Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, June 02, 2006

Rutte en Verdonk

door Keesjemaduraatje

Ja, ik moet natuurlijk wel een commentaar geven op de verkiezing van Mark Rutte als lijsttrekker van de VVD. Het is goed voor Nederland, omdat de politiek er stabieler door geworden is. Het is slecht voor de D66, omdat Rutte zelf zo'n beetje een redelijke Sociaal Liberaal is. Er zal weinig verschil te zien zijn tussen Wouter Bos, Femke Halsema, Alexander Pechtold en Mark Rutte. Maar dat past ook bij een land waar de sociale tegenstellingen niet zo groot zijn.

Het liberale kamp is gescheiden in een conservatief- en een sociaal liberaal deel. Verdonk hoort duidelijk bij het provincialistische conservatieve deel. Die tegenstelling is pas de laatste weken echt zichtbaar geworden. De VVD zal dus duidelijker moeten worden qua koers om te kunnen overtuigen. Nu zit er een potentieel gevaar van richtingenstrijd in de partij.

De politiek is er weer een beetje interessanter door geworden. Mar we zullen ayaan wel heel erg missen.

 

3 comments:

David said...

Er zal wel iets mis zijn met mijn politiek analytisch vermogen, maar mij zijn de concrete verschillen tussen Verdonk en Rutte niet zo duidelijk geworden de laatste weken. Rutte heeft altijd verklaard dat hij vierkant achter het beleid van Verdonk staat. Hoogstens richt Rutte zich wat meer op de middeninkomens dan Verdonk. Voor de rest zijn het vnl. verschillen in stijl en imago: Verdonk provoceert graag en richtte zich bij voorkeur op 'de mensen in het land', Rutte komt wat braver over en profileerde zich meer als een partijman. Daarnaast wordt hij door de media vaak in de mysterieuze 'linkerflank' van de VVD geplaatst, terwijl daar toch echt niet zoveel aanleiding voor is.

Als de potsierlijke 'strijd' tussen Verdonk en Rutte één ding aangetoond heeft is dat imago en persoonlijkheid belangrijker zijn dan inhoud in de Haagse politiek.

keesjemaduraatje said...

Met de linkerflank van de VVD wordt in dit gevl niet bedoeld dat Rutte nu de Bijstand gaat verhogen en de intellectuele vrouwen weer uitnodigd na een half jaar werken in de WAO te gaan zitten, maar er wordt mee bedoeld dat Rutte minder conservatief, niet nationalistisch en vooruitstreven is. Zijn basis is in de partij, terwijl de basis van Verdonk bij de mensen met lager en middelbaar beroepsonderwijs ligt. Meer populistisch dus.

ajmh said...

Dat Rutte 'links' zou zijn is voor 99,9 % te wijten aan het ontbreken van een 'rechtse' stropdas, meer niet.