Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, February 05, 2007

Geschiedsvervalsing

in enkele kranten, zoals afgelopen vrijdag in de Trouw en natuurlijk op het haatlog van de Senator, wordt het boek uitgebreid besproken: The ethnic cleansing of Palestine van Ilan Pappe. Kort gezegd gaat het over een complot in 1948 om de Arabieren van hun land te verdrijven. Op het weblog IMO van Israël-deskundige Ratna Pelle wordt de mythe van de Palestijnse verdrijving tegengesproken:

"Het is misschien nobel dat hij zijn vooringenomenheid toegeeft, maar het is de taak van een historicus om de waarheid naar beste eer en geweten te achterhalen, ook wanneer deze je niet uitkomt. Een wetenschapper past in dat laatste geval zijn theorie aan aan de feiten en stelt zonodig zijn visie bij; een propagandist shopt selectief in de geschiedenis op zoek naar wat zijn visie ondersteunt. Pappe heeft zijn minachting voor feiten meermaals tentoongespreid. Zo beweerde hij in zijn vorige boek "The History of Modern Palestine: One land, Two Peoples" dat de Zionisten in 1948 voor de bijzondere zware slag bij Latrun (dat strategisch gelegen is op een heuvel nabij Jeruzalem) met name gebruik maakten van overlevenden van de Holocaust die nieuw in Israël waren gearriveerd, en hun zo alsnog de dood injoegen. Toen hij werd geconfronteerd met het feit dat maar een kleine minderheid van de slachtoffers nieuwe immigranten waren.."

Lees verder hier:
Ilan Pappe en de 'invention of history'

No comments: