Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, March 07, 2010

Fatima Elatik: "Hou op met je Multiculturele samenleving"

deze uitspraak deed ze in het programma "Het Zwarte Schaap" tegen Theo van Gogh. Theo van Gogh wordt door een panel van "redelijke Nederlanders" tot de orde geroepen over een filmfragment waarin hij tegen bekende Nederlanders zegt: "Dit is mevrouw van Gogh. Ik heb haar laten besnijden. Ze worden er veel rustiger van"


Fatima Elatik: "Wat weet jij van de multiculturele samenleving, wat weet jij er nou van? "

7 comments:

Steady Freddy said...

Ik moet zeggen dat mevrouw Elatik, best zinnige dingen zegt en vraagt. Waar ze natuurlijk van de hofnar Van Gogh geen enkel antwoord op krijgt. Hij blijft hangen en zijn eigen geneuzel van eenrichtingverkeer en weet dat in z'n geheel niet te ontstijgen. Provoceren in tv programma's op een lauwe en goedkope SBS6 manier en als iemand dan de simpele vraag stelt; wat denk je hiermee te bereiken? geen antwoord geven... Continue de bal terug kaatsen erg kinderachtig, toen al.

Verder ben ik van mening dat als een gast van een programma kan afdwingen dat hij moet roken op tv hij net zo erg is als imams die dwingen dat er niet gedronken mag worden aan de discussie tafel.

Maar goed ik dnek dat je hiermee niet het gelijk haalt wat je zou willen over Elatik, ze komt er sterker uit dan jij wilt.

Eric said...

ze praat wel lekker Amsterdams

mathis said...

joh; toch duidelijk dat hij hier het zieke besnijden van vrouwen wil aanpakken. Hij verpakt het in sarcastische vorm door het in het ziekenfonds te stoppen. Mevrouw Elatik kijkt alleen maar naar de vorm; niet de inhoud

Amsterdammer said...

Elatik is misschien wel de betere debateur in deze, maar van Gogh heeft natuurlijk wel gelijk als hij het heeft over de taboes rond de Islam. Gek genoeg moet ik nu tot deze constatering komen, lang na zijn dood terwijl ik dit filmpje indertijd nooit gezien heb. En de taboe-cultuur is nu levendiger dan ooit.

En wat betreft het geen antwoord geven *Steady Freddy, Elatik gaat ook niet in op de vraag of er geen satire bedreven mag worden met de Islam. Nog nooit is er een moslim in Nederland op tv geweest die gesteld heeft dat er satire bedreven mag worden met de Islam, zonder dat hij/zij voor afvallige is uitgemaakt en zijn/haar levensdagen in angst moet leven. Sterker nog geen enkele niet-moslim heeft dit kunnen beweren zonder dat daarvoor hetzelfde gold en daarbij ook nog voor facist of extreem-rechts te worden uitgemaakt door de rest van de samenleving.

Ook dat roken argument is niet helemaal fair *Steady Freddy, want de Imam wil de dienst uitmaken voor anderen (anderen mogen niet drinken in zijn gezelschap). Waar van Gogh niet zonder sigaret kan, waar ook adequate maatregelen voor te treffen vallen en anderen verder geen last van hebben of beperkingen aan ondervinden.

De kop van het stuk is verkeerd omdat het de suggestie wekt dat Elatik zich tegen de multiculti-doctrine heeft gekeerd.

rechtseheks said...

ik kijk dit en denkt jezus wat was Theo goed in het onder de ogen brengen van mistanden van de islam

en verder maak ik er geen woorden aan vuil

Theo Rest in peace

henk said...

Zodra zo'n fascistoide muts met een kopvod haar bek opentrekt zap ik weg hoor.
Walgelijke domme muts. Daar luister ik niet naar en ga ik ook geen preek over afsteken.

vanhetgoor said...

Wat ik altijd jammer vind in dit soort TV-discussies is dat men elkaar niet uit laat praten. Ik heb Fatima Elatik niet inhoudelijk horen reageren op de vrouwenbesnijdenis. Er is bij haar geen inhoud en geen principe dat verdedigd moet worden, er is alleen een groot vakvrouwschap om precaire vragen te ontlopen. Maar dat is een debaters truc, en dat is aan te leren. Nadenken is iets wat men in zich moet hebben, principes ook, normen en waarden ook.

Feitelijk is Fatima Elatik geprovoceerd doordat zij die uitspraak deed over de multiculturele samenleving, dat men er mee op moet houden. Schijnbaar zou het zo kunnen zijn dat Fatima als winnaar uit de discussie komt, maar als je toe moet leggen op dat wat je beweegt dan blijft er niet veel meer over. Fatima Elatik leeft, werkt en verblijft hier vanwege de multiculturele samenleving, en als je dan uit de tent wordt gelokt en dan op een Amsterdamse manier gaat terugvechten den heb je al verloren.