Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, June 26, 2006

Lijden van het Palestijnse Volk

door Keesjemaduraatje

veel mensen denken dat je alles door praten kan oplossen.  Als we allemaal maar een beetje redelijk tegen elkaar doen en elkaar begrijpen, dan lost dat alle problemen vanzelf op. Alleen al in het bedrijfsleven is deze houding dodelijk. Figuurlijk gesproken dan. Je moet nooit al je kaarten op tafel leggen en open zijn, want dan wordt je genadeloos onderuit gehaald. In het diplomatieke verkeer is dat niet anders. Wat hebben de VS en Europa dan fout gedaan, waardoor het in het Midden-Oosten nog steeds geen vrede is?

De grootste fout is wel geweest Yasser Arafat te bestemmen tot vertegenwoordiger van het Palestijnse Volk, zonder democratische verkiezingen. Jarenlang is de PLO gesteund, zelfs met wapens. En met democratische verkiezingen bedoel ik dat er ook vrijheid van vergaderen en vrijheid van meningsuiting is. Alleen maar je stem uitbrengen mag ook in Iran, dat is nog geen democratie.

De volgende fout is geweest toezeggingen te doen, na terreurdaden. Dat wordt opgevat als bewijs dat terreur werkt. De terugtrekking uit de Gazastrook is ook zo'n toezegging die geen vrede opgeleverd heeft. De haat is niet weggegaan.

De derde misser is te denken dat je een staat kan stichten op grond van religieuze criteria, dan een soort derde wereld naast je laten bestaan en dan te denken dat dat geen conflicten en haat oplevert.
Op wat voor manier dan ook zal er een seculiere democratische staat moeten ontstaan waar Israelis en arabieren samen kunnen wonen.

De eerste stap op weg naar vrede zal democratie in de Palestijnse gebieden moeten zijn, want alleen democratiën kunnen vrde met elkaar sluiten.

No comments: