Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, December 10, 2005

Mijn Moskee

Vrouwen achterin
door Keesjemaduraatje

afgelopen donderdag zag ik de documentaire Mijn Moskee
over Canadese moslim vrouwen die zich een plaats moesten veroveren in de moskee. Er werd een nieuwe moskee gebouwd en de architect had een grote muur voor het vrouwengedeelte gebouwd, waardoor de vrouwen niet alleen onzichtbaar waren, maar ook zelf niets konden zien.

Ik wil niet weer beginnen te zeiken over Anja Meulenbelt, maar het valt me wel op dat die over dat soort dingen nooit schrijft. En de geachte moslimtherapeut Steady Freddy is ook niet op het idee gekomen zo'n thema eens op te nemen in zijn gewaardeerde moslim programma's.

12 comments:

Steady Freddy said...

Toch raar dat alle dames op de foto vrolijk lachen? Kijk in de overleveringen lees ik dat ten tijde van het leven van de profeet hij rekening hield met de vrouwen en kinderen. Zo ging hij nachts bidden omdat hij de vrouwen niet in verlegenheid wilde brengen met zijn aanwezigheid. In die tijd zaten de mannen en vrouwen tegelijk in de moskee tijden het gebed. De mannen vooraan en de vrouwen achter de mannen, eerst vertrokken de vrouwen na het gebed en daarna pas de mannen. Pas veel later ( +/- aan het einde v/d eerste eeuw) begon de gouverneur van Mekka met het spannen van koorden tussen de zuilen van de moskee en daarna kwamen er houten afscheidingen. Enige tijd daar weer na kwam deze 'parda' gedachte er toe om vrouwen helemaal af te scheiden. Wat mij opviel uit deze documentaire is dat in Noord Amerika net al in Europa een bewustzijn onder de moslims zich voltrekt die voortkomt uit het feit dat de islam onder druk staat. Dit resulteert in een orthodoxere uitoefenen van het geloof. Vooral onder vrouwen trouwens! Zo heb ik een programma gemaakt over de enorme toename onder Marokkaanse meisjes om opzoek te gaan naar de kern van de islam. Die informatie vinden ze vaak niet bij hun ouders dus zoekt men die op het Internet vooral in chats met andere meiden.

Morgen zie je trouwens in InFocus ( Ned1 van 12.00 t/m 12.30) een portret van de Alevitische gemeenschap in Nederland. Bij deze humanistische stroming binnen de islam gaan mannen en vrouwen gezamenlijk naar hun religieuze bijeenkomsten die men 'Cem' ( preek uit als 'djem') noemt.

Sinds 80 jaar dat er moslims in ons land zijn gaan ze vooral gescheiden bidden. Net als de SGP die geen vrouwen verkiesbaar stelt. Ook een documentaire waard. Alleen zijn beide gebruiken zo ingeburgerd dat je er nooit uitkomt. Maar mocht er zich zo'n onderwerp voordoen dan al ik er naar kijken.

Dylan said...

opvallend hoe je het negatieve weer er uithaald keesje

ik heb die documentaire ook gezien, en het is duidelijk dat die vrouw de islam als iets goeds, iets vrouwvriendelijk zelfs, ziet. Volgens die documentaire, en dat neem ik dan maar aan, is de manier waarop moslims met vrouwen omgaan het resultaat van een verkeerde interpretatie van de koran. Velen denken namelijk dat het ideaalbeeld van een vrouw moet zijn zoals de vrouwen van de profeet, terwijl er duidelijk erges iets staat van "gij zijt niet zoals andere vrouwen" m.b.t de vrouwen v.d profeet. Volgens de documentaire, en daar ga ik maar van uit dat het klopt, is dat dus fout, en hoeven vrouwen volgens de islam helemaal niet achter een afscheiding te staan, in tegendeel, ze moeten dezelfde rechten hebben als de man, ook zij mogen wat zeggen in de moskee.

En, herinner je je dat stukje waar haar aangeraden wordt om niet te zeuren over dit soort dingen? Als reden hiervoor wordt aangevoerd dat er al genoeg gekankerd wordt op de islam door niet-moslims.

Dus, CONCLUSIE: hou op met zeggen dat de islam als geheel kut is, hou op met moslims beledigen, en laat ze zelf hervormen.
"de bevrijding van de moslims kan alleen het werk zijn van de moslims zelf" :)

en trouwes...de documentaire eindigt ermee dat er inderdaad wordt hervormd, zo ook in haar moskee

mooiste stukje vond ik hoe een vrouw met een hoofddoek zei dat ze feministe was. En dat was ze ook nog 's.

Dylan said...

oh en de reden waarom de vrouwen op die foto lachen is omdat het hun gelukt was af te dwingen dat ze nu samen met de mannen in dezelfde zaal mochten bidden ;)

keesjemaduraatje said...

ze mogen wel bidden in de moskee, maar achterin op een aparte plek. De nieuwe moskee die gebouwd werd, had een aparte ruimte voor vrouwen waar zij niet konden zien wat er in de mannengebedsruimte gebeurde, maar door een luidspreker werden toegesproken.
Ik ben niet negatief, ik herhaal gewoon de feiten zoals ik ze gezien heb. Ik heb een hele andere herinnering aan het feminisme. Laten de feministen maar eens tegen die imams gaan zeiken, in plaats van tegen ons.

Dylan said...

waar de docu eigelijk om draaide was dat de islam verdraaid is door patriarchen, niet dat de islam zelf patriarchisch is.

Dylan said...

De moskee, de moskee van die vrouw, liet op het einde toe dat vrouwen in dezelfde ruimte, mochten bidden, en daar ging het die vrouw ook om. Dat ze mochten bidden in dezelfde ruimte en zich mochten laten horen. Die nieuwe moskee die gebouwd werd was een heel ander verhaal. Het punt is dat er hervorming aan de gang is, iig in sommige moskees, zo ook dus in de moskee van die vrouw die de docu maakte.

En ja zij wilde ook dat de vrouwen tegen de imams mochten zeiken, en dat deed ze zelf toch ook.

Je haalt de info uit die docu die je wilt hebben zodat je je vooroordelen bevestigt ziet.

keesjemaduraatje said...

zie je ook een overéénkomst in de verhalen over Christendom, Islam en Marxisme? namelijk de boodschap: in het begin was het goed, maar door bepaalde krachten is het mis gelopen en zijn ze afgeweken van het oorspronkelijke ideaal.
Ik vind dat je altijd kritiek moet kunnen leveren.

Faried said...

Alhamdoelillah. Een vrouw mag wel naar de moskee. Ik ben eens met je maar er zijn wel regels. En parda hoort bij de Islam thuis. Als een president of koning langs gaat heeft huj zoveel secuerety en een vrouw je heb het zelf gezegd dat een vrouw zo een groot positie in de Islam heeft dan hoe kan ze geen secuerety hebben. Ze heeft juist meer secuerety nodig dan een koning of president want hoe hogere positie hoe meer bewapening en bewaoening van de vrouw is parda haar kleding .Vergeet niet dat de christenen dat nu over vrouwenrechten praten. Waar waren de rechten van de vrouwen waneer ze hun vrouwen als een slaaf als een prostitue als een dweil behandelde. De Islam heeft zoveel rechten aan een vrouw gegeven dat vandaag een vrouw een moeder wordt gonoemd een vrouw een suster wordt denoemd een vrouw iemands vrouw wordt genoemd. En vandaag wordt er gezegd dat dew Islam vrouwen onderdrukt. Vraag een vrouw die Parda doet of ze onderdrukt wordt vraag haar hoe ze voelt. Als vrouwen parda doen zeggen we dat ze onderdrukt worden maar als ze halve naak op straat lopen zeggen we dat ze vry zijn. Als je een moslim bent verander je gedachte want in de koran heeft allah de vrouwen dezelfde rechten gegeven als een man.Namaaz is ook voor vrouwen,een vrouw vast ook alles doet een vrouw wat een man doet. Als je zegt dat een vrouw niet naar vore mag komen dan zie hoe voor een vrouw is dat als onze zusters kinderen zo vore zijn gegaan dat ze nu cverkracht worden dat ze nu misbruik worden dat ze nu met jongens gewoon naar bed gaan ze schame zich niet.Als dit naar vore komen is als dit vrouwenrechten is dan ben ik helemaal niet eens met je

Nederlandse M0slima said...

Ik vindt het erg vreemd dat hier zo een drama van gemaakt wordt zeg!
Ik ben zelf een bekeerde moslima Al7amdulillah en ik (en vele anderen)
zou echt niet voor de islam hebben gekozen als vrouwen onderdrukt worden hoor ;)

en idd net als wat faried zegt; De vrouw in de islam heeft juist vele rechten, als je je goed verdiept in de islam merk je juist dat de vrouw heel waardevol is!!

Onze profeet Mohammed(vzmh) heeft niet voor niets voor zijn sterven de volgende woorden gezegt(tegen de mannen) : En wees (zorg) goed voor jullie vrouwen!!

Maar ok om weer even bij het onderwerp, mijn moskee te komen!

Het is dus altijd zo geweest dat de vrouwen achter de mannen bidden, en nu dus ook een aparte ruimte hebben, ten eerste: Ik persoonlijk vindt dat harstikke fijn!!! kan nog heerlijk met mijn zusters beetje na kletsen en ik voel me veel meer op mijn gemak zonder 100den mannen om me heen, haha!! (en geloof me ik spreek voor vele)

Ik ben afgelopen zomer nog naar marokko geweest en daar moest ik achter mannen bidden en weet je wat het erge was!! IK was de enige vrouw die die dag in de moskee was!!!

nou toen verlangde ik echt naar een aparte ruimte hoor!!! waar ik me rustig kan concentreren op mijn gebed haha maarja...

Frans Groenendijk said...

@Nederlandse moslima. Ik ben vooral verbaasd over je laatste zin: "nou toen verlangde ik echt naar een aparte ruimte hoor! waar ik me rustig kan concentreren op mijn gebed haha maarja.. "
Ik vraag me af of je dat vroeger in christelijke of katholieke kerken ook gehad zou hebben.
En ook vraag ik me een beetje af: ben jij oversekst in de kerk/moskee of zijn die moslimmannen dat?

Maimunah van der Heide said...

Ik ben 21 jaar geleden moslim geworden. De afgelopen 10 jaar heb ik les gegeven aan moslimmeiden in verschillende moskeeen. We zijn door 3 verschillende moskeeen uit de moskee geplaatst. Er is ons nooit de reden verteld. Open eerlijke communicatie bleek onmogelijk te zijn met de besturen van de moskeeen die voornamelijk uit marokkaanse mannen uit de eerste generatie bestaat. Ik heb in mijn lesgeven en da'wah gestreden voor een plek in de moskee waar alle vrouwen en meiden welkom waren, ongeacht hun uiterlijk en afkomst. Mijn lezingen waren heel succesvol; meestal kwamen er wel 200 a 250 meiden rondom de twintig jaar.
Momenteel discussieert iedereen overal over de islam en de moslimvrouw, maar dit is wat er ondertussen gebeurt!

Frans Groenendijk said...

@Maimunah. Netjes van je dat je de zaken in het Nederlandse deel van de islamitische wereld niet mooier voorstelt dan ze zijn: dat je vanwege jouw (ik neem aan vredelievende en vrouwvriendelijker) interpretatie van de islam nu al uit verschillende moskeeën gezet bent .
Fijn trouwens dat je werkt aan een vredelievende en vrouwvriendelijker interpretatie van de islam maar ik hoop wel dat je je realiseert dat de activiteiten in jouw onmiddellijke omgang niet het enige is wat er gebeurt in de islamitische wereld (in Nederland en daarbuiten).
Lees het stukje van Kees van 4 november eens. Je bent toch ook wel op de hoogte van de coup in het amsterdamse Milli Gorus? Ook iets gelezen over het volstrekt extreme anti-semitisme van de oprichter van die club? Van salafisten die de macht overnemen in britse moskeeën?

Wat vind je trouwens van zoiets:
http://hoeiboei.web-log.nl/hoeiboei/2007/11/welkom_in_de_cl.html#comment-20877490