Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, June 20, 2009

Witte scholen voor kinderen van extreem-linkse mensen

Door Keesjemaduraatje
Een discussie uit 1982 wil ik jullie niet onthouden. We waren lid van de extreem-linkse Amsterdamse Spuigroep. Dat was zeg maar, de intelectuele voorhoede van de Kraakgroep de Pijp. Maar zo zagen wij dat zelf toen nog niet. De secretaris en secretaresse van ons revolutionnaire blad ASSW (Anarchistisch Stencel Stapelwerk) kwamen te eten bij mijn toenmalige vriendin (huidige vrouw) en mij. Mijn vrouw had het land reeds verlaten en kwam alleen nog af en toe een weekend naar Nederland. (Het verhaal wordt steeds ingewikkelder, maar ik werk wel naar een punt toe). Jaap en Emmy woonden in de Oosterparkbuurt, vlakbij waar nu de geachte ex-afgevaardigde Duijvendak woont. Ik woonde in de beroemde Madurastraat, Indische Buurt.

Scholen In ieder geval was de discussie van die avond of wij onze kinderen, als we die later zouden krijgen, naar een witte- dan wel zwarte school zouden doen. Jaap wilde zijn kinderen op laten groeien met "de mensen uit de buurt", want ze moeten er aan wennen dat er ook andere kinderen, uit andere culturen bestaan. Etcetera. Je kent de argumenten wel. Hele lieve jongen. Geen kwaad woord over hem.

Ik zei meteen dat mijn kinderen het beste onderwijs moesten krijgen en dus naar een witte school zouden gaan (Misschien was ik gewoon al die tijd al rechts. We weten het niet).

Mijn vriendin wilde perse haar kinderen in Duitsland op laten groeien, want ze had en heeft geen groot vertrouwen in het Nederlandse schoolsysteem.

Emmy wilde graag het multi-culturele ideaal ondersteunen en haar kinderen naar een zwarte school doen.

Goed, wat is er van deze mensen en hun bloedjes van kinderen terecht gekomen? Mijn vrouw werd advocate, kreeg twee kinderen (ook mijn kinderen, dat moet je er tegenwoordig wel bijschrijven), die 10 respectievelijk 12 jaar lang in Duitsland naar school gingen en waarvan de oudste nu net hier in Eindhoven zijn VWO diploma heeft behaald. Allemaal witte scholen, dat dan weer wel.

Jaap werd hoogleraar Biologie, trouwde een Finse vrouw en doet zijn kinderen op school in een dorp in Noord-Holland waar alleen in 1975 kort een Surinamer voorbijgefietst is, maar waar verder alles High-Middleclass is. Evengoed behaalde de PVV er wel 17% van de stemmen, maar ik begrijp niet waar die mensen eigenlijk bang voor zijn. Misschien zijn ze nog steeds solidair met de mensen in de arme wijken, dat kan natuurlijk.

Emmy werd solidair met de Marokkanen. Deed sociaal werk met deze onderdrukte groep. Trouwde met een Egyptenaar. Kreeg kinderen met hem. Maar dat liep verkeerd af of zo. Scheiding. In iedere geval heeft zij, door haar idealisme een lagere maatschappelijk status dan haar vroegere kameraden, die op tijd het land, dan wel de buurt, dan wel het extreem-linkse klimaat zijn ontvlucht. Maar, misschien is zij wel gelukkig. We weten het niet. Dat gaan we ongetwijfeld in de comments straks nalezen.

7 comments:

Olaf Baas said...

Hierbij de vlag uit en gefeliciteerd met het behalen van het Gymnasiumdiploma door je zoon. Zo zie je maar weer wat opvoeding kan bijdragen in het presteren in/van de maatschappij. Proficiat!!!

Ernst said...

Tot in het beschimmelde merg van hun stinkende gebeente oneerlijk, die mensen met linkse idealen, het blijkt iedere keer weer.

De kinderen van een ander kunnen de klere krijgen, eigen schuld dikke bult, en 'wij' doen of we gek zijn.

Ik woon om de hoek bij de elite-grachtengordelschool (en heb het zelf dus ook niet bepaald slecht voor elkaar) en zie al die linkse zakken iedere dag weer (nou ja, dat is niet waar natuurlijk, ik heb wel wat beters te doen) hun kinderen in de bakfiets proppen zonder daar ook maar enige conclusie aangaande de kinderen van een ander uit te trekken. "nee, wij zouden echt voor onze kinderen ook wel willen dat zij naar een minder elitaire school gingen, maar ja, wij wonen hier nu eenmaal in de buurt, en ja, we hebben het hier over een buurtschooltje, that happens to be white",

Zoals ik al zei: tot in het beschimmelde merg van hun stinkende gebeente oneerlijk,

keesjemaduraatje said...

@Olaf Baas: waarom zouden die mensen, die volgens jou links zijn, maar waar je natuurlijk nog noit een woord me gewisseld hebt, hun kinderen extra naar de Baarsjes op school moeten brengen? Ze zouden wel gek zijn.
Mijn kritiek was meer gericht op politici en ik hoef hier geen namen meer te noemen, die in de Oosterparkbuurt wonen en hun kinderen in de Watergraafsmeer naar school doen. Terwijl in hun partijprogramma staat dat er een verplichte schoolkeuze moet komen.
En dan nog kan ik die politici wel begrijpen. want idealen zijn mooi, maar we gaan niet onze eigen kinderen er aan opofferen.

philippine said...

Beste Keesjemaduraatje, gefeliciteerd met je zoon.

keest said...

haha, wat een oerdom stukje. Maar dat commentaar van die Olaf Baas (of is het die Ernst?) die zelf 'om de hoek van' de grachtengrodel woont is helemaal een giller. Wat betreft zijn pejoratieven zou het voor hem geen kwaad kunnen eens een boek te lezen dat in die tijd veel gelezen werd: Männerphantasien van Klaus Theleweit.

keejemaduraatje said...

Ik wilde het er niet over hebben. maar waar heb jij jouw zoon dan wel dochter op school gedaan,Kees Stad?
En waarom is het volgens jou dom? Je zal zeker zelf ook die discussie gevoerd hebben.

keesjemaduraatje said...

tenslotte was jij in die tijd ook lid van deze anarchistische groep...