Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, January 02, 2010

Hedendaags Oudejaars Cabaret

Een oudejaars cabarettist neemt alleen leden van de oppositie op de hak. Agnes Kant, Geert Wilders, Hero Brinkman, Fleur Agema. Jan Marijnissen. Wat zegt ons dat? Voor de regeringspartijen niets dan lof. Zelfs de ChristenUnie komt er bekaaid vanaf. Is dat een teken?

WalVan ouds  her, is het de taak van grappenmakers, jokers en cabarettiers om de machthebbers op de korrel te nemen. Dat is lachen. Eén keer per jaar mogen we lachen over de macht. "Een héél bekwáme man. Weet je wie ook een héél bekwáme man is?" ha ha ha. En dan de grapjes over Dries van Agt. Oh, wat hebben we gelachen.   

En Jan Jaap van de Wal? Die vindt het goed dat Hero Brinkman geen minister van financien is. Die windt zich op over Louis van Gaal die zegt dat Obama nog niets gepresteerd heeft. Die vindt Balkenende en Wouter Bos keurige beschaafde mensen. Nou, nou, nou, dat is helemaal niet lachen op de oudejaarsavond.

Dat er aan een oppositiepartij zo veel waarde wordt gehecht dat er maar liefst drie leden van die partij worden uitgelachen op oudejaarsavond. Dat betekent het failliet van de zittende partijen. Een partij met 9 zetels in het parlement (PVV) krijgt hierdoor een veel grotere invloed op de publieke opinie dan op basis van het aantal zetels normaal het geval zou zijn.

Dat Jan Jaap van der Wal het bovendien nodig vindt om de dood van Geert Wilders binnen nu en tien jaar te voorspellen, dat is morbide en misdadig. Hij houdt het wel voor mogelijk dat Geert Wilders, al is het maar één half jaar, premier wordt. Volgens mij is dat iets dat Geert Wilders zelf ,de komende jaren niet eens meer  tot doel heeft. Maar het is tekenend voor de zwakte van de bestaande machtsverhouding, waarvan Jan Jaap van der Wal blijkbaar een spreekbuis is, dat het voor mogelijk gehouden wordt.

7 comments:

topsporter said...

Jan van der Wal heeft zichzelf met behulp van de Pvda tot een deviant uitgeroepen.

Peter Liefhebber said...

Hij is degene die het hebben van een andere dan zijn eigen kortzichtige mening heeft gekoppeld aan het niet meer hebben van een clitoris. En daar grappen over heeft gemaakt. Hij roept oprechte walging op.

Katje Borgesius said...

De zogenaamd geëngageerde Nederlandse cabaretiers hebben hun bestaansrecht allang verspeeld. Lang leve Kurt Westergaard!

Jan van Dijk said...

JJ van der Wal,is sinds zijn walgelijke opmerking over de clitoris van Ayaan, waarover onze huidige minister Wouter Bos toch zo moest grinniken, door politiek-correct Nederland als groot talent in hun elite opgenomen. Kennelijk is in deze kringen onbeschoftheid geen probleem, mits het maar de gewenste richting uit wordt gedebiteerd.
Een bewijs van zijn gebrek aan intelligentie leverde hij weer af met zijn eenzijdige "oudejaarsconference", die in het teken zou staan van het probleem dat iedereen maar gewoon anderen napraat en geen eigen mening heeft. Dat zei dus de man die nog nooit op een van het politiek-correcte afwijkende mening betrapt is!

Hannibal said...

JJvdWal begrijpt inderdaad niet wat een Oudejaarsconference is. Dat is niet alleen jammer voor de kijker, het is ook een treurig exposé van een bepaald soort onbenul. Nu verzandt zijn verhaal in politieke correctheid met de illusie van leuk doen op een niveau dat overal zou zijn weggehoond, behalve op een plek waar men een niet onaanzienlijk bedrag heeft betaald om bezig te worden gehouden. Gelukkig voor JJ hoort zijn publiek dit type betoog graag, maar was dat ook waarvoor het in de eerste plaats kwam?

Niet voor herhaling vatbaar.

Remco said...

Keesje, je had ook gewoon naar Lewis Black kunnen kijken. Die is ook links maar - bij vlagen - wél grappig....

Natasha said...

@ Jan van Dijk. Ja, idd, dat had het moeten zijn wat betreft de carriere van iedereen aan die tafel: JJ vd Wal, Bos én niet te vergeten Fatima Elatik.

Een van de meest verwerpelijke tv momenten ooit.