Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, March 02, 2008

Angela Merkel: Auch ich war Hausbesetzerin !

door Rob Savelberg

BERLIJN - Angela Merkel geeft toe dat ze vroeger kraker was. Dat heeft de Duitse bondskanselier in een interview met de Süddeutsche Zeitung gezegd. Vanwege de woningnood in de naoorlogse DDR was de Oost-Duitse domineesdochter "gedwongen" zich illegaal een woning toe te eigenen.

Angela_2  De huidige voorzitter van de conservatieve regeringspartij CDU kwam na
haar studie natuurkunde van Leipzig naar Oost-Berlijn. In Honeckers
heilstaat had ze als nieuwkomer niet automatisch recht op een woning.
Zonder woning geen werk, zonder werk geen woning. Merkel maakte van de nood een deugd.


Veel vooroorlogse woningen waren in een uitermate bouwvallige toestand en stonden leeg. De jonge fysicus besloot het recht in eigen hand te nemen.

"De staat had het overzicht over de leegstaande woningen volledig verloren. Je moest je woningprobleem creatief oplossen. Uit pure nood heb ik die mogelijkheid benut", aldus de latere regeringschef van het grootste EU-land. Wel betaalde Merkel in de Marienstrasse 24 netjes de huur. "Ze namen alles wat ze konden krijgen." Pas in haar tweede woning kon ze zich legaal aanmelden.

Telegraaf 01-03-2008

n

No comments: