Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Wednesday, January 06, 2010

Rellen in Arish, Egypte, vanwege Gaza transport

Het door de  extreem-linkse Engelse politicus George Galloway georganiseerde Viva Palestina transport naar Gaza is vastgelopen in de Egyptische havenstad Arish. 198 Trucks volgeladen met hulpgoederen voor het omsingelde Hamas-bolwerk Gaza vertrokken begin december vanuit London. De route langs de Rode Zee werd door Egypte versperd, zodat het transport een omweg via Jordanië en Syrië nam. Uiteindelijk werden de vrachtwagens in een hele grote veerpont geladen en voeren van Syrië naar Arish, vlakbij Gaza.

De deelnemers van het transport, moslims, extreem-linkse demonstranten en vredesactivisten, kregen in de havenstad een inreisstempel en een uitreisstempel in hun paspoort gezet . De Egyptische politie drong er op aan dat ze heel snel het land weer zouden verlaten richting Gaza-grens. De Israëlische grensport naar Gaza is de algemeen internationaal afgesproken overgang voor hulp transporten. Medische goederen mogen wel via Rafah, maar 60 door USA-activisten betaalde trucks , met pickup trucks, sedans, generators en andere apparaten mogen niet via ht Egyptische Rafah grensovergang Gaza in.

George Galloway weigerde echter de Israëlische grensovergang te nemen en startte een bezettingsactie in de haven van Arish. Bovendien gingen vele convooi-deelnemers op de grond zitten en riepen om eten en hotelovernachtingen. Ze eisten dat ook de 400 overige deelnemers, die per vliegtuig zouden aankomen, mee de grens over mochten. De Egyptische politie begon te slaan en de eerste gewonden waren een feit. Wekenlang hebben de Gaza-transport-demonstranten een vreedzame houding aangenomen, maar nu ging het fout. De Turkse en Engelse delegatie (met name islamitische jongeren) wilden de confrontatie met de Egyptische politie wel aangaan.

In de nacht van gisteren op vandaag heeft de Egyptische politie het convooi aangevallen. De veiligheidstroepen gooiden stenen naar de  demonstranten. 53 mensen raakten gewond. Een tiental Reportint20100106200709250 mensen werden opgesloten in een vrachtwagen net buiten de haven. De extreemlinkse actievoerders gijzelden daarop 4 Egyptische officieren.

Nu rijden de vrachtwagens langzaam het kamp uit en proberen toch naar de Egyptische grensovergang met Gaza te komen.


Het is intussen een bekende taktiek van de Egyptische regering geworden, om een deel van de demonstranten door te laten, om vervolgens de overgelevenen zwart te maken. Bovendien probeert ze de demonstranten te hinderen in de hoop op een confrontatie, zodat daarna de ME er op af gestuurd kan worden.

Waarom is de Egyptische regering zo negatief over het hulptransport en wil ze het eigenlijk niet toestaan naar Gaza te rijden? Egypte krijgt steeds meer last van Hamas, dat een radicaal-islamitisch regiem in Gaza heeft gevestigd. Hamas laat ook buitenlandse terroristen vanuit hun grondgebied opereren en daar heeft niet alleen Israel last van. Ook Egypte is bang voor een overwinning van de moslimbroederschappen. Ook Egypte is bang voor Al Qaida.

De internationaal gemaaklte afspraken over Gaza, worden door de demonstranten geschonden. Hulpgoederen mogen alleen door de VN, met medewerking van Israel naar de Gaza gebracht worden. De demonstranten van George Galloway willen zich daar niet aan houden.  Daarom probeert Egypte er alles aan te doen om het transport te provoceren en te frustreren.

Het is niet alleen opvallend dat NRC en Volkskrant nauwelijks of geen aandacht aan dit transport besteden.Ook de usual suspects Anja Meulenbelt en Stan van Houcke mobiliseren hun troepen nog niet om het convooi te steunen. Blijkbaar is er een grote verdeeldheid onder de oppervlakte van het Pro-Palestijnse actiewezen. Gretta was wel bij de andere grote mars van Democracy Now van 31 december, vanuit Cairo, maar niet bij dit Viva Palestina transport. Er staat nu wel een oproep op haar website, maar echte ondersteuning blijft uit. Blijkbaar speelt de trotskistische achtergrond van de George Galloway aanhangers hen parten.

4 comments:

Peter Siebelt said...

Tja, een beetje jammer voor onze in het westen vertroetelde Arabiertjes en linkse activisten die in Egypte even willen laten zien hoe tof ze zijn.

De Arabische overheden pikken dit niet en reageren namelijk een beetje effectiever dan hun westerse collega's.

ethan said...

Hier meer beelden

http://www.youtube.com/user/hetvrijevolkcom#p/f/3/ao5YD39SOJw

http://www.youtube.com/user/hetvrijevolkcom#p/f/5/S-DApCRDO_8

ethan said...

Atlas shrugs
Egyptian soldier killed in clashes over George Galloway Nazi convoy

ethan said...

Atlas shrugs:

Egyptian soldier killed in clashes over George Galloway Nazi convoy

http://atlasshrugs2000.typepad.com/atlas_shrugs/2010/01/egyptian-soldier-killed-in-clashes-over-george-galloway-nazi-convoy.html