Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, November 17, 2009

Antropologen van de VU

Is er een soort wetenschappers aan te wijzen, dat nóg nuttelozer werk doet dan Cultureel Antropologen aan de VU? Waarbij terzijde opgemerkt moet worden dat Keesjemaduraatje een rancuneuze witte oude man is, die in 1986 maar wat graag zo'n baantje aangeboden had willen krijgen. Maar in die vorige crisis was dat helaas niet voor mij Antropologenweggelegd.

Nu hebben de Cultureel Antropologen aan de VU gelukkig een eigen weblog aangelegd, Standplaatswereld.nl, zodat we op gelijke hoogte met elkaar kunnen bitchen, fitten en andere internet twistpunten uitwisselen.

Lees eens even mee hoe ze bij Standplaatswereld.nl over Geert Wilders denken:

"Hoeveel beter heeft de PVV het voor elkaar. Maandagavond bleek tijdens het door de NOS/Nova georganiseerde debat ‘Theo van Gogh, 5 jaar later’ weer eens wat een ijzersterke mediastrategie Wilders volgt, met name als het gaat om de televisie. Net als de Stichting Vrienden van Pim Fortuyn en Rita Verdonk is ook de populist Wilders aangewezen op sensationele, en dus controversiële onderwerpen. De meeste van zijn onderwerpen zijn gekoppeld aan onderbuikgevoelens die voortspruiten uit angst voor ‘de ander’. Door grof taalgebruik weet Wilders het taboeoverschrijdende karakter en daarmee het sensatiegehalte van zijn boodschap verder te verhogen (een strategie die Theo van Gogh ook graag volgde). Wilders’ mediastrategie onderscheidt zich wezenlijk van die van andere partijen en groeperingen in zijn weigering om live op te treden in mediadebatten. Net als Wilders zijn ook de media gebaat bij sensatie. En zo blijven de werkwijze van Wilders en die van de media elkaar, gewild of ongewild, jaar in, jaar uit versterken."

Zoals je kunt lezen, is het een ijzersterke wetenschappelijk analyse die hier door de VU-Antropologen ten beste wordt gegeven. Ik heb als reactie er nog onder gezet: "Wat is de wetenschappelijke onderbouwing van het word 'onderbuikgevoelens'. Geen antwoord natuurlijk.

3 comments:

Frank said...

Tjsa, als je in hun colofon ziet staan de het weblog van Anja Meulenbelt plus het ultra linkse Noticias tot hun favoriete websites behoren, dan weet je meteen met wat voor volk je te maken hebt. Overigens heb ik zelf aan de VU gestudeerd (in de jaren 80, rechten) en zelfs in die pluizentijd werd al meewarig op de cultureel antropologen neergekeken.

Trouwens Kees, je beter weer regressief gaan modereren want het is nu wel een erg dooie boel hier.

Suggesties voor onderwerpen:
1. De teloorgang van Peter Breedveld (zijn frontaal naakt trekt nauwelijks nog bezoekers)
2. Hoe zou het de daders van de mishandeling van Yoghurt in het HvB vergaan? Hoe vaak zouden Jacob en Carlo daar inmiddels anaal gespeerd zijn?

Groet,

Frank

Wim Nusselder said...

Hoi Kees,

Het citaat dat je weergeeft zou inderdaad sterker zijn zonder de overbodige zinsnede "aan onderbuikgevoelens die voortspruiten uit". Ook dan blijft het een open deur die inderdaad niet heel wetenschappelijk overkomt.
Het geeft denk ik wél de perceptie goed weer van het deel van de Nederlandse bevolking dat minder neiging/aanleiding heeft dan Wilders' achterban om tegen dingen aan te trappen en/of het gevoel te hebben er niet bij te horen.

Groet,

Wim

Marco Knol said...

Ik vind het wel een tamelijk terechte kritiek op Wilders; het debat vermijden. Ik merk overigens op dat de SP dat ook vrij succesvol heeft gedaan, ook al ten koste van de PvdA.
Medio jaren 90 heb ik namens JS/PvdA in Utrecht wel eens gepoogd een debat te organiseren tussen Rick v.d. Ploeg en Jan Marijnissen over privatisering. Eerstgenoemde was wel te porren, wat heet, graag zelfs, Marijnissen durfde echter niet. Wat dat betreft heeft Wilders goed naar Marijnissen gekekeken.