Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, June 19, 2009

Duits Examen

Door Keesjemaduraatje
Bedankt voor alle gelukwensen. Bedankt voor alle beterschapswensen. Nu weet ik weer waarom ik het doe. Zelfs een fervent Hamasaanhanger wenst mij beterschap. Dat is voor mij een bewijs dat het wel gewoon kan.

Mijn zoon leest elke dag per internet Der Spiegel, leest Duitse boeken, spreekt Duits met zijn moeder, is Duitser, voelt zich Duitser. Staat gemiddeld een 9,8 voor Duits bij schoolonderzoeken. En haalt een 8,7 voor zijn Centraal Schriftelijk Eindexamen. Dat is voor mij het ultieme bewijs dat ons onderwijssysteem hardstikke verrot en dood is. Daarom doet hij herexamen. Dat hebben ze nog nooit meegemaakt, dat een leerling met een 9 op zijn diploma een herexamen doet. Maar verder alles goed.

7 comments:

schoolverlater said...

Eeh, er zijn duizenden Nederlanders die geen 9 voor Nederlands halen...
Beetje streberige zoon?

keesjemaduraatje said...

ten eerste is dat niet hetzelfde.
veel Nederlanders doen 6 jaar Duits en kunnen daarna hooguit een beetje stuntelig Camping-Duits praten. Laat staan een foutloze brief schrijven. Als je dan al perfect in Duits bent, zou je normaal een tien meoen krijgen. Maar wij zijn nog aan dat Middeleeuwse Paternalistische systeem gewend dat zegt: "een tien is voor de leraar"
Mijn zoon had een 9,2 voor Nederlands, wat ook een heel erg hoog cijfer is. Maar dat terzijde.

Louisa said...

De Duitse taal is gewoon heel moeilijk, grammaticaal.
Ik zeg dit zonder enige bijbedoeling.
En het is ook zonder enige bijbedoeling dat ik zeg dat Duitsland een land is met een rijke cultuur, op vele gebieden.

Lex said...

Ik ben blij dat je weer enigzins hersteld bent, zeker na zo'n heugelijke gebeurtenis. Ik bedoel maar, er zijn er niet veel die een Gymnasium examen kunnen doen!
Anderzijds ben ik wel en beetje perplex van het feit dat iemand met een 8,7 voor zijn CS,tot een herexamen overgaat. Tot hoe ver moet je gaan, waar trek je de grens? Waar streven we naar, naar het optimum of het maximum?
Laat ik het wat plastischer uitdrukken:
Mijn vader bezit een antieke Amerikaanse motorfiets, welke er uit ziet alsof deze gisteren de fabriek in volle glorie heeft verlaten. Mijn vader heeft decennia, maar wel met tussenpozen, aan deze motorfiets gewerkt. Zelfs nu, nu mijn vader bijna 80 is, evenals de motorfiets, constateert mijn vader nog steeds onvolkomenheden. Die onvolkomenheden zijn deels te wijten aan mijn vader, maar ook aan de fabrikant van die motorfiets, zo hebben mijn vader en ik vastgesteld.
Toch blijft die motorfiets een droom voor het oog en die 8,7 is ondanks alles een droom voor de geest!

Tarak said...

Gefeliciteerd met het slagen van je zoon!

Ik had een 9 voor m'n CSE Engels (VWO) maar had niet de behoefte het over te doen. :)
Maar de tien voor Engels lag voor mij toch niet in het verschiet, daarvoor is m'n uitspraak te slecht en ik neem aan dat je zoon daar voor gaat?


Waarom voelt je zoon zich Duits? Dat is natuurlijk wel interessant gezien de regelmatig terugkerende en zich herhalende discussies her en der?

keesjemaduraatje said...

tot zijn 12e in Duitsland gewoond.
voortdurend gelul over "kom je mijn fiets terugbrengen" moeten aanhoren.
"Gehst du eine keule graben?"
maar als hij in Duitsland is, dan hoort hij steeds grapen over käse en caravans

keesjemaduraatje said...

maar wel een 9,2 voor Nederlands halen, dat dan weer wel....