Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, February 09, 2006

'Cartoons niet de ware reden van protesten'

Uitgegeven op donderdag 09 februari 2006 om 00:13:52
citaat:
(Novum) - De huidige protesten van moslims in verschillende landen zijn niet zozeer het gevolg van de in Europese kranten gepubliceerde spotprenten van de profeet Mohammed. Zij zijn eerder te wijten aan het achterblijven van een levende democratie in de Arabische wereld en de malaise waarin islamitische landen zich momenteel bevinden. Dat stelde bijzonder hoogleraar grootstedelijke politiek aan de Universiteit van Amsterdam Paul Scheffer woensdagavond.

De hoogleraar sprak tijdens een discussie over de gewraakte cartoons in Felix Meritis in Amsterdam. Voorafgaand aan het debat 'In vrijheid getekend?' werden alle bezoekers gefouilleerd en gecontroleerd op gevaarlijke voorwerpen. De debaters waren het er woensdag over eens dat aan de vrijheid van meningsuiting niet getornd mag worden.

Scheffer stelde dat in de moslimwereld een 'grote malaise' heerst. "Die diepgewortelde ellende is precies de reden van al die opgekropte agressie." De hoogleraar ziet ook een geregisseerde actie in de protesten. "Die cartoons, dat was nou net de georganiseerde druppel die de emmer deed overlopen."

Scheffers mening werd gedeeld door hoofdredacteur van dagblad Trouw Frits van Exter. "Die demonstraties tegen de spotprenten zijn symptomatisch voor de complexe situatie waarin de moslimwereld zich bevindt." Van Exter vindt dat de discussie over de islam in de westerse wereld niet moet worden geschuwd. "Religie is iets van het publieke domein. Daarom mag het ook onderwerp zijn van spot, kritiek en discussie." Van Exter zei verder alleen beelden te plaatsen als zij de lezer informeren. "Dus hebben we begin deze week wel een cartoon geplaatst, in de context van een artikel. Dan vinden wij dat het wél kan."

Publicist Mohammed Benzakour zei dat achter de woede van moslims over de cartoons een 'hele politieke analyse' schuilt. "Die woede komt niet zomaar. Westerlingen zijn in deze behoorlijk hypocriet. Er heerst een dubbele moraal in de westerse wereld."

Cartoonist Jos Collignon, zelf bedreigd naar aanleiding van een spotprent in de Volkskrant, was ook aanwezig. "Je tekent altijd om iets te willen zeggen", sprak hij over zijn beroep. "Daarom zou ik juist een oproep doen om nog indringender te tekenen als cartoonist. Goede cartoons brengen de dialoog op gang."

[Copyright 2006, Novum]

8 comments:

Steady Freddy said...

Trouwens in de overleveringen van de Profeet ( vrede zij met hem) staat beschreven dat hij geen snor had, dus dat is de Profeet ( vrede zij met hem) helemaal niet op dat Franse krantje!

AVe said...

Het lukt me niet een bericht hier te plaatsen. Ik probeer het nog een keer.

Niemand weet hoe deze profeet er uit heeft gezien. Sterker nog, het is nog niet eens zeker of hij wel bestaan heeft. ALdus, Arabist Hans Jansen.

Lees ook Ayaan Hirsi Ali's prachtrede, bijvoorbeeld hier: http://hoeiboei.web-log.nl/log/4919846

keesjemaduraatje said...

Als Steady Freddy (G*d zij zijn ziel genadig) nou nog een beetje serieus genomen wil worden gaat hij niet bij allerlei vreemde Profeten (vrede zij met hen) vrede zij met hem schrijven.

keesjemaduraatje said...

@AVE: ja ik heb de rede van Ayaan nu ook maar op deze site gezet. Sorry voor alle Hoeiboeilezers die naar deze site kwamen om eens iets anders te lezen. Maar deze toespraak van mevrouw Ali is zo goed, daar kunnen we weer even mee verder.

Everardus Fijn van Draedt said...

Doorgaan met dergelijke cartoons. Zo kom je tot debat en debat leidt vaak tot dialoog. Debatteer je niet, omdat je de discussie uit het oogpunt van (zelf)censuur uit de weg gaat dan kom je nooit tot integratie en blijft de gap tussen westerse cultuur en moslims onoverbrugbaar.

Powerserver said...

Dans met de profeet :D

Steady Freddy said...

Voorwaardelijk voor haatzaaier Deense radio

(Novum/AP) - De eigenaar van de extreem-rechtse Deense zender Radio Holger heeft maandag een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd gekregen wegens het zaaien van haat jegens moslims op de radio. De eigenaar, Kaj Vilhelmsen, zei op 13 juli, zes dagen na de aanslagen op het Londense openbaar vervoer die aan 52 mensen het leven kostten, dat moslims moeten worden vermoord of Europa uitgezet, 'opdat ze niet langer bommen kunnen leggen'.

Vilhelmsen heeft een voorwaardelijke celstraf van veertien dagen opgelegd gekregen. Hij heeft aangegeven tegen het vonnis in hoger beroep te zullen gaan.

Ja,ja Vrijheids van meningsuiting is hoog goed in Denemarken! Maar als hier een moslim zoiets over Ayaan zegt of Geert Wilders wordt iedereen gek.

dré oudman said...

Hallo Keesjemaduraatje,
In dit verband zou ik je willen wijzen op m'n logje 'Spotplicht naar instituties', categorie COMMENTAAR
Groet, dré