat het hem in zijn politieke loopbaan duur zou komen te staan. Aantjes: "Het is moeilijk om over jezelf zo'n helder oordeel te hebben als je dat over anderen hebt."

Copyright: Trouw

No comments:

Post a Comment

Bedankt voor jouw reactie. We beoordelen of de reactie geplaatst kan worden.