Disclaimer

In 2005 begon ik met het schrijven over kraken, ICT, zeilen, terrorisme, de multiculturele samenleving enzo, op dit blog. Langzamerhand begon het schrijven over terrorisme zich steeds meer tot Israël, Gaza, Judea en Samaria te beperken.
De meningen die op dit blog worden weergegeven zijn als bijdrage aan het maatschappelijke debat en geenszins kwetsend of beledigend bedoeld. Mocht u desondanks van mening zijn dat aangifte noodzakelijk is, lees dan eerst even deze speciaal voor u bedoelde disclaimer

Monday, February 05, 2007

Geschiedsvervalsing

in enkele kranten, zoals afgelopen vrijdag in de Trouw en natuurlijk op het haatlog van de Senator, wordt het boek uitgebreid besproken: The ethnic cleansing of Palestine van Ilan Pappe. Kort gezegd gaat het over een complot in 1948 om de Arabieren van hun land te verdrijven. Op het weblog IMO van Israël-deskundige Ratna Pelle wordt de mythe van de Palestijnse verdrijving tegengesproken:

"Het is misschien nobel dat hij zijn vooringenomenheid toegeeft, maar het is de taak van een historicus om de waarheid naar beste eer en geweten te achterhalen, ook wanneer deze je niet uitkomt. Een wetenschapper past in dat laatste geval zijn theorie aan aan de feiten en stelt zonodig zijn visie bij; een propagandist shopt selectief in de geschiedenis op zoek naar wat zijn visie ondersteunt. Pappe heeft zijn minachting voor feiten meermaals tentoongespreid. Zo beweerde hij in zijn vorige boek "The History of Modern Palestine: One land, Two Peoples" dat de Zionisten in 1948 voor de bijzondere zware slag bij Latrun (dat strategisch gelegen is op een heuvel nabij Jeruzalem) met name gebruik maakten van overlevenden van de Holocaust die nieuw in Israël waren gearriveerd, en hun zo alsnog de dood injoegen. Toen hij werd geconfronteerd met het feit dat maar een kleine minderheid van de slachtoffers nieuwe immigranten waren.."

Lees verder hier:
Ilan Pappe en de 'invention of history'

No comments: