Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, June 22, 2008

Gouden Woorden

Pamela Hemelrijk, oud-columniste van Metro en thans residerende op de befaamde weblogs van Peter Breedveld en Mevrouw Hoeiboei, heeft zojuist de tekst Blinde Babyboomers gepubliceerd waarin het net lijkt alsof ze mij bedoelt:

Later, terwijl ik in bed lag verder te tobben, vroeg ik me af hoe het mogelijk is dat die leeftijdgenoten van mij (die gemiddeld twintig jaar over hun studie niet-westerse sociologie hebben gedaan omdat ze dag en nacht met maatschappelijk geëngageerde spandoeken over straat zwalkten, en bijna dagelijks een collegezaal bezetten om daar teach-ins te organiseren over inspraak, medezeggenschap en alle macht aan het volk), dat diezelfde lui nu glazig de andere kant uit kijken terwijl hun burgerrechten worden opgedoekt waar ze bijstaan. En ineens realiseerde ik me dat wij Babyboomers zo’n beetje de eerste generatie uit de wereldgeschiedenis zijn die nooit tirannie, oorlog, genocide, armoe, honger of gebrek heeft gekend. Babyboomers kennen honger, armoe, oorlog, genocide en tirannie alleen maar van horen zeggen, en van hartverscheurend mooie bekroonde IDFA documentaires in de bioscoop. Ze zijn blind voor gevaar. Hun overlevingsinstinct is ingedut, omdat ze het nooit nodig hebben gehad.

Ik ben het geheel met haar eens.

3 comments:

Molly-Bolly said...

Niet-Westerse sociologie gaan studeren, daar zit al zoiets in van "De problemen hier thuis in het Westen zijn mij wat te burgelijk en niet interessant genoeg voor mij, ik zoek het verderop, in ieder geval buiten het Westen."

De linksmens zoekt het altijd ver weg, weg van het provinciale en burgelijke Nederland. Dan is er ene Mao, een überhippe wereldhervormer, dan is er weer ene Pol Pot, die überkekke landhervormer die eindelijk eens wat aan de overbevloking in zijn land doet. Castro, eindelijk eens iemand die begrijpt hoe je een linkse economie op poten zet: iedereen even arm! En wie ben ik nog vergeten?

En het meest recente speeltje van links is kennelijk geweest, heel creatief, om 'heel ver weg' maar eens naar Nederland te gaan halen. "We zullen dat stelletje burgelijke provinciale hier in de polder eens een lesje multiculturalisme leren!", moeten ze gedacht hebben. En inderdaad, als je maar genoeg moslims op iemand loslaat, verandert hij vanzelf in een schuimbekkende PVV'er.

Het gelijk van links! De mens is ten diepste slecht en rechts! En alleen met een socialistische dictatuur op het rechte (=linkse) pad te houden, moet dan de conclusie natuurlijk zijn...

Geen idee hoe de wereld zonder linkse hobbies een experimenten eruit zou zien. Ik denk een stuk beter. Dankzij de commissie-Dijsselbloem weten we in ieder geval nu wel met zekerheid dat het Nederlandse onderwijssysteem een stuk beter af zou zijn geweest zonder linkse hobbies en experimenten. Dan hadden we nu een opgroeiende generatie gehad van kinderen die kunnen spellen en rekenen.

Overigens heel burgelijk hoor, dat spellen en rekenen, superburgelijk, 2 + 2 = 4, zo voorspelbaar, maar het kan af en toe van pas komen in het leven.

keesjemaduraatje said...

zoals je misschien hebt gelezen, heb ik zelf Culturele Antropologie gestudeerd. Ik heb er acht jaar over gedaan. en inderdaad ook met spandoeken over straat gelopen en workshops georganiseerd. Dus het zit ook in mijzelf. Ik ben er niet vrij van.

Zelfs nadat ik "burgerlijk" ben geworden en het zelfs met de meeste neo-liberale ideeën en de globalisering eens ben, zelfs nadat ik geheel liberaal ben geworden en vooral ook democratisch. Zelfs dan voel ik mij niet thuis bij VVD-publiek. Iemand die na de Middelbare school bijvoorbeeld tandarts wordt om zoveel mogelijk geld te verdienen of banker wordt om zo snel mogelijk binnen te zijn, die heeft toch een geheel andere levensloop, die ik niet op voorhand geheel af wil wijzen, maar waarmee ik gewoon te veel verschil.
Dus die Culturele Antropologie die houd ik er gewoon in en een beetje sociaal denken, dat hebben we gewoon nodig in de samenleving.

Molly-Bolly said...

Keesje, ik dacht eerlijk gezegd niet heel erg aan jou, toen ik schreef, maar meer aan de generatie van de jaren '60, de babyboomers. Het was niet heel persoonlijk bedoeld wat ik schreef... Ik heb moeite met mensen die in het beste land van de wereld wonen, en dan een massamoordenaar ver weg gaan romanticeren. Mensen die 'niet thuis zijn', in algemene zin, heb ik moeite mee.

Sociaal denken kan toegevoegde waarde als het er ook op gericht is om de ander ook daadwerkelijk te zien staan. Het uitleven van sociale idealen heeft, mijns inziens, niets met sociaal te maken. Dit is gewoon het uitleven van het eigen linkse gelijk. Heel veel mensen denken dat ze goed doen, maar de gevolgen van hun daden zijn rampzalig. Zo is ons onderwijssyteem met de beste bedoelingen min of meer om zeep geholpen.