Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, May 04, 2008

Een Klein Land en zijn emigranten (deel 2)

Op onze reis van Colijnsplaat naar Kiel kwamen we op de twaalfde dag in Friedrichstadt in Schleswig- Holstein aan. Friedrichstadt wordt ook wel de Holländerstadt genoemd. Nadat we in de jachthaven aangelegd hebben. lopen de eerste stuurman en ik de stad in om proviant in te slaan. Eerst zie ik al allerlei kleine huisjes aan een gracht, die niet typisch Duits zijn, maar wel typisch Nederlands. Dan komen we bij een kerk met een Nederlandse tekst op een plaat op de gevel.
Remonstranten
Daaraan kan je maar weer eens zien, dat de Nederlanders hier altijd welkom waren, zeg ik tegen de eerste stuurman. Dat zijn Remonstranten, die in Nederland vervolgd werden en toen gewoon van Hertog Friedrich III in 1621 naar Duitsland mochten komen. En wat doen Nederlanders als ze ergens aankomen? Een gracht graven en pakhuizen neerzetten. Logisch. Even later lopen we door de binnenstad van Friedrichstadt en daar zien we de oude pakhuizen al staan. en een gracht ernaast. Wat wil een mens nog meer? Mijn hart gaat open.
Gevels_friedrichstadt 

Friedrichstadt_all_4

Friedrichstadt

No comments: