Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, December 18, 2005

Leve Mac Donalds

Lange Leve de Gouden Bogen van Mac Donalds
door KeesjeMaduraatje

vanmiddag zat ik weer eens TV te kijken en te bedenken wat ik nu weer eens in mijn weblog moet schrijven, aangezien ik een eenzijdig Kerstbestand met de Fatah-Beweging van de Stichting Kifaia heb afgekondigd. Het leven wordt wel saai zo. Ik kreeg nog een email van de RooieRavotr, dat hij gelukkig weer stroom heeft, zodat hij in zijn eigen huis de verkiezingen in Bolivia mag volgen. Maar goed daar gaat dit log niet over.

Er kwam ene Evert Nieuwenhuis op de buis, die kwam verten dat er een Golden Arches Theory van Robert L. Friedman is, die zegt dat landen waar een Mac Donalds is, elkaar niet aanvallen. Fijn zo. Er is maar één uitzondering en dat is Servië 1999, dat door de NAVO werd aangevallen. Maar, is de tegenwerping, de NAVO heeft ook geen Mac Donalds. Ja zo ken ik er ook nog wel een paar.

Dus zou het voor Iran, Syrië en Noord-Korea het beste zijn als ze meteen een Mac donalds zouden openen.

Hoe komt het?

Landen met een middenklasse, hebben ook vrijheid en democratie, en de middenklasse kan een Mac Donalds Big Mac betalen. Andersom eigenlijk: in landen met vrijheid en democratie ontstaat een middenklasse en die willen graag Big Mac eten.

Toch vreemd dat de tegenstanders van de globalisering voornamelijk de Mac Donalds aanvallen.

De gouden bogen theorie lijkt erg op de Democratische Vrede Theorie die zegt dat democratische landen niet met elkaar oorlog gaan voeren. Des te meer reden dus om de democratie in bepaalde landen te bevorderen.

8 comments:

Arie said...

Inderdaad MacDonalds wordt al tijden gezien als een icoon van het Amerikaanse imperialisme en kapitalisme. Niet heel vreemd als je kijkt naar de arbeids-omstandigheden die op sommige plekken gelden voor deze fast food keten.
Een zomogelijk nog fanatiekere groep dan de anti of anders-globalisten zijn natuurlijk de dierenrecht activisten. Deze strijden al tijden tegen het onrecht wat uit naam van McDonalds aan gericht wordt.

Persoonlijk denk ik niet dat McDonalds al deze dubieuze eer verdient. Maar het beleid wat deze franchise uit oefent verdient zeker geen nobel prijs.

bluh said...

China heeft een middenklasse, leuk om te weten dat je dat vrij en democratisch vindt

keesjemaduraatje said...

@Arie: het ging even niet over het personeelsbeleid van Mac Donalds, maar over de vraag of landen waar een Mac-Donalds vestiging is, elkaar aanvallen.

@China is inderdaad een interessant geval, omdat er wel een middenklasse ontstaat, terwijl de vrijheid beperkt wordt. dat kan op den duur niet goed gaan. Als China nu Taiwan aan zou vallen, zou de theorie niet meer kloppen.

Steady Freddy said...

Je kunt het ook omdraaien alle landen waar McDonalds gekomen is zijn in het verleden al aangevallen geweest en nu min of meer democratich, nou ja Rusland, Wit Ruland en zo zijn er nog wel wat landen te noemen die ik niet democratich kan noemen.... Maar goed een dominante opdringerige kapitalitiche manier van grondstoffen halen en hamburgers brengen.

keesjemaduraatje said...

het is maar wat je leuker vind: een opdringerig kapitalisme, een opdringerig communisme of een opdringerige Islam.

bluh said...

wat dacht je van een einde aan alle opdringerigheid?

pascalle said...

je neemt me de woorden uit de mond bluh..ik vraag me meer af of de link niet meer oppervlakkig gezien moet worden tussen middenklasse en een gezonde commerciele instelling. welk bedrijf gaat nu een verstiging openen daar waar niemand t kan og mag betalen? dus, ja kapitalistische landen eerst he, en zodra een land kapiatalistische neigingen krijgt zoals rusland en china is macdonalds er als eerste bij, ik denk dan ook dat de niet aanvallen theorie eerder toeval is dan zekerheid aangezien macdonalds ergens moest beginnen met zn globalisering en dus begon bij landen met een gelijkwaardige cultuur aan het land van origine en in de regel vallen landen met gelijkwaardige culturen elkaar minder aan.

dave said...

kut site kut hoer