Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, December 01, 2005

Ygael Gluckstein

De wondere wereld der Internationale Socialisten
door KeesjeMaduraatje

Een oplettende lezer vroeg mij: "Waarom zijn zoveel extreem-linkse activisten zo tegen Israel?"
Dat is een belangwekkende vraag en zoals zoveel vragen van emotionele aard moeten we te raden gaan in de vroege jeugd. In dit geval bij de vroege jeugd van één van de oprichters van de Internationale Socialisten: Tony Cliff (1917-2000). Tony Cliff werd geboren in het Palestijnse Protectoraat met de naam Ygael Gluckstein. Hier volgt de omschrijving in het Engels van de website "marxists.org"

"
Born in Palestine to Zionist parents in 1917, Ygael Gluckstein became a Trotskyist during the 1930s and played a leading role in the attempt to forge a movement uniting Arab and Jewish workers. At the end of of the Second World war, seeing that the victory of the Zionists was more and more inevitable, he moved to Britain and adopted the pseudonym Tony Cliff.

In the late 1940s he developed the theory that Russia wasn't a workers' state but a form of bureaucratic state capitalism, a theory which has characterised the tendency with which he was associated for the remaining five decades of his life. Although he broke from "orthodox Trotskyism" after being bureaucratically excluded from the Fourth International in 1950, he always considered himself to be a Trotskyist although he was also open to other influences within the Marxist tradition.

His political legacy is embodied in the British Socialist Workers Party and its sister organisations in the International Socialist Tendency."

Niet alleen zet Tony Cliff zich af tegen zijn ouders door de staat Israel te verwerpen, hij is ook van mening dat als je het met een staat niet meer eens bent, dan mag het ook geen socialisme meer heten. De Sovjet-Unie had afgedaan als arbeiders paradijs, en daarom mag het ook niet meer "socialisme" heten. Ygael Gluckstein heeft dus twee keer een vaderland verloren: één keer de staat Israel als toevluchtsoord van zijn vervolgde ouders en daarna de Sovjet-Unie als arbeidersparadijs. Toch werd hij nooit als Britse staatsburger erkend en kon na verbanning naar Ierland weer terugkeren naar Groot Brittannië dankzij zijn vrouw.

17 comments:

davidoff said...

hallo Kees, alles goed met je Groen Links obsessie?
Interessant stukje over die Tony Cliff. Alleen wat wil je er nu mee zeggen, naar aanleiding van de vraag van die oplettende lezer? Dat alle "extreem linkse" activisten Trotzkisten zijn? Dat alle Trotzkisten de overtuiging van Tony Cliff hebben overgenomen? Is Gretta Duisenberg een Trotzkiste? Zomaar wat vragen. groet, Davidoff

Dylan said...

de sovjet unie was staatskapitalistisch omdat de sovjetregering in optrad als werktuig van de parti, die de status van nieuwe heersende klasse had verkregen. Deze nieuwe klasse buitte net zoals de bourgoeisie de arbeidersklasse uit. Just because its called the people's stick, doesnt make it hurt less when you hit people with it.

Trouwens, hierdoor ondermijn je wel zelf je standpunt dat extreem links antisemitisch is.

keesjemaduraatje said...

wat betreft het staatskapitalisme: als een systeem mensen onderdrukt en uitbuit is het nog niet kapitalistisch. Juist doordat de Sovjet-Unie de mensen heeft onderdrukt en een diktatuur in stand heeft gehouden, is het ten onder gegaan. Een kapitalistisch systeem met vrijheid kan niet zo snel ten onder gaan.

Wat betreft het anti-semitisme: ik was ook verbaasd. Ik zocht naar staatkapitalisme en stuitte op de uitvinder van de term. Daarbij vond ik Ygael Gluckstein. De oprichter van de Internationale Socialisten is dus joods. Je geloofd je oren en ogen niet. Of Ygael ook zo tevreden zou zijn met de zelfmoordenaars die onschuldige burgers opblaasd, betwijfel ik. Of ij anti-semitisch was, betwijfel ik ook. Hij zal wel tegen de Joodse staat zijn geweest.

Dylan said...

wat betreft staatskapitalisme: nee maar de partij buitte mensen niet alleen uit, zij deed dat op dezelfde manier als de kapitalisten; verblind de arbeidersklasse met propaganda, laat ze werken voor wat kruimels (aka loon), hou de controle over de productiemiddelen, en het geld gaat naar de partij/de nieuwe bourgeoisie. De mensen zelf zien er niks van terug.

En trouwes, wat is dan het kenmerkende aan kapitalisme? Zeg niet vrijheid want ook in kapitalisme is er wat mij betreft ALTIJD onvrijheid en vanuit jouw ideeenwereld in ieder geval in een behoorlijk aantal gevallen.

anti-semitisme; ja zie je nou! De IS is dan ook tegen de Zionistische Staat, maar niet tegen joden als geheel! En dat geld voor het overgrote deel van links.
En ze steunen de zelfmoordenaars ook niet! Alleen de foutheid van de manier waarop de zelfmoordenaars hun doel willen bereiken DOET NIKS AF AAN DE RECHTVAARDIGHEID VAN DAT DOEL.

voorbeeld: als iemand een onschuldige vermoordt omdat hij/zij denkt dat hij zo vrijheid bereikt, betekent dat alleen dat ie de verkeerde methode gebruikt, niet dat vrijheid opzich fout is.

keesjemaduraatje said...

@Davidoff:
jij schreef:
hallo Kees, alles goed met je Groen Links obsessie?
: nee ik heb geen Groen-links obsessie. Ik heb een Anja haatzaaier Meulenbelt-obsessie. Dit komt er gewoon ff tussen door.

Interessant stukje over die Tony Cliff. Alleen wat wil je er nu mee zeggen, naar aanleiding van de vraag van die oplettende lezer? Dat alle "extreem linkse" activisten Trotzkisten zijn?
: nee, maar ze hebben een grote invloed. Zelfs de anarchisten worden nu al anti-semitisch
Dat alle Trotzkisten de overtuiging van Tony Cliff hebben overgenomen?
: ja, ze praten hem na met hun domme "Staatskapitalistische theorie".
Is Gretta Duisenberg een Trotzkiste?
: ja

keesjemaduraatje said...

@Dylan: de Palestijnse Authoriteit is nog geeneens een staat en buit nu al mensen uit. Daar hoor je de IS nooit over. Je maakt een ongeoorloofde selectieve verontwaardigingsfout, door alleen tegen de Joodse Staat te zijn. De anarchisten zijn tenminste tegen alle staten en daardoor hebben ze altijd wel een beetje gelijk. Maar de int. socialisten laten zich haat in planten tegen de ene staat en laten de andere staat zijn gang gaan, Juist doordat er diktatuur is op de Gazastrook komt er ook zoveel haat vandaan. Als er op de Gazastrook democratie was zou er veel sneller vrede zijn, want democratische landen kunnen op een normale manier met elkaar onderhandelen.

Dylan said...

godverdomme wel toch, ze moesten arafat ook niet, en zeiden dat ook maar dat is geen reden om de solidariteit met het palestijnse VOLK op te zeggen.

Als er op de gazastrook op dit moment echte democratie zou zijn, dan zou er geen gematigde politicus meer overeind staan.

keesjemaduraatje said...

ik heb in tegenstelling tot jou en je Internationaal socialistische kameraden wel vertrouwen in het democratische gehalte van het Palestijnse Volk. Dat is toevallig ook de mening van de grote zionistische leermeeste Nathan Sharansky. die is helemaal niet zo tegen Palestijnen, maar wel tegen de hetze campagnes van de Hamas en Jihad.

Dylan said...

ik geloof ook in het democratische gehalte van de palestijnen, maar ik geloof ook dat een verschrikkelijk groot deel de israelis uit de grond van hun hart haten...en..can you blame them?
60 jaar vernedering
60 jaar onderdrukking
60 jaar deportaties
60 jaar ongelijkheid
60 jaar oorlog
60 jaar verdriet...

keesjemaduraatje said...

ben je er wel eens geweest? eigenlijk?

keesjemaduraatje said...

ik ga zo Raymann is laat kijken en ik wil geen gescheld meer horen tot morgenochtend 7.00. Dan vroeg op staan en de dag met vrij socialistische blijheid tegemoet tredende zingen: 1. Jugend erwach, erhebe dich jetzt,
die grausame Nacht hat ein End.
Und die Sonne schickt wieder
die Strahlen hernieder,
vom blauen Himmelsgezelt.
Die Lerche singt frohe Lieder ins Tal,
das Bächlein ermuntert uns all,
und der Bauer bestellt
wieder Acker und Feld,
bald blüht es allüberall.

Bau auf! Bau auf! Bau auf! Bau auf!
Freie deutsche Jugend, bau auf!
Für eine bessere Zukunft richten wir die Heimat auf!
deutsche Jugend, steh deinen Mann!

Dylan said...

nog niet
jij?

common sense really
tanks door je straten, checkpoints, miljoenen vluchtelingen, discriminatie, gevechten

keesjemaduraatje said...

als je op www.anjameulenbelt.sp.nl kijkt kan je zien dat je er binnenkort heen kan voor een socialistische propagandatocht.

keesjemaduraatje said...

ik was er nog niet maar mijn vrouw wel

keesjemaduraatje said...

oh
studeren en zo

Dylan said...

rayman is laat is cool

dat zou ik dan pas over anderhalf jaar op zn vroegst kunnen doen

keesjemaduraatje said...

ja dan tot dan.