Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Wednesday, February 25, 2009

Krakers in de Pijp solidair met Yoghurt

Flyer_molli

10 comments:

Hein Maassen said...

Interessant document, zowel door wat er wel als wat er niet in staat. Kraker Yoghurt is invalide, de oorzaak wordt onvermeld gelaten. Als veel krakers geen atheisten zouden zijn, zou je haast van een: "Act of God" kunnen spreken. Maar Yoghurt is niet de enige wie iets vreselijks is overkomen. Vrankrijk is ook slachtoffer! Het is nu dicht, en dat heeft Yoghurt nooit gewild. Waarom is het dicht? Dat wordt niet vermeld, maar we begrijpen wel dat duistere, ongegronde machinaties van de politie en de burgemeester er achter moeten zitten. En dat alleen maar omdat Vrankrijk dat: "afschuwelijke" is overkomen....
De psychiater Theodore Dalrymple, die jarenlang in gevangenissen heeft gewerkt, heeft vastgesteld dat veel criminelen in de gevangenis de verantwoordelijkheid voor hun handelen afwijzen en vooral medelijden hebben met zichzelf. Ze zijn gestraft voor zaken waar zijzelf in eigen ogen helemaal niets aan konden doen, laat staan dat zij daarvoor verantwoordelijk waren. "Het pistool ging af" verklaarde de man die onlangs een agente, die hen staande had gehouden wegens dronken rijgedrag, doodschoot. Vrankrijk doet precies hetzelfde. Zich koesterend in de anonimiteit die zij hun tegenstanders zo graag ontzeggen wijzen zij alle verantwoordelijkheid van de hand. Er is iets: "afschuwelijks" gebeurd. Een wervelstorm, verzakking door de aanleg van de metrolijn, blikseminslag? Neuh, daar praten we maar niet over. We harken een paar centen bij elkaar en dan is deze zaak uit de wereld en kan iedereen weer vrij ademhalen. En met een beetje geweld of dreiging met geweld krijgen we het cafe ook wel weer open...

stoethaspel said...

@Hein Maassen

En waarom, als ik vragen mag, is de houding van Vrankrijk iets dat je, een welhaast andere wereld, als de kraakscene in de Pijp voor de voeten wilt werpen?

keesjemaduraatje said...

De bijeenkomst wordt onder anderen georganiseerd door "Koos Boos", die een jaar geleden nog schouder aan schouder met de Vrankrijk antifas een demonstratie tegen de islam wilde verhinderen. Dat hij zich nu afzet tegen de afhandeling van deze macho-vechtpartij is een teken dat er sprake is van een conflict binnen de kraakbeweging.
Een andere verklaring voor het verzwijgen van de werkelike gebeurtenissen is, dat Koos met dit pamflet probeert de gelederen weer een beetje te sluiten. Geen olie op het vuur gooien is het devies.

Hein Maassen said...

Lieve Stoethaspel,

Huh? Ik had het alleen maar over Vrankrijk. Van de kraakscene in de Pijp weet ik helemaal niets... Ik heb er wel grote moeite mee wanneer mensen zich boven goden en engelen verheven voelen omdat zij het Enig Ware En Goede (dat kan ook zijn Het Recht Op Woonruimte Nu, Altijd En Overal)vertegenwoordigen en iedereen die het niet met hen eens is als Helse Misdadigers Waartegen Alles Geoorloofd Is beschouwen....

Hein Maassen said...

Lieve Stoethaspel,

Sorry, sorry, sorry! Ik zie nu pas wat je bedoelt. Keesje Maduraatje heeft dit pamflet voorzien van de kop: "Krakers in de Pijp solidair met Yoghurt". Dit pamflet leek me zo uit de koker van Vrankrijk te komen, dat ik de kop erboven gemist heb....

theodore is trots said...

Kees en Hein, je kan ook gewoon de tekst lezen.

Daaruit blijkt niets over "machinaties" en echt helemaal niks wijst erop dat het uit de koker van Vrankrijk komt. Er is ook helemaal niks dat er op wijst dat hier mensen aan het werk zijn die in het Enige Goede geloven. (Dalrymple is daarentegen een prima voorbeeld van iemand die wel denkt dat hij ethisch en intellectueel ononvertroffen is. Misschien dat je daarom zo'n fan bent?).

Dat de tekst niet ingaat op wat zich op de stoep van Vrankrijk heeft afgespeeld is meer dan logisch. Je hoeft geen Sherlock te zijn om door te hebben dat er een conflict is. Verwacht je nog een reportage? Dit is alleen geen interventie in het conflict maar een poging iets te doen voor het slachtoffer en om de sfeer nog verder te verbeteren (want die was beroerd maar is aan de beterende hand, zoals ook in het bericht staat).

Maar goed. Als je tussen de regels door leest en over stukken heen, kan je er tenminste je heel eigen draai aangeven en dan is het toch nog leuk om op de tribune te zitten terwijl de krakers leuke dingen doen.

keesjemaduraatje said...

op de tribune? Leuke dingen doen? Dat zijn in dit verband hele vreemde uitspraken. Maar goed.
Inderdaad is het laatste woord hierover nog niet gezegd. De daders van een ernstige mishandeling lopen vrij rond en dat is vreemd voor een beweging die de moraliteit en de waarheid altijd aan zijn kant weet.

piet stok said...

zie dat Indymedia bovenstaande flyer op verzoek van 'de Molli' heeft verwijderd... zie:
http://www.indymedia.nl/nl/2009/02/57840.shtml

theodore is trots said...

wat is er zo vreemd aan mijn uitspraken?

stoethaspel said...

@Hein Maassen

Bij de grappige afbeelding van Yoghurt, voortgetrokken door hondje Vla, had u toch een lichtje op kunnen gaan. :P

@Kees

Die door jou geconstateerde tweespalt zie ik lang zo scherp niet als jij. Al was het maar omdat in de stad Amsterdam de kraakscene nogal per regio/buurt/wijk opereert en dat onafhankelijk doet van wat er in andere delen van de stad gebeurt. In mijn beleving was het vooral de binnenstadscene die de neiging had zich elitair op te stellen en al zou ik het willen, ik kan er niet omheen dat er buiten het centrum fantastische initiatieven zijn ontplooid, door de jaren heen.