Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, February 17, 2008

Olijfbomen planten voor de vrede

Overveen

Als je christen bent, dan heb je het vaak ook niet gemakkelijk.Je krijgt van jongs af aan verhalen over het "Volk Israël" te horen en dan ga je je toch eens afvragen, waar of dat Volk Israël nou woont. Al gauw wordt het huidige Israël verward met het imaginaire bijbelse Israël. ("Jeruzalem dat ik bemin, wij treden uwe poorten in" Psalm 122:1) Als je dan eens gaat kijken naar al die bijbelse plaatsen, dan blijkt meer dan de helft ervan op de Westelijke Jordaanoever te liggen. Veel inwoners van dit gebied hebben het niet breed en ik heb het dan nog niet eens over de vele aanslagen, het geweld en het hoge hek dat daar nu gebouwd wordt. Wat nu te doen?

Gelukkig zijn daar de vele kerkorganisaties, zoals de Wereldraad van Kerken, ICCO en Pax Christi, die de strijd van de Arabieren in het gebied steunen en naar een twee-staten-oplossing streven. Als dat nog niet voldoende is, kan je ook zelf nog naar het gebied gaan en olijfbomen gaan planten, of je kan een aantal olijfbomen adopteren en door anderen laten planten. De Protestantse Gemeente Bloemendaal-Overvecht heeft dat volgens het bord dat hierboven staat afgebeeld, gedaan.   

Op de Gazastrook, dat intussen in handen is gekomen van de Hamas, hebben de christenen het moeilijker dan ooit en worden kerken en bibliotheken in de brand gestoken. Zodra de Westelijke Jordaanoever ook in handen valt van de Palestijnen, kan daar hetzelfde gebeuren. We hopen dat de kerken dan ook weer present zijn en met ons protesteren als het al te laat is.

3 comments:

philippine said...

Heel goed, Keesjemaduraatje.

Wim Nusselder said...

Hoi Kees,

Ook de Quakers uit Tokyo...
En Bloemendaal-Overveen is 10 minuten lopen hiervandaan...

Waar vind ik die informatie over brandstichting in de Gaza-strook?
Nederlandse Quakers steunen ook daar de Palestijnen, met name kinderdagverblijven.
De Christenen daar zijn overigens ook Palestijnen (zie www.sabeel.org).

Groetjes,

Wim

Wim Nusselder said...

Oeps, ik had eerst even verder terug moeten lezen in je blog: één brandstichting heb je dus bij de BBC gevonden.