Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, February 15, 2008

Aanslag op BASF in 1996 opgelost?

Volgende week donderdag en vrijdag staat de vermoedelijke moordenaar van Louis Seveke in Arnhem terecht. Hij heeft tevens de aanslag op 16 april 1996 op het gebouw van BASF in Arnhem opgeeist. Is deze aanslag nu eindelijk opgelost? In ieder geval had de politie eerder al het Earth Liberation Front op het oog.


De mysterieuze aanslag en de daaropvolgende huiszoekingen deden veel stof opwaaien in de extreem-linkse scene:

" Op de avond van 16 april 1996, even voor het middernachtelijk uur, ontploft er een bom bij de ingang van een kantoor van het Duitse concern BASF in Arnhem. De entree van het gebouw wordt vernield, terwijl door de kracht van het explosief de luifel zwaar wordt beschadigd en er een stuk pui uit de gevel wordt geslagen. Op het moment van de aanslag is er niemand in of rond het gebouw aanwezig.

Oude rekeningen

Zowel de politie als het bedrijf tasten in het duister naar het motief van de dader(s). Tien dagen later ontvangt actieblad Ravage per fax een bericht dat bestaat uit de volgende woorden: "Arnhem. De vervuiler betaalt. ook oude rekeningen. 17okt.4.5.V4". De cryptisch omschreven boodschap wordt ondertekend met "ELF".

Op de dag dat de nieuwe editie van Ravage verschijnt, verricht een rechercheteam uit Arnhem huiszoeking op de redactie van het actieblad. Als grond zegt men op zoek te zijn naar de persverklaring van het ELF, maar in wezen is het justitie vooral te doen om het adressenbestand en de contacten van het actieblad. Door adequaat optreden van sympathiserende krakers worden de rechercheurs in het nauw gedreven, waarop de ME wordt ingezet.

Bij de huiszoeking worden naast de computers grote delen van de boekhouding alsmede redactionele en persoonlijke informatie in beslag genomen. De huiszoeking levert geen sporen op die hebben geleid naar de dader(s) achter de aanslag op het BASF-kantoor. Sindsdien is Ravage verwikkeld in een langdurige rechtszaak tegen de staat. "

Lees hier meer over deze zaak:
http://www.ravagedigitaal.org/2001_2002/0209a5.htm

No comments: