Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, January 05, 2009

Bericht van Helen Turin uit Ashdod, in Israël

Ashdod_low_2

In maart vorig jaar probeerde de Israëlische vertaalster Helen Turin uit Ashdod een discussie aan te gaan met Anja Meulenbelt. Helen was het zat dat er raketten op haar stad worden afgeschoten en dat de linkse Nederlanders dat steunen. Haar brief werd op het Vrije Volk geplaatst. Ik vroeg Helen hoe het met haar gaat en hoe de raketaanvallen van Hamas in Ashdod worden doorstaan. Dit is haar bericht.

Door Helen Turin

Sinds 8 jaar lijden de families in Sderot en kibbutzim naast de Gazastrook van bijna dagelijkse raketaanvallen vanuit de Gazastrook. De afgelopen maanden werd ook Ashkelon regelmatig aangevallen met Gratt-raketten. Het werd met de dag bij wijze van spreken erger en de Hamas kwam steeds verder met de raketten.......

Behalve hier en daar een kleine actie van het Israëlische leger om de hoeveelheid raketaanvallen te verminderen, om schietpartijen op boeren op Israëlisch land langs de Gazastrook te stoppen en om de Hamas zover te krijgen dat zij bereid zouden zijn om te praten....... deed Israël er niet veel aan.

Israël liet zich door Europese staatshoofden en regeringsleiders, de Amerikanen en Linkse groeperingen vaak ompraten om zich rustig te houden en het probleem met praten af te handelen........... Israël die al miljoenen dollars naar de Hamas heeft overgemaakt, honderden Palestijnse gevangen terroristen heeft vrijgelaten, de grensposten herhaaldelijk opende om humanitaire hulp en olie naar de Hamas te sturen, en een Israël die zorgt dat de bewoners van de Gazastrook drinkwater en elektriciteit krijgen uit en geproduceerd in Israël......!

Helaas, het heeft allemaal niet mogen baten. Zelfs toen de Israëlische kolonisten die op de Gazastrook woonden, met harde hand en niet geheel geweldloos van de Gazastrook werden verwijderd......... was het enigste wat er veranderde, dat de Hamas nu nog dichterbij Ashkelon kon komen en dus nog meer raketten richting Ashkelon begon te gooien.

Het was een zenuwslopende periode, die afgelopen 8 jaar. De mensen in Sderot verliezen hun inkomens, winkeliers omdat niemand echt inkopen doet, anderen omdat fabrieken werden gesloten wegens de omstandigheden en mensen durven ook de kinderen niet alleen thuis te laten in een dergelijke situatie. De kinderen in Sderot leren al een tijdlang via internet in plaats van gewoon naar school te gaan, de huizenmarkt is afgrijselijk en mensen laten hun huis dus gewoon maar leegstaan en huren in het centrum van Israël een ander huis, of men geeft de huizen bij wijze van spreken voor een belachelijk lage prijs weg.....

De Hamas houdt al bijna 1000 dagen de soldaat Gilad Shalid vast en speelt gemene spelletjes met de ouders van deze jongen, maar ook met de rest van de bevolking. Het lijkt wel alsof de Hamas de jongen helemaal niet naar huis willen laten gaan....

De afgelopen weken hadden we een soort wapenstilstand, maar de dag dat deze periode was afgelopen werden er meteen een berg raketten richting Ashkelon en Sderot gestuurd en waren we dus weer terug bij af.......

Laten we wel wezen: de Hamas is de zogenaamde leidinggevende body op de Gazastrook en houdt de bevolking stevig onder de duim...... Alle humanitaire hulppakketten, geldelijke steun, olie en de rest komt allereerst bij de Hamas terecht......
Door de bevolking hongerig, werkeloos en met te weinig scholing te houden, heeft de Hamas al snel de vinger in een ieders pap.....
Wie niet met de Hamas meewerkt, wordt gedood en de rest van de familie wordt voor de keuze gesteld....... werken met de Hamas en eten...... of....... honger lijden!
Werk bij de Hamas bestaat uit tunnels graven om o.a. wapens te smokkelen, kassam-raketten in elkaar zetten, je huis openen om de Hamas daar raketten op te laten slaan en vanuit of naast het huis af te vuren op de Israëlische burgers........... Een groot deel van de raketten wordt ook in de moskeeën en........ wees niet verbaasd, in de ziekenhuizen en scholen opgeslagen. De Hamas-arbeiders lopen in het ziekenhuis rond in kleding van artsen en broeders, tot zelfs de baby-afdeling, om zo niet op te vallen en hun werkzaamheden tegen Israël uit te kunnen voeren. De Israëlische luchtmacht, die het merendeel pincettenwerk uitvoert, kan onmogelijk deze opslagplaatsen kapot bombarderen want op hetzelfde moment komen er vele burgers, kinderen en vrouwen om.

Al het geld dat de Hamas ontvangt uit het buitenland, inclusief de 10 miljoen dollar die zij drie weken geleden ontvingen van Israël, gaat niet naar de bevolking....... Het merendeel van het geld gaat naar raketten uit China, middelen om de kassam-raketten te kunnen bouwen en naar andere raketten die vanuit Iran en Syrië worden gesmokkeld. Bovendien gaat een groot deel van dit geld in eigen zak van de Hamas-leiders. Zij zien er niet voor niks zo welvarend uit.
Als de Hamas echt zoveel om de Palestijnse burgers zou geven, zou dit geld worden gebruikt om goede scholen, rioleringen en ziekenhuizen te bouwen. Om een handel op te zetten tussen de Gazastrook en Egypte en zelfs Israël.
De Hamas is echter een terreurorganisatie, net als de Hezbollah in Libanon, die met de hulp van Iran en Syrië er alleen op uit is om Israël van de kaart te vegen.
Hoe valt het anders uit te leggen dat de raketten onder de onschuldige burgers worden opgeslagen en vanuit huizen van onschuldige burgers worden afgeschoten.

U zult nu vragen waarom de burgers van de Gaza-strook de Hamas dit toelaat.......... ze hebben geen inkomen en ze hebben honger.......... nogmaals, de Hamas deelt het eten uit aan degenen die met Hamas samenwerken....... degenen die niet met Hamas samenwerken of, erger nog, waarvan vermoedt wordt dat zij met Israël samenwerken..... worden vaak midden op straat, als voorbeeld voor de rest van de bevolking, doodgeschoten.

Ashdod4 Wat hier nu de laatste 8 dagen gebeurd, is het volgende:
zodra de laatste rustperiode vorige week verliep, vlogen de kassam- en gratt-raketten van de Gaza-strook naar Sderot en Ashkelon en omliggende kibbutzim. Er werd ook weer geschoten op de Israëlische landarbeiders die het land dat aan de Gaza-strook grenst, bewerken. Het was een onbegonnen zaak en Israël moest ingrijpen om weer rust te krijgen.

De Hamas laat nu wel duidelijk merken waar zij mee bezig zijn geweest tijdens de "wapenstilstand" en met het geld uit het buitenland en Israël...........
Grotere raketten naar de Gaza-strook smokkelen, afschietsystemen, alles verstoppen en honderden ondergrondse gangen graven....... en zich voorbereiden op een major aanval op onschuldige Israëlische burgers........ hoe meer hoe beter.

Anderhalve week geleden opende Israël op vrijdag twee grensopeningen naar de Gaza-strook om humanitaire middelen en olie naar de Gaza-strook door te laten.
Zaterdag daarna hadden we zelfs in Ashdod het eerste alarm en sindsdien is het leven totaal veranderd.
De kinderen gaan niet naar school, kunnen niet van huis af, tenzij onder begeleiding van de ouders, veel ouders gaan niet naar het werk om de kinderen niet alleen te laten en iedereen loopt op van de zenuwen, continu in afwachting van het volgende alarm, want natuurlijk komt die altijd op een verrassend moment. De meeste kinderen zijn nieuw in deze situatie en durven zich nauwelijks te douchen, bang dat het alarm zal afgaan terwijl zij onder de douche staan...

Hier in Ashdod hebben we goede dagen en slechte dagen. Een moeder van vier kinderen is omgekomen en nog enkele mensen zijn gewond geraakt. Ofschoon we redelijk weinig alarmen hebben, meestal 1 – 2 per dag, maar ook dagen van 4 – 5 alarmen, kunnen we nauwelijks slapen, want je weet niet wanneer dit alarm komt. Je weet ook niet waar de raket terecht komt. Je ziet hem niet eens aankomen. Veel mensen hebben een schuilkamer/bunkerkamer, die volgens de wet nu in nieuwe huizen en appartementen moeten worden gebouwd, maar er zijn mensen die dat niet hebben. Mensen die geen veiligheidskamer in huis hebben, moeten dus opstaan om of naar een kamer met binnenwanden en zonder ramen te gaan zitten, of zoals ik, mijn zoon en onze buren, in het trappenhuis op de tweede verdieping (van drie). In steden zoals Ashdod en Beer Sheva, die nieuw zijn op dit gebied, zijn de paar schuilkelders die er zijn, totaal niet klaar voor dit soort dingen. De meeste schuilkelders zijn smerig, hebben geen water en geen elektriciteit en hebben niet eens de minimale dingen zoals matrassen en dergelijke. Bovendien, is het in deze situatie ook maf om in schuilkelders te slapen, tenzij in huis of onder het huis. Want het alarm gaat af of niet.

Moeders die, zoals ik en mijn zoon, in huizen wonen die niks hebben en dus naar het trappenhuis moeten rennen om met de kinderen in de kou te gaan zitten, zijn volledig gestressed door slaap te kort, frustratie en zorgen. Overdag lukt het allemaal wel, maar zodra de avond valt, ben je bang te gaan slapen omdat je bang bent je kind niet op tijd wakker te krijgen om hem slaapdronken naar het trappenhuis te sleuren. Laat staan als je 2-4 kinderen hebt, zoals mijn buurvrouw....

In feite is het de bedoeling dat Israël de Hamas een kopje kleiner gaat maken en van hun troon verwijdert..... Dit gaat echter niet gemakkelijk omdat de Hamasbende zich onder de gewone bevolking, het liefst in publieke plaatsen verstopt.
Om het klaar te spelen dat de Hamas van de Gazastrook wordt verwijderd, zullen we hier in het zuiden nog lange tijd veel adem moeten halen en nog veel raketten over ons heen krijgen....

De Gaza-strook bestaat uit veel ondergrondse gangen, zeer kleine en smalle steegjes. Huizen, moskeeën, scholen zijn opslagplaatsen van munitie. De leden van de Hamas, vaak kinderen en tieners, zijn bereid om voor eten voor de familie te vechten en dood te gaan..... 

Sinds gisteravond zijn de artillerietroepen de Gaza-strook ingetrokken. Niet iets wat met liefde is besloten, en het hele land maakt zich zorgen over het welzijn van deze dappere en moedige jongens.

Ook voordat deze troepen de Gaza-strook introkken, werkte de luchtmacht met uitermate grote voorzichtigheid.

Hamasleiders waarvan het huis verwoest zou worden, werden vooraf opgebeld en gewaarschuwd. Helaas, extremistische islamieten zien het leven in deze wereld als iets dat niet serieus genomen moet worden en geloven in het leven in het hiernamaals en de dood vinden als een shi'it (heilige martelaar - door terreuractie tegen de "vijand" zoals Israël en de westerse wereld en alle anderen die niet islamitisch zijn). Één van deze leiders stuurde enkele jaren geleden zelfs zijn eigen zoon om een zelfmoordaanslag te plegen in Israël.

Als deze mensen worden gebeld en gewaarschuwd over de aanslag op hun huis, gaan ze juist het huis in, met vrouw en kinderen !!!! Zij zorgen dat de Westerse wereld hiervan beelden ontvangen op hun tv, waarbij getoond wordt hoe de baby's en kleuters dood uit het huis worden gehaald..........

Laten we wel wezen, het is niet Israël die onschuldige mensen dood, maar het zijn deze terroristenleiders die hun eigen volk, hun eigen familie doden door ervoor te zorgen dat zij expres op de plaats van de bombardementen zijn!

Het verschil met deze mensen en ons, de Westerse wereld, is dat wij zorgen dat onze kinderen en vrouwen in tijd van oorlog zo veilig mogelijk zijn, terwijl zij ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk kinderen en vrouwen om het leven komen. Zij weten dat de Westerse wereld gevoelig is voor deze beelden en dat zij dus weer bergen geld en steun gaan krijgen, en dat Israël weer op het matje wordt geroepen door de Europese gemeenschap, Amerika en omliggende Arabische landen, die.......... laten we eerlijk zijn, geen vinger uitsteken om de gewone bewoners op de Gaza-strook een beter leven te bieden...........

Door deze terroristen geld te geven, geeft Europa en de rest van de wereld, hun eigenlijk stiekem toestemming om wapens te kopen en Israël van de kaart te vegen.......

Als Links Europa echt zoveel om de Palestijnse bevolking zou geven, zouden zij er dan niet beter aandoen om in plaats van een terreurorganisatie aan de macht te houden en rijk te maken, professionelen naar de Gaza-strook te sturen, met de nodige kennis, materialen om samen met deze Palestijnse bevolking goede woningen, ziekenhuizen, scholen en fabrieken te bouwen, om ervoor te zorgen dat zij 100% onafhankelijk worden van Israël en Egypte en de rest van de wereld en hun inkomsten kunnen verdienen door te werken, zoals iedereen in de wereld??????

Dus hoe erg houdt Links Europa van de Palestijnse bevolking, als zij miljarden aan een terreurorganisatie geeft die deze bevolking onderdrukt, de dood injaagt, verhongert, executeert om de macht in de wereld te krijgen????

En........

Als Ierland raketten op de burger bevolking in Engeland zou afschieten, wat zou Engeland dan doen?????? Wat zou de Nederlandse burger willen dat er gedaan zou worden, als zij op de burgerbevolking raketten kregen uit Luxemburg, België, Engeland of iets dergelijks????

Op dit moment vecht Israël ervoor om rust en vrede te krijgen voor de burgerbevolking in het zuiden des lands, zodat iedereen weer normaal kan leven. En ja, het is waar......... Israël heeft weinig fysieke slachtoffers en doden (dankzij de bunkerkamers en schuilkelders, maar Israël heeft vandaag de dag in het zuiden een bevolking die voor 70 tot 80 procent getraumatiseerd is en nog 20 procent die een echt serieus oorlogssyndroom hebben........... ook baby's, kleuters, tieners, vrouwen en bejaarden.............!!!!

Op dit moment weet niemand hoelang deze situatie en deze oorlog nog doorgaat. We hopen allemaal dat het niet te lang gaat duren. Maar de schade is al aangericht en veel kinderen zullen in dit land tot onstabiele, bange volwassenen opgroeien en zijn nu al voor hun leven getekend.

49 comments:

Ge said...

Waarom horen we deze verhalen alleen van Israeliers en kunen we ze alleen in Israelische kranten lezen?
Is dat echt alleen maar omdat de Israeliers de toegang tot de Gaza strook voor 100% beheerst en er geen verslaggevers van buiten Israel in kunnen?
Zolang er geen mogelijkheid is om anderen dan Israeliers verslag te laten doen van wat er werkelijk gebeurd in de Gaza strook zijn je verhalen over de bewoners van de Gaza strook ongeloofwaardig en dienen ze enkel de propaganda machine van Israel.


Ierland nog Belgie worden bezet door resp Groot Brittanie of Nederland.

Er zijn door de Europese Unie vele miljoenen aan de Gaza strook uitgegeven om de bewoners een eigen bestaan op te laten bouwen. Die infrastructuur is volledig vernietigd door Israel. Het is erg moeilijk handel drijven als je grenzen door Israel dicht worden gehouden, de stroomvoorziening door Israel wordt geregeld etc etc.

Nico said...

Beste Ge, daarentegen horen wij zelden hoe de Israelische bevolking er voor staat. Iedereen is begaan met het lot van de Palestijnen, en is Israel volledig schuldig. Sterker nog, het hele Joodse volk wordt schuldig gehouden. Het punt is dat de meesten, en vooral westerse politici, met name de van Bommels, zich volledig richten op de knuffel allochtoon, en Marokanen zijn bijvoorbeeld en logischerwijze begaan met het lot van de Palestijnen, dus zij ook.
Voor de juiste beeldvorming, de zuidelijke grens van de Gaza grenst aan Egypte, en deze is afgesloten door Egypte. Dat ontbreekt nogal eens in verslaggevingen. Wat Ierland betreft vs. de UK, misschien even aanpassen in Noord Ierland, en dan de geschiedenis van Ierland/Noord Ierland even erop naslaan. Overigens, je kunt ook even de Vaderlandse geschiedenis even naslaan, en wel rond 1830 en de slachtpartij in Brussel tussen de Belgen en Nederlanders. Kortom, even controleren wat je zegt. En de miljoenen die zijn gestuurd naar de Gaza voor opbouw, zijn miljarden. En waarom zou Israel de infrastructuur willen vernietigen indien de Palestijnen en Israeliers vreedzaam naast elkaar wonen? De wandaden van o.a. de Hamas blijven geheel buiten jouw verhaal, net als bij de van Bommels van deze wereld.

Helen Turin said...

Een land (B) dat wordt bezet door een ander land (A), betekent dat het leger van A continu in B vertoeft, het leven daar regelt en uitmaakt wat er gebeurt!!

De Gaza-strook wordt NIET bezet door Israël en het is ook niet de bedoeling van Israël om deze na deze oorlog bezet te houden!

De kolonisten zijn verwijderd (twee jaar geleden) en het Israelische leger zit over het algemeen NIET in de Gazastrook, maar er naast om zoveel mogelijk de Israelische boeren te beschermen.

Toen een half jaar geleden de Palestijnse bevolking de opdracht van de Hamas kreeg om bij Rafiah de grensovergang door te breken, werden eerst de Palestijnse vrouwen en kinderen gestuurd.....
Aan de andere kant stond het EGYPTISCHE leger te wachten die zonder te blikken of te blozen TWINTIG (20) vrouwen en kinderen doodschoten!!!!!

EGYPTE is degene die weigert om de grensovergang van Rafiah te openen om humanitaire middelen, brandstof en medicijnen door te laten.
ISRAEL is degene die via de Ashkelon-energiecentrale niet alleen elektriciteit opwekt voor Israel, maar ook voor een groot percentage van de Gaza-strook!
ISRAEL is degene die de grensopeningen regelmatig opent om humanitaire middelen, brandstof en medicijnen door te laten....
ISRAEL is degene die vorige week 300 vrouwen en kinderen met buitenlandse paspoorten en die getrouwd zijn met Palestijnen, van Gaza naar Jordanië brachten om ze naar huis te vliegen....
ISRAEL heeft in haar ziekenhuizen, Palestijnen opgevangen die gewond zijn geraakt tijdens deze oorlog!
ISRAEL loopt te overwegen om nog enkele honderden Palestijnen naar veiligere oorden in Israel te brengen....!

Hoe zou Nederland reageren als België haar zou aanvallen??? Hoe zou Rusland reageren als Polen haar zou aanvallen?? Hoe zou Frankrijk reageren als Spanje haar zou aanvallen??

Natasha said...

Gé, je leest dit verhaal niet 'in een Israelische krant'. Je leest dit verhaal hier in direkte zin, van een vrouw die in Ashdod woont en haar dagelijkse realiteit uiteenzet. En dat noem jij dan 'ongeloofwaardig' en 'propaganda'. Wil je ook nog ontkennen dat die raketten daar uberhaupt vallen?
Typisch dat je niet eens op kunt brengen om, als je vanuit je luie en vooral veilige stoel hier reageert op het stuk van Helen T., haar en haar gezin niet even sterkte en geluk te wensen in het dagelijks gevecht met de Hamas-raketten, voor je weer van wal steekt met je arme Palestijnenriedel.

Natasha said...

Bij deze van mij iig Helen, mazzel en brooche voor je hele mispoge, ook in 2009, laat je niet kisten en bedankt voor je bijdrage

Ge said...

@Nico. Ja, das voor mij nu ook een vraag; waarom vernietigd Israel de met EU steun opgebouwde infrastructuur als ze vinden dat ze vredig naast elkaar kunnen leven? Omdat ze op die manier iedere keer weer de mensen terug kunnen schoppen naar een welvaartspeil van de middeleeuwen. Zolang dat verschil er blijft zullen de Palestijnen nooit een echte bedreiging kunnen vormen.
@Helen. Israel heeft controle over de wateren voor de kust, het luchtruim boven Gaza strook, de geldstroom naar de Gaza strook, de energie (brandstof) voorziening, de watervoorziening en Israel bepaald wie een legitiem bewoner is van de Gaza strook. Je hele riedel over wat Israel allemaal voor de Gaza strook doet bevestigd alleen maar dat Israel daar ook de macht over heeft. Dat heet volgens internationale afspraken ook bezetting. Volgens internationale afspraken is verzet daartegen net zo legitiem als het verdedigen van de eigen bevolking. De vraag alleen is; wie is de eigen bevolking eigelijk?
Waarom zou Egypte de vluchtelingen uit Israel op moeten vangen die door Israel uit het hun land worden verdreven? Dat is wat continue gesuggereerd wordt; Palestijnen naar Jordanie deporteren, Palestijnen naar Egypte deporteren. Op die manier krijgen wij Friesland ook wel voor onszelf. En of ze nu Palestijnen, Arabieren of weet ik veel wat heten. Zolang mensen vluchten voor geweld, verdreven worden door deportatie zal de oorzaak daarvan moeten worden aangepakt. De oorzaak daarvan is nog steeds Israel.
Je vergelijking met de aanvallen tussen verschillende landen gaat mank want daar is geen sprake van. De Gaza strook is geen land want dan zou dat land ook zelf over de kust wateren, het luchtruim etc de macht hebben.
De kern van het verhaal is eeuwenoud; maak eerst een crimineel van iemand en vervolgens hoef je daar niet meer mee te praten want met criminelen praten we niet. Praten is wel de enige oplossing en uiteindelijk zal dat ook gebeuren. Dat weet jij, dat weet ik en dat weet de hele wereld.
Sterkte Helen.
@Natasha. De verhalen die Helen aanhaalt (families die juist het huis weer worden binnengehaald als er gewaarschuwd wordt voor een bom, overigens zeer onwaarschijnlijk dat er gewaarschuwd is als het Israelische leger het op de Hamas leiders had gemunt) heeft zij niet zelf onderzocht want ook zij mag de Gaza strook niet in.
En natuurlijk zijn wij in de westerse wereld verwent en leven we ook mee op het moment dat er weer uitgebreid in de kranten en op de tv beelden werden getoond van zelfmoord commandos die Israelische slachtoffers maakt.
Zolang er geen ander bronnen zijn om de verhalen te controleren blijf ik ze ongeloofwaardig vinden. Als ik jou reactie op dit weblog lees over wat er met Yoghurt is gebeurt sta jij er net zo in dus verwijt mij niks.

Ge said...

@Nico. En waarom ik het niet over het vernietigen van de infrastructuur in Israel heb (opgebouwd met behulp van tientallen miljarden ook uit Europa) is omdat die niet wordt vernietigd. Het overgrote deel van de Israelische bevolking kan dankzij de miljardensteun wel in rust leven.

Helen Turin said...

Beste Ge, alleen uit het feit dat jij weigert in te denken wat er zou gebeuren als vanuit bijvoorbeeld België of Luxemburg raketten op onschuldige burgers in Nederlands zouden worden afgeschoten (want dat bestaat niet en dat gebeurt niet!!), blijkt dat jouw manier van denken vooraf zeer anti-Israël is, en dat je totaal geen benul hebt wat de Hamas is, doet en dreigt te doen in samenwerking met de Hezbollah, Iran en Syrië......
Ik zou zeggen....... begin eens kranten te lezen over de Iranese bedreiging op de vrije wereld (je weet wel... waar jij in leeft!) misschien dat je het dan iets beter begrijpt!!

Wat betreft de met Europese steun opgebouwde infrastructuur........DUH??? Die bestaat niet! Die is nooit opgebouwd... De Europese steun gaat ALLEEN maar naar de eigen zak van de Hamasleiders en naar wapens!

En als je hier zelf komt wonen, of in de Gazastrook gaat wonen..... mag jij mij komen vertellen dat mijn verhalen ongeloofwaardig overkomen....
BTW... Je mag mijn appartement overnemen in Ashdod.. ik hoop alleen dat je geen probleem hebt met de raketten die op de haven zijn gericht, maar naast de flat vallen op appartementgebouwen! En dat je het niet erg vindt om in het trappenhuis te schuilen, want meer is er niet :-)

Helen Turin said...

Vergeten te vragen.....
Door Europese steun opgebouwde infrastructuur in de Gazastrook, bedoel je daarmee de honderden ondergrondse gangen die de Hamas heeft aangelegd om wapens te smokkelen????????

Nogal een investering... zonde van de Europese miljarden.......!

Jos said...

Hoeveel geld krijg je hier nu voor Helen? Walgelijk...

Hans B said...

Waarom verhuizen die families Sderot en Kibbutzim (en de rest) niet een beetje meer landinwaarts? Ik bedoel, als ik in een straat woon, waar altijd problemen zijn, dan verhuis ik. Of zijn ze 'principieel' aan het doen?

Ge said...

@Helen. Ik weiger helemaal niks en voor mijn gevoel zit ik altijd in een spagaat. Ik kan alleen niet toestaan dat mensen opgesloten in een openluchtgevangenis een normaal leven al jarenlang ontnomen wordt. Jij hebt heel makkelijk praten. Verhuisd vanuit Nl uit eigen vrije wil. Zelfs binnen Israel kan je er nog voor kiezen om niet in de gevarenzone te blijven wonen. Met een dubbel nationaliteit kan je altijd nog naar Nederland terug komen. Ga dat eens vertellen aan de bewoners van de Gaza strook.

keesjemaduraatje said...

nou krijgen we die weer. Gaan we mensen al kwalijk nemen dat ze een vrije wil hebben

Helen Turin said...

Mensen een beetje landinwaarts verhuizen??? Dat is wat de Hamas, Hezbollah, Iran en Syrië juist willen....... en een beetje...... op dit moment is dat 40 km!!!!

Hoe groot is Israël al dat het jullie zo lastig valt?? Wat is het totale oppervlak van Israel, in vergelijking van Egypte, Syrië, Libanon, Jordanië???

Tel Aviv - Jeruzalem = 63 km
Akko - Eilat = 474 km

Wouw, wat een grooooooot land is Israel....
Wat een enorme last............!!!!

Oh ja!!! En dan toch weer eventjes........

Waarom is Israel verantwoordelijk voor het welzijn van de Palestijnen op de Gaza-strook en niet de Palestijnse Autoriteiten/Hamas die "democratisch" zijn gekozen ????!!!!
Waarom is Egypte niet verantwoordelijk voor Gaza??? Gaza was van Egypte samen met de Sinai, totdat Israel de Sinai bezette en dus automatisch de Gazastrook, jaaaaaaaaren geleden. Tijdens de vredesonderhandelingen bood ISrael Egypte de Sinai met de Gazastrook terug aan en Egypte weigerde de Gazastrook aan te nemen!!!!!!!

Waarom houden jullie je bek over het feit dat Egypte Rafiah dichthoudt en een paar maanden geleden 20 vrouwen en kinderen doodschoot die, op aandringen van de Hamas, de grens tussen Gaza en Egypte, bij Rafiah doorbraken.....!!!!!

Wie is hier nu gek????

roel said...

Beste Helen, Dank voor dit goede en belangrijke verhaal.

Ge said...

@Helen. Je luistert echt niet he. De Gaza strook is nog steeds bezet door Israel daarom is Israel verantwoordlijk, of ze dat willen of niet, voor het welzijn van de bewoners van de Gaza strook.
@Kees. Ik ben heel blij voor Helen dat ze een vrije wil heeft. Ik help haar daar alleen nog even aan herinneren. Tot nu toe heeft ze die goed gebruikt. Ik vraag me alleen af ten koste van wie?

Helen Turin said...

Ge, ik heb het vreemde vermoeden dat jouw blinde haat ten opzichte van Israel juist jou ervan weerhoudt te luisteren naar iets anders.
En laat mijn vrije wil maar even met rust, want die is nog steeds van mij en ik weet niet wat die nou opeens lastig valt...

En nee...... De palestijnen wilden zelfstandig zijn.... hebben "democratisch" hun leiders gekozen... Deze leiders gebruiken het geld wat ze van mensen die zij met zielige beelden manipeleren, krijgen om wapens te kopen en om in eigen zak te steken...
Infrastructuur met Europese steun is op dit moment : honderden ondergrondse gangen, een ziekenhuis die volgeladen is als opslagplaats met bergen raketten met alle ontploffingsgevaren die daarbij komen...

Waarom moet een Israelische moeder het maar toelaten om raketten op haar huis te krijgen??

Jouw reactie is nogal dom, want echt antwoord geven op mijn vragen geef je niet en je blijft maar trappen tegen Israël als een kind die zijn zin niet krijgt...
Ik geef tenminste antwoord!
Jij blert alleen maar na wat de linkse media je jarenlang voert! Feiten weet je helemaal niet. Je bent waarschijnlijk nog nooit in Israel geweest, laat staan van de gazastrook!!

webmaster Nieuw Religieus Peil said...

Palestijnse cartoonfiguren is geen lang leven beschoren: http://elderofziyon.blogspot.com/2009/01/another-gaza-casualty-assud-killer.html

Helen Turin said...

The dead people in the following movie are from a big family called "Durmosh", this family is FATAH supporter and was against the rule of Hamas, Hamas in order to control the strip totally, massacred them

http://www.youtube.com/watch?v=NFlpRY5Ss8Q

In the following movie Hamas perform a mass massacre on Arab muslim people while singing and dancing:

http://www.youtube.com/watch?v=x2tntnbjxdU

Ge said...

@Helen. De enige met blind haat ben jij. Ik heb absoluut geen blinde haat tegen Israel. Israel moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Die gaat verder dan "eigen volk eerst". Die geld ook voor de mensen in de bezette gebieden.
Ik ben niet begonnen over vrije wil. Das Kees geweest dus richt je dan ook op Kees.
Ik heb ook helemaal geen last van jou vrije wil.
Wat in het geding is is de vrije wil van de Gaza strook bewoners. Het zou je sieren als je daar ook verantwoordelijkheid nam voor alle moeders die hun kinderen niet alleen bedreigd zien maar zelfs vermoord zien worden door Israelisch oorlogshandelen. De kogels en de granaten komen uit Israelische geweren en kanonnen.
Ik heb trouwens ook geen zin om op tendentieuze vragen als "Wie is hier nou gek" te antwoorden dat snap je toch ook wel.
Op je vragen over Egypte en het nemen van verantwoordelijkheid heb ik geantwoord. Je bent op je wenken bedient.
Laten we elkaar niet voor dom of dergelijks uit gaan maken. Ik heb de oplossing niet maar we kunnen er wel over blijven praten. Laat dat nou ook de oplossing zijn in Israel. Ga met Hamas praten net zoals dat uiteindelijk ook met de PLO is gebeurt.
Ik ben 2 keer in Israel geweest. Ben door heel Israel gereisd. Van Noord naar Zuid in een huur auto door de Westelijk Jordaan langs de gren met Jordanie. Ben langs de grens met Gaza strook geweest in 2000 en ook toen kwam je er niet zomaar in.

Natasha said...

@Gé: Ongelofelijk.

Iedereen kan het nalezen. Je schrijft:
"Jij hebt heel makkelijk praten. Verhuisd vanuit Nl uit eigen vrije wil".

En even later beweer je doodleuk dat je niet over vrije wil begonnen bent????

In 2000 kwam je ook niet zomaar de Gaza in.
En sindsdien is er volgens jou niets veranderd.
Ik geloof dat je in 2005 iets gemist hebt?

Helen Turin said...

Nou Gé, als je zo in Israël hebt gereist, dan geloof ik dat je weet hoe groot Israël is (of niet is!).

Ik ben de laatste die haatdragend is, maar ik weet het verschil tussen A. een terreurorganisatie die een heel volk onderdrukt, misplaatste foto's de wereld ingooien om mensen te manipuleren en daarna het losgepulkte geld van deze gemanipuleerde mensen met een grote glimlach te gebruiken voor wapens tegen eigen volk en het Joodse volk!en B. een volk die al 8 jaar raketten op zich krijgt en nu zijn volk beschermt door deze terreurorganisatie een kopje kleiner te maken.

En vergeet niet:
Extremistische moslims verbergen zich achter hun vrouw en kinderen...... want dat zjn de progagandafoto's die hun geld opleveren.... (vergeet nooit hoe tijdens de oorlog Irak-Iran de kinderen als eerste de mijnvelden werden ingestuurd! de Hamasleiders gaan nooit alleen dood, maar altijd met een sleep vrouwen en kinderen!)
Extremistische moslims eren niet het leven, maar eren de dood en het leven in het hiernamaals!
Extremistische moslims willen eerst Israel van de kaart vegen en daarna de Westerse wereld (jou ook! tenzij je een hoofddoekje gaat dragen en je zitvlak drie keer per dag richting Mekka gaat keren).

Vertel mij dan eens hoe goed jij weet hoe de Hamas de Europese gelden (jouw belastinggeld) uitgeeft aan "infrastructuur"?? Hoe komt dat met alle miljarden die de HAMAS persoonlijk ontvangt (niet Israel en niet de banken van Israel, maar banken in oa Zwitserland!) het Palestijnse volk zo arm is als de kerkratten??
Hoe komt het dat na een "democratische" verkiezingsronde de Hamas de leiding heeft gekregen (na een enorm bloedbad met de Fatah tot in het ziekenhuis) en sindsdien niks meer democratisch gebeurt?

Waarom worden Palestijnse vrouwen en kinderen het eerst over de grens gejaagd bij Rafiah, terwijl zij weten dat de Egyptenaren hun zullen doodschieten??

Waarom moet Israel 8 jaar lang een groot deel van de bevolking krijgsgevangen laten zitten omdat er raketten op hun worden gevuurd?

Wat wordt er ECHT met het Europese geld, al die miljarden, gedaan door de Hamas!!!!

Hoe gaat het met Gilad Shalith????? De jongen die al 1000 dagen krijgsgevangen is bij de Hamas, waarvoor al honderden Palestijnse gevangen zijn vrijgelaten en waar de Hamas al niet eens meer wil praten???

Waarom denk je dat Israel de Palestijnse bevolking haat? Als Israel de Palestijnse bevolking had gehaat, was de Gazastrook allang een parkeerplaats geweest, want dat is makkelijker te doen dan pincettenwerk uit te voeren en jongens te voet en met tanks de Gazastrook in te sturen.
Want als Egypte 20 Palestijnse vrouwen en kinderen mag doodschieten omdat zij de grens overwillen naar Egypte, en jij dat goedkeurt..... mag Israel in feite van de Gazastrook een parkeerplaats maken om haar bevolking te beschermen tegen de raketten die nu al 10 dagen, in meer dan 10 plaatsen in Israel vallen en toch zo'n 20 miljoen Israeliërs, Joden, Christenen, bedoeïenen en Moslims bedreigen!!!

Blijkbaar voert Israel een oorlog tegen de Hamas en NIET tegen de Palestijnse of Arabische bevolking!

Helen Turin said...

Sorry over typfout: 20 miljoen Israëliers... moet natuurlijjk 2 miljoen zijn....!

Louisa said...

Beste Helen, dank voor je informatie, al is die aan sommigen natuurlijk volkomen verspild.Probeer het je niet aan te trekken (dat is moeilijk !) maar de domheid heeft nu eenmaal berenkracht, daar valt niet tegen op te boksen.
Heel veel sterkte !

Louisa said...

Ge, wil jij de volgende vraag beantwoorden: wat is jouw mening over het feit dat Egypte de grens gesloten houd voor Palestijnse vluchtelingen ? En zelfs op ze schiet?
Staat gewoon in de Ned. pers hoor !

webmaster Nieuw Religieus Peil said...

Hamas wil absoluut geen vrede, getuige de volgende uitlatingen:
Osama Hamdan, Hamas’s representative in Lebanon, said: “Our goal is to liberate all of Palestine, from the [Jordan] river to the [Mediterranean] sea…” Similarly Hamas official Mahmoud Zahar has said: ”We do not recognize the Israeli enemy, nor his right to be our neighbor, nor to stay, nor his ownership of any inch of land.”
Genoemd in dit artikel:
http://article.nationalreview.com/?q=OGVhYjVlNGMxNWQ2MjYzNGZiNzg2MGYxNGE5NjU4NjI=

Dirk said...

Ge, hamas is helemaal niet geinteresseerd in een goed gesprek. Ze zijn evenmin geinteresseerd in haar eigen bevolking. Jammer dat je dat iedere keer negeert. Als ik hier zou roepen dat ze van Gaza maar 1 grote parkeerplaats moesten maken dan zou je schande roepen! Toch is dit de denkwijze van hamas over Israel.

@Helen: Sterkte meid!

Dirk said...

hier nog een filmpje hoe ambulances volgens hamas beter benut kunnen worden:

http://www.liveleak.com/view?i=116_1231063776

Ge said...

Leuk al die filmpjes. Oud materiaal. Zoek eens bij You Tube op Israel Soldiers.
@Natasha. Je hebt gelijk; ik ben over vrije wil begonnen. Kees maakte er een punt van.

@Helen. Gaan we weer over tot de orde van de dag; de bezetting van Israel. Daar wordt niet op in gegaan. Nee, natuurlijk niet want dan zal toegegeven moeten worden dat dat het grootste opstakel is om een oplossing van het conflict te bewerkstelligen.
Met al je getier over hoe slecht Hamas nu wel eigenlijk is en wat ze de “gewone Palestijnen” aandoen geef je ze veel te veel eer en ben je voor jezelf alleen maar excuses aan het bedenken om niet de dialoog aan te gaan. Terwijl je weet dat de dialoog en enkel de dialoog de afstand zal doen verminderen en een oplossing dichterbij zal brengen; de beëindiging van de bezetting door Israel.
Ondanks dat wij niet graag zien dat de Palestijnen vertegenwoordigd worden door Hamas vertegenwoordigen zij wel de mensen die een terechte aanspraak maken op grondgebied wat door Israel bezet wordt. Op het moment dat de PLO een serieuze gesprekspartner werd is er alles aangedaan om er voor te zorgen dat dat zoveel mogelijk werd gefrustreerd met als gevolg de opkomst van een nog sterker geradicaliseerde beweging. Zolang alleen in militaire oplossingen wordt gedacht zal er altijd een sterkere tegenbeweging blijven gevolgd door sterke gevoelens van superioriteit en de arrogantie om niet te hoven praten.
Toen er in 2000 vergevorderde besprekingen waren en het er op leek dat er oplossing in het zicht was moest Sharon, de moordenaar van Sabra en Shatila zo nodig de gehele Palestijnse en Arabische wereld provoceren met een bezoek aan de Tempelberg om maar te bewijzen dat als het aan hem lag er geen tweedeling van Jeruzalem mogelijk was. De tweed Intifada was geboren. Voor de zoveelste keer werd de dialoog kapot gemaakt. Toch ziet ook Sharon later in dat er uiteindelijk gepraat moet gaan worden. Het kwaad is echter al geschied en er zijn weer meer Palestijnen overgestapt naar de radicaler Hamas. Israel kweekt de eigen terroristen om vervolgens het eigen optreden te legitimeren. Dit zijn militaire tactieken en strategieën.
Te lang wordt Israel al geterroriseerd door soldaten en generaals en niet door burgers.
Stoer hoor om de superioriteit van Israel weer ten toon te spreiden: "....was de Gazastrook allang een parkeerplaats geweest..." oftwel "Als we willen maken we vissenvoer van al die Palestijnen in de Gaza strook en parkeren we onze tanks in de Gaza strook"
Overigens krijgt op dit moment Hamas geen rooie rotcent van de EU en derhalve de bevolking van de Gaza strook ook niet. Helen laat de cijfers een zien?
Als ik het over door de EU gefinancierde infrastructuur heb dan is dat voordat alle tegoeden geblokkeerd werden.
@Louisa. Je probeert Egypte in de discussie te betrekken maar waarom eigenlijk? Egypte houdt de grens terecht dicht omdat zij de door Israel gekweekte terroristen niet in hun land willen hebben en terecht. Israel moet dat zelf oplossen.

Helen Turin said...

Gé, als je het niet erg vindt dat ik het zeg, maar ik heb op dit moment dankzij de zenuwen die ik toch al heb om de veiligheid van mij, mijn zoon en mijn vrienden hier in het zuiden, de zonen van mijn vrienden en de echtgenoten van mijn vriendinnen en een "geadopteerde" dochter van me die ook het leger in is geroepen voor de reservedienst.....
Ik heb geen zin aan die éénzijdige en ongevoelige discussie van jou. Louisa zei je eerst dat ze haar mond zou moeten houden (of zoiets in die richting), jij denkt dat je het allemaal beter weet en daar heb je recht op. De dag zal komen dat je er zelf wel achter komt. Ik hou op met deze discussie want echt..... ik ben zenuwachtig genoeg hier van de zaken, hoef daar niet nog jouw ongenoegens erbij aan te nemen.

Ik hoop dat met je Linkse "liefdadigheids" aanpak van de Hamas, ooit leert om wat gevoeliger om te gaan met je medemensen!!!

Ge said...

@Helen. Draai de rollen verdomme niet om. Jij bent het die met een ongevoelig stuk vol zelfmedelijden de publiciteit zoekt. Jij bent het die op geen enkele manier maar enige compassie kan tonen tegenover de Palestijnen die verdreven zijn van hun land, die beroofd zijn van hun lief en leed, die geen uitzicht hebben op een betere toekomst die jij wel hebt. Jij hebt zelf gekozen om in de hel van Israel te wonen.
Het lijkt me vreselijk om mee te moeten maken wat jij meemaakt. Maar jij hebt nog steeds een keuze.
Je weet niet half hoe ik me zorgen maakte over mijn vrienden in Israel die in het noorden wonen toen daar de raketten neer kwamen en Israel terug begon te vechten. Dit zijn wel vrienden geboren en getogen in Israel. Die jarenlang Israel ontvlucht zijn en in Nederland woonden omdat ze het zat waren. Die terug gegaan zijn omdat ze daar geboren zijn. Ook zij hebben nu kinderen die over pak hem beet 10 jaar hun dienstplicht moeten vervullen. Ik weet niet of ze dan nog in Israel zullen wonen.
Uit mijn reacties moet je begrijpen dat ik geen vriend van Hamas ben maar wel het recht van de Palestijnen erken. Schuif me dat dan niet in de schoenen.

Helen Turin said...

Sorry, ik zit helemaal niet vol zelfmedelijden....... ik weet nog heel goed hoe ik hier ben gekomen.... Ik woon hier pas 26 jaar en kom maar heel weinig in Nederland.
Ik ben totaal niet ongevoelig over de bevolking van de Gazastrook, het tegendeel...
Ik ben vroeger op de Gazastrook geweest, ik ben voordat hier alles scheef begon te lopen veel bij arabieren geweest, ik heb de laatste jaren met arabieren op de paardenranch gewerkt in Beer Sheva, ik heb veel, heel veel bij bedoeïen in de tent schaap gegeten en samengewerkt op het gebied van paarden...
Ik heb voor een doof Arabisch jongetje gehoorapparaten gekocht (zijn vader werkte met mij op de paardenranch).....
Maar net zoals ik in geen enkele reactie tegen ARABIEREN heb lopen trappen, en continu duidelijk over de HAMAS heb gepraat... moet jij leren te relativeren wat betreft Israel en leren lezen wat mensen hier schrijven.......
Toen jouw vrienden uit het Noorden er genoeg van hadden en in NEderland zaten, vingen wij in Beer Sheva en in het hele zuidelijke gebied, families en kinderen op uit het Noorden...

Jij bent degene die loopt te "meppen" tegen alles wat Israel is.... je hebt geen enkel echt antwoord gegeven op vragen en vragen waar je helemaal geen antwoord op hebt, veeg je van de tafel als "onzin/niks mee te maken/onbelangrijk voor het onderwerp".

philippine said...

Hamas is in oorlog met Israel. Hamas heeft het staakt-het-vuren opgezegd en is gaan schieten. Sander van Hoorn van het NOS journaal schijnt het héél gewóón te vinden dat Israel beschoten wordt, want hij heeft het er nooit over. Wél praat onze betrokken journalist over de beschietingen van Hamas op Israél als zou dat 'een wanhoopsdaad' zijn. Ja natuurlijk zegt Sander van Hoorn dat. Want dat doet het goed in ons Olivier.B.Bommelland. Maar dat er een felle strijd om de macht wordt gevoerd tussen Hamas en Fatah, met moorden en al, dáár heeft onze kwaliteits verslaggever het niet over. Evenals trouwens DE KWALITEITSKRANT DER LAGE LANDEN; HET NRC. Die kan berichten van mensen uit Israél ook alleen maar beoordelen als zijnde propaganda.

Ge said...

Het is weer zover. Zat me al twee dagen af te vragen wat dat "mooie" vuurwerk is wat boven de Gaza strook wordt afgeschoten.
Wat blijkt; geen mooi vuurwerk ivm wegknallen van het oude jaar.
Waren het twee jaar geleden de illegale clusterbommen. Nu zijn de Israeliers in strijd met de "Convention on Certain Conventional Weapons" witte fosfor bommen aan het afgooien in dichtbevolkt gebied.

@Helen. Die vrienden uit het noorden zaten in Nederland van 1983 to 1997.
Je hebt geen echte vragen gesteld. In mijn ogen waren het vooral retorische vragen waarop jij vooral het antwoord weet.
Misschien een doekje voor het bloeden; ik maak alleen maar ruzie (lees discusieer) met mensen die ik de moeite waard vind. Jij hoort daarbij.

Helen Turin said...

1. Na 8 jaar raketten op de bevoling in het zuiden te krijgen, heeft Israel het recht om zich te verdedigen, alhoewel ze het beter veel eerder hadden kunnen doen, toen het pas begon, in plaats van zolaat zodat het een hele soepzooi is, voor beide partijen (Israelische bevolking en de gewone bevolking van Gaza).
2. Europa had in plaats van geld naar de Hamas te sturen, veel beter professionals kunnen sturen, met equipment om samen met de gewone man op de Gazastrook een echte vooruitstrevende plaats met werk, hi-tech, ziekenhuizen, scholen, universiteiten, hotels te bouwen en voor het werk goeie salarissen aan de arbeiders van Gaza betalen!
A. Door geld aan de Hamas te sturen, heeft Europa de hand eraan gegeven dat Gaza vandaag in een dergelijke situatie is, want de Hamas heeft van het merendeel van het geld wapens gekocht om tegen de Fatah en tegen Israel en tegen de Gazabevolking te vechten.....
B. Door van Israel te eisen niet te reageren op raketaanvallen van de Hamas, 8 jaar lang, heeft Europa mede verantwoordelijkheid over de soepzooi waarin de Gazabewoners zich nu bevinden!
C. Door niet te erkennen dat Hamas een terreurorganisatie is en geen politieke partij, die gesteund wordt door Iran (waar de hele wereld vandaag bang voor is) en de terreurorganisatie Hezbollah , heeft Europa medeverantwoordelijkheid voor de soepzooi waarin de Gazabewoners zich nu in bevinden.

Maar met alle islamieten binnen Europa, is het gemakkelijker te trappen tegen een land van 63 km breed en 747 km lang, vooral omdat het toch voor het merendeel maar Joods is.

En dit is echt het laatste wat ik nog ga zeggen vanavond....

Welterusten allemaal :-)

Helen Turin said...

Wanneer was jij voor het laatst in het leger??? Fosforbommen???????
Wat de luchtmacht afschiet zijn lichtkogels om de Gazastad te verlichten voor de grondtroepen!!

En loop niet al te hard op te scheppen voor je vrienden die van 1983 tot 1997 in Nederland hebben gezeten.
Ik ben hier de derde en laatste keer in 1983 komen wonen, toen Israel nog een gaaf land was.... als zij er toen al genoeg van hadden, dan wil ik niet weten hoe genoeg zij er van hebben nu het de laatste jaren echt moeilijk wordt in Nederland.
Ik was hier in de Libanonoorlogen, ik werkte 's nachts in de Kibbutz in de alarmkamer tijdens de golfoorlog en had toen mensen uit Tel Aviv in mijn huis.... Ik was hier tijdens elke intifada en periode van aanslagen in Jeruzalem, Tel Aviv en meer.....
Als je je vrienden eer aan wilt doen, kun je echt beter maar niet hun bij deze discussie betrekken, want je doet hun geen eer aan!!!

Mirjam said...

Beste Helen, ik las net je verhaal pas. Een indrukwekkend verhaal en precies zoals ik het tijdens een bezoek aan Sderot heb ervaren. En wat ik van Israelische vrienden hoor (die wonen, gelukkig voor hen, noordelijker dan jij). Ik wens je veel sterkte! Helaas las ik gisteren en vandaag dat er militairen zijn omgekomen, ik ben bang dat het er nog meer worden. Wat de Palestijnen in de Gazastrook betreft - daar zullen ook nog wel veel slachtoffers vallen. Zoals al jaren verstoppen Hamas-leden zich tussen de bevolking en deinzen ze er niet voor terug om kinderen in te zetten cq. te gebruiken. Enfin, je weet het. Ik zie tot mijn spijt dat je in een discussie met Gé verwikkeld bent geraakt, ik heb zijn reacties kruislings gelezen en zag dat hij erg slecht geinformeerd is. Zo stelt hij dat de Gazastrook geen financiele hulp meer krijgt van het Westen en Israel. Alleen dat is al foutief. De hulp verloopt alleen niet meer via de 'regering' zijnde Hamas, maar gaat loopt organisaties die werkzaam zijn in de Gazastrook. Nederland heeft zelfs de bijdrage - ik meen vorige week - nog verhoogd. Hamas krijgt financiele steun uit Iran en Syrie, maar we weten waar Hamas zijn geld aan uitgeeft: niet aan voedsel en medicijnen in ieder geval. Bovendien zal er vanuit de internationale organisaties (die nu het geld ontvangen) ook nog heel wat geld richting Hamas vloeien. Want de organisaties - zoals de UNWRA - hebben hoofdzakelijk Palestijnen in dienst (ik meen de UNWRA al zo'n 29.000) en daar zitten ook Hamas-leden tussen. Beste Helen, het zal geen makkelijke strijd worden, ik wens jou en alle andere mensen die te lijden hebben in deze strijd veel sterkte. Ik hoop dat Hamas te overwinnen is, maar ik vrees dat - als het geweld al afneemt - dat slechts tijdelijk is. En wat Gé betreft, ik zou er mijn energie niet meer insteken als ik jou was. Schrijf liever een nieuw stuk over de situatie op dit moment. Want zoals je wellicht weet, krijgen we hier in Nederland in hoofdzaak gekleurde pro-Gaza informatie.

Ge said...

De volgende leugen. "Het zijn geen fosforbommen maar lichtkogels". Ik heb niet in het leger gezeten en dat hoef ik ook niet om te zien dat dit geen lichtkogels zijn. Ik wist niet wat het wel was maar dat hebben ander voor mij uitgezocht. http://en.wikipedia.org/wiki/White_Phosphorus
Waar ik je ook nog even aan wil herinneren is dat op verzoek van de Westerse wereld Hamas heeft deelgenomen aan de verkiezingen. Toen ze die verrassend wonnen wilden de westerse wereld niet meer met ze praten. Omdat het een terreurorganisatie is. Laat staan geld geven. Je bent desinformatie aan het verstrekken Helen.

Ge said...

@Mirjam."ik meen vorige week ". Zoek het dan eerst even uit voordat je je in een discussie mengt en mij gaat beschuldigen dat ik slecht geinformeerd zou zijn.
Het is bijna te belachelijk voor woorden dat het jou spijt dat ik in discussie ben met Helen.
Vind je het raar dat de UNWRA zoveel palestijnen in dienst heeft? Het is een organisatie die zich met name bezig houdt met Palestijnse vluchtelingen. http://www.un.org/unrwa/

Louisa said...

Beste Helen, dit afschuwelijke "conflict" houdt ons hier zeker bezig.Veel mensen beseffen echter niet hoe ingewikkeld deze "kwestie" is.Kennen de voorgeschiedenis van het ontstaan van Israël niet, de fouten die er gemaakt zijn door alle partijen die er bij betrokken zijn, ga zo maar door.
Velen kiezen partij voor de Palestijnen, die inderdaad geen leven hebben, maar weigeren te zien dat dit vooral komt door hun eigen leiders, van welke club dan ook..en andere Arabische landen staan er bij en kijken er na en vinden het stiekumpjes wel best wat er gebeurt, laat Israël het maar fijn oplossen.
Wat Ge betreft, ik stelde hem die vraag omdat ik vermoed dat hij een aanhanger van de SP is, ik herken ineens de stijl van deze partij als het om Israël gaat..zijn antwoord m.b.t. Egypte maakt dit ook duidelijk.
De SP vindt :"Israël is stout, de Palestijnen zijn lief en wij hebben altijd gelijk". Ik vermoed dat hij zo'n Meulenbeltaanhanger is, je weet wel..
En dan zijn er helaas ook mensen die in deze kwestie de kans schoon zien hun antisemitisme weer eens te ventileren...
Dit is mijn laatste bijdrage en wens je voor de laatste maal sterkte. !

Helen Turin said...

Hi Louisa, allereerst enorm bedankt voor je steun en medeleven en ook enorm bedankt voor je waardevolle bijdragen aan deze discussie.
Je hebt gelijk, maar....
Deze discussie is heel belangrijk, want ongeacht mevrouw Meulenbelt, heeft Gé tenminste de "ballen" (excusez l'expression) om zijn ongenoegens hier te spuien en daar mag hij om gewaardeerd worden.
Ik vindt het heel belangrijk dat mensen eens beide kanten horen en niet maar één kant, al is het maar om verschillen op te merken tussen beide partijen...
Daarom blijf ik ook reageren als ik tijd heb.

Ge said...

@Helen. De granaten die afgeworpen worden kunnen geen lichtkogels zijn daarvoor dalen ze te snel. Daarnaast heeft het Israëlische leger niet voor niets alle stroomtoevoer afgesneden. Het Israëlische leger is prima in staat om zich in het pikkedonker voor te bewegen met Infrarood apparatuur. Zij hebben juist geen enkel baat bij verlichting; dat betekent dat de vijand hen ook kan zien. Overigens; waarom zou je lichtgranaten overdag afvuren? Bekijk de fotos en zie dat het gewoon bij daglicht gebeurt.
Witte fosfor wordt gebruikt om het de tegenpartij onmogelijk te maken zich nog voort te bewegen. Je ziet namelijk letterlijk geen hand voor ogen meer ook niet met infrarood apparatuur. Op deze manier is mogelijk om mensen in hun omgeving te isoleren of om zelf ongezien je voort te bewegen achter de mist. Althans dat is de vriendelijke beschrijving. Feitelijk komt het er op neer dat als je getroffen wordt door dit spul er vreselijk brandwonden ontstaan. Witte fosfor is ook in Irak door de Amerikanen gebruikt. Dat leverde het zelfde beeldmateriaal op. Lees dit; http://www.reddit.com/r/worldnews/comments/7nayw/israel_using_white_phosphorous_white_phosphorus/

Helen Turin said...

Ik heb het even uitgezocht via google in het Engels en o.a. dit heb ik gevonden: http://www.todayszaman.com/tz-web/detaylar.do?load=detay&link=163334&bolum=104

Ik hoop niet dat je mij persoonlijk verantwoordelijk gaat stellen.... De lichtkogels die ik bedoelde zijn die grote lichtballen die je opeens in de lucht ziet hangen snachts en die heeeeeel langzaam naar beneden dwarrelen terwijl ze uitdoven... Jij had het over iets anders waar ik geen verstand van heb, maar nu dankzij jou, weer wat bij geleerd :-)
Het is trouwens een interessant stuk met uitleg en alles wat ik heb gestuurd, dus lees het maar ;-)

BTW. dat neemt nog steeds niet weg dat 8 jaar raketten op burgerbevolking afschieten niet als oorlogsmisdaad wordt gezien, terwijl het dat wel is.....

Natasha said...

Wie zei ook alweer dat in oorlogssituatie de waarheid het eerste slachtoffer is?

Ik denk dat we inmiddels wel gevoeglijk kunnen aannemen dat er gisteren inderdaad witte fosfor gebruikt is boven Gaza.

Dezelfde discussie over het gebruik hiervan is al gevoerd tijdens het Libanon-conflict.

Witte fosfor wanneer vanuit de lucht gebruikt moet niet gezien worden als een chemisch wapen. Het is nog altijd primair een 'smoke screen agent'. Desalniettemin wordt het gebruik ervan onder de Geneefse conventie (onderdeel CCW III, door Israel noch de VS ondertekend) veroordeeld, zeker in situaties waar burgers onder de ontvangende partij zijn. Dit vanwege 'flaking' die bij neerdaling ernstige brandwonden veroorzaakt en mogelijke gezondheids- en milieuschade (drinkwater) op de langere termijn.

De discussie lijkt enigszins op die over het gebruik van verarmd uranium als verzwaring van munitie. Zowel over de pyrofore (en oxidatie) als stralingsaspecten, en de gezondheidseffecten op lange termijn, wordt eindeloos gesteggeld. Het gebruik wordt onmiddellijk vast onderdeel van propagandaoffensieven aan ontvangende zijde.

Ik vind het werkelijk oerstom van Israel om dit middel in te zetten, om in Geenstijl-taal te spreken 'gewoon omdat het kan'. Het (militaire) doel zal hier niet de middelen heiligen, men had uit Libanon kunnen weten hoe dit uitpakt.

Wie de wereld ervan dient te overtuigen dat hier een precisie-offensief gevoerd wordt tegen Hamas, waarbij burgerbevolking zoveel mogelijk gespaard wordt als ze niet door Hamas als schild gebruikt worden, moet geen middelen inzetten die als één stap van chemische wapens verwijderd zijn, en die n'importe qui die zich in de buitenlucht begeeft ernstige schade kunnen berokkenen.
Dergelijke middelen moeten simpelweg helemaal niet gebruikt worden, om wat voor reden dan ook.

Ge said...

@Helen. Wat betreft de informatie voorziening in Israel zelf is dit een "onafhankelijke" bron. De vraag die Conny Mus wordt gesteld hoe de informatievoorziening in Israel zelf is.http://www.rtl.nl//components/actueel/rtlnieuws/43/miMedia/2009/week02/ma_erik_van_der_lucht.avi_plain.xml
Veel informatie kan jij dus ook niet hebben over wat er op dit moment in de Gaza strook gebeurt.
Wat betreft het afschieten van raketten is het uitgangspunt heel belangrijk. Als je er vanuit gaat dat de Gazastrook bezet is door de Israeliers dan is het een daad van verzet een geen oorlogsdaad. Wat wel blijft is de terreur die er vanuit gaat. In dit geval zie ik dat als gevolg van een daad van verzet die legitiem is. Als je wilt dat die ophoud dan moet je je richten op de bezetter en dat is Israel.
Als je er vanuit gaat dat de Gazastrook niet bezet is dan………. tja dan heb je helemaal gelijk……..

@Louisa. Waarom vraag je het mij niet gewoon of ik aanhanger ben van de SP. Je krijgt een normaal antwoord van mij en dat is namelijk nee.
Je weet heel goed dat ik het weblog volg. Je hoeft dus niet in derde persoon OVER mij te praten je mag van mij gewoon MET mij praten.
Het antwoord wat ik je heb gegeven is niet een typisch SP antwoord maar een antwoord wat je overal en vooral uit Egypte zelf hoort. Ben je vergeten welke aanslagen er in Dahab en Sharm el Sheikh gepleegd zijn? Er lopen dus nogal wat terroristen in de Sinai rond. Dan zit je er niet op te wachten dat er nog meer bij komen.
Het ingewikkeld maken van het conflict is een excuus om niet aan een oplossing te hoeven werken. De oplossing is al eens heel dichtbij geweest totdat een of ander idioot als Sharon dat in de grond heeft geboord. Ligt tie trouwens nog steeds in coma?
De geschiedenis is niet ter zake doende en al zeker geen excuus om mensen als beesten te behandelen, ze op te sluiten en elementaire behoeftes te ontnemen. Bovendien wordt ook nog eens de grond waarop ze wonen gejat, de resources afgenomen, de olijfboomgaarden vernield.
Als katholiek opgevoede is de geschiedenis van Israel me met de paplepel ingegoten. Of het de juiste was…………… Zelf heb ik de laatste 42 jaar bewust van mee kunnen maken. Dat stemt me niet vrolijk.
Ik denk niet dat ik de waarheid in pacht heb maar ik kan recht en onrecht in deze goed onderscheiden. Dat wat met de Palastijnen gebeurt is onrecht, ze aangedaan door Israel (of zo je wil de rechtmatig gekozen regering van Israel) en door de Westerse wereld. Ik blijf het herhalen; het land van de Palestijnen is bezet door Israel en de bewoners van bezet land hebben het recht zich tegen deze bezetting te verzetten.
De oplossing ligt in de dialoog tussen de onderdrukker en de onderdrukte. Israel stelt zich op het standpunt dat er niet gepraat wordt en dan wordt er dus niet gepraat.
Als rechtsers zouden jullie toch wantrouwender tegenover de Israelische regering moeten staan. Regeringen zijn namelijk nooit te vertrouwen. Gezien de schandalen waar diverse Israelische politisie bij betrokken zijn moet je toch zeker op je hoede zijn.

Natasha said...

Ham(as)vraag aan Gé: Onderschrijf je het bestaansrecht van de staat Israel of vind je dat deze eigenlijk ontbonden zou moeten worden ten gunste van een 'Palestina' met terugkeer van alle Palestijnse vluchtelingen en hun nazaten? Zo het tweede: Waar zouden de Israelies moeten blijven, inclusief de verzwegen 900.000 Joden (en hun nazaten) die sinds 1948 verdreven werden uit de gehele Arabische wereld?

Helen Turin said...

Natasha, je hebt volkomen gelijk.....!!
Ik erger me ook enorm hieraan, want Israel kan niet verwachten goede propaganda te leveren als zij zelf aan oneerlijkheden doen en zich zwart maken aan dergelijke zaken!!!
Ik schreef om te beginnen over onze situatie, omdat ik het toch belangrijk vind dat mensen ook horen hoe de bevolking in Israel zit...
Van de andere kant, is die bevolking door dit soort dingen slachtoffer van eigen bestuurders wat een slechte zaak is voor de bevolking, want wij als bevolking hebben niet gevraagd voor een dergelijke behandeling van zaken.....
What can I say...

Gé, op een goeie dag verdenk ons tweetjes ervan gezellig op een terras te zitten met een biertje om een heerlijk te bomen ;-)

Ge said...

@Natasha. Het is niet mijn idee om de mensen die nu op het grondgebied van Israel wonen te verdrijven. Ik vind ook dat de verdrevenen recht op terugkeer hebben en teruggave wat hun afgepakt is.
Als een tussenoplossing twee staten totdat gebleken is dat alle betrokken bereid zijn met elkaar te delen. En misschien zullen die twee staten dan nog wel ver tot in de volgende eeuw bestaan. Totdat er een generatie bewoners van het Midden Oosten is die zonder oorlog, vernedering en discriminatie heeft geleefd. Stap voor stap. Om te beginnen zal de waanzin moeten stoppen en moet er uitzicht komen voor de bewoners van de Gazastrook op een beter leven dan nu of dan tijdens het laatste bestand.
Zowiezo vind ik het als geoloog, die nadenkt en de wereld beschouwt in miljoenen jaren, een absurde gedachte dat iemand een claim op een stuk land kan leggen voor pak hem beet 80 jaar en dat vervolgens via erfrecht over kan dragen. De wereld is van iedereen en we hebben hem maar met elkaar te delen.
Ik geef inderdaad geen rechtstreeks antwoord, omdat mijn idee over hoe de wereld eruit zou moeten zien niet bij grenzen ophoud.
Mijn vader zij vroeger altijd; zover ik stink is van mij. Daar moesten we altijd vreselijk om lachen, zeker als hij net uit de koeienstal kwam en de mest van de koeien had opgeruimd.
Geschiedenis leert ons zowiezo ook dat grenzen niet voor eeuwig zijn en, om in de stijl van de voorgaande alinea te blijven, zeker niet na een verfrissend bad.
@Helen. Wat dat biertje betreft; die hou je tegoed van me.

Louisa said...

Nu, als de zaken er zo voorstaan zou ik zeggen: Shalom en Lachaim en volgend jaar in Jeruzalem. En tot 120 !
Exit Louisa.