Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, February 19, 2006

Geen censuur en ook geen zelfcensuur!

Sophie in ´t Veld (fractievoorzitter D66 in het Europees Parlement):

Vandaag heeft het Europees Parlement naar aanleiding van de rel rond de Deense cartoons een resolutie aangenomen die het recht van de vrijheid van meningsuiting verdedigt.

Sophie in ´t Veld (fractievoorzitter D66 in het Europees Parlement): "Sommigen verdedigen het recht op vrije meningsuiting, 'maar', zeggen ze erbij, 'met dat recht moet je verstandig omgaan' . Dat is ongeveer zoiets als 'een vrouw heeft natuurlijk het recht om een kort rokje te dragen, maar ze moet er wel verstandig mee omgaan'. Geen aanstoot geven en als je dat wel doet, dan staan we niet voor de gevolgen in".

Volgens Sophie in ´t Veld zijn vrije meningsuiting en vrije pers de hoeksteen van de democratie. "De enige grens aan deze vrijheden wordt bepaald door de wet. Vrijheid van meningsuiting betekent ook dat mensen het recht hebben dingen te zeggen waarmee ze anderen misschien beledigen en provoceren. Dat gebeurt voortdurend, en het heeft ook een heilzame functie in het aanjagen van publiek debat en meningsvorming".

De D66´ster is dan ook faliekant tégen elk voorstel voor een gedragscode. "Elk mens heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en maakt zijn eigen afwegingen. Als er grenzen worden overschreden hebben we in een democratie de mogelijkheid naar de rechter te stappen. Censuur of zelfcensuur zijn de dood voor een vrije, democratische samenleving".

"Natuurlijk moeten we met zijn allen vreedzaam samenleven, en is beledigen om het beledigen niet erg productief. Maar respect en verdraagzaamheid gedijen slecht in een samenleving waar censuur heerst. Ik heb vandaag voor de resolutie van het Europees Parlement gestemd. De vrijheid van meningsuiting mag onder geen enkel beding onder druk komen te staan. Religieuze gevoelens gaan niet boven andere gevoelens, ik ben dan ook absoluut tegen een verbod op godslastering".

4 comments:

pascalle said...

Waarom hoor ik toch overal negatieve geluiden over de uitspraak: met een recht moet je verstandig omgaan? Wat is daar mis mee? ik vind toch wel dat we ons soms een beetje als stampvoetende egoistische verwende kinderen gedragen hoor. ja we hebben rechten, ja je mag zeggen wat je wil, ja je mag doen wat je wil, absoluut. MAAR ik vind wel dat Iedereen ook het recht heeft om niet lastig gevallen te worden door anderen als zij daar geen zin in hebben. leven en laten leven en niet opzettelijk een ander bedonderen, bedriegen of een klotegevoel bezorgen. Spot, ja dat mag, dat is humor, en daar moet je tegen kunnen. Maar het is toch allemaal niet zo zwart wit? Het ligt toch aan de persoon en situatie wat je wanneer wel en niet kan maken? Kijk bij ome truus mag je niet vloeken en bij ome jan mag je zeggen wat je wil. Is het dan zoooo erg om het roepen van godverdomme uit te stellen tot je bij jan op bezoek bent? en rekening te houden met een ander? Voelen we ons dan zo enorm in onze 'rechten'aangetast? Kortom, niemand heeft nog zin zichzelf aan te passen en doet waar ie zin in heeft. Heel goed. Moet je vooral doen. lekker alleen aan jezelf denken. Heb je recht op. absoluut. Maar dan hebben we geen maatschappij meer aangezien dat wel de basis is. Kijk heb IK geen problemen mee, graag zelfs, rot op met dat instituut. Maar besef je wel dat zonder deze hele mierenkolonie met regels, en normen en waarden hoezeer ik die woorden zelf ook uitkots, we geen elektriciteit, geen water, geen riolering, geen vuilnisophaal dienst en ga zo maar door hebben? Dat er geen stad draaiende gehouden kan worden? Of gaat dat allemaal vanzelf ofzo?.. Deze mierenhoop moet gewoon weer even zn werk gaan doen en niet zeiken, of zichzelf opblazen. make up your mind, en ken je plaats. Ieder mens wil god zijn, pech, you ain't en de meesten van ons wordne t oook niet. deal with it en stop met stampvoeten.

pascalle said...

p.s censuur vind ik inderdaad erg slecht, maar de pers was er volgens mij vooral voor om ervoor te zorgen dat het volk niet wordt onthouden van informatie de belangrijk kan zijn voor het leven van het volk. Feitelijke informatie niet achterhouden dus. Lukraak ene beetje gaan lopen schelden heeft niemand nodig volgens mij. Wordt dit onderscheid nog gemaakt?De pers schreeuwt graag over censuur, maar volgens mij schreeuwen ze vaker omdat ze gedempt worden in hun eigengeilerij dan iets anders. Men draaft door. maarja, mijn mening..

Bob said...

"Kijk bij ome truus mag je niet vloeken en bij ome jan mag je zeggen wat je wil. Is het dan zoooo erg om het roepen van godverdomme uit te stellen tot je bij jan op bezoek bent?"

Pascalle,

Dat is juist het probleem. We zijn niet op bezoek bij ome truus of bij ome jan. We zijn gewoon thuis. En thuis wil en mag ik zoveel vloeken als ik zelf zin heb.

Bob

Bob said...

"Kijk bij ome truus mag je niet vloeken en bij ome jan mag je zeggen wat je wil. Is het dan zoooo erg om het roepen van godverdomme uit te stellen tot je bij jan op bezoek bent?"

Pascalle,

Dat is juist het probleem. We zijn niet op bezoek bij ome truus of bij ome jan. We zijn gewoon thuis. En thuis wil en mag ik zoveel vloeken als ik zelf zin heb.

Bob