Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, March 07, 2010

Statistisch goochelen met Gonneke Stevens

Jullie weten nu hoe je met een geit een auto vangt? Dan komt nu het volgende statistieke probleem.  Een Utrechtse onderzoekster, Gonneke Stevens, interviewt 299 jeugdige delinquenten, die in voorarrest zitten. Ze vraagt wat de jongens op hun kerfstok hebben, dan wel waar ze van verdacht worden. Nou dat willen die jongens wel vertellen. De tabel zie je hieronder.

Preventieve_hechtenis

Welke conclusies mag je uit deze cijfers trekken? Roept u maar...

Mag je nu zeggen, op grond van deze interviews, dat Nederlandse jongeren vaker brandstichting en zedendelicten plegen en dat Marokkaanse jongeren gespecialiseerd zijn op straatroof en inbraak? Mag je überhaupt op grond van 299 interviews concluderen dat Nederlandse jongeren net zo crimineel zijn als Marokkaanse jongeren? Ik vraag het maar even.

In een NOVA reportage doet Gonneke Stevens in ieder geval voorkomen alsof ze de grootste statisticus en criminologe in eigen persoon is.

3 comments:

Tarak said...

eh...ik was heel slecht in statistiek...maar zou het kunnen dat de totale populatie (Nederlanders/ Marokkanen) er iets mee te maken heeft ?

Wat een leuk grapje trouwens: "Nederlanders kunnen niet zo goed tasjes stelen" ....wat een humor op de Nova reactie. In tijden niet zo gelachen, ben benieuwd of degenen die beroofd zijn er ook zo om kunnen lachen?

En waarom laat men onzin "als je geen Playstation of Prada schoenen van je ouders krijgt dan is het logisch dat je crimineel wordt" passeren?
Heb ik ook nooit gehad, mijn ouders hadden ook geen geld (maar ze werkten wel beiden!) en nooit is de gedachte om iets te stelen ook maar bij mij opgekomen: "It's all in your head".

Waar het mij als leek meer aan doet denken is dat migranten uit Marokko die integreren vooral aansluiting vinden met de zelfkant van de Nederlandse samenleving. Wat er vooral op wijst dat de migratie uit Marokko alleen maar migratie van een onderklasse is. Iets waar Nederland geen enkel belang bij heeft.

Maar jah, ik ben dan ook heel slecht in statistiek.

Marco Knol said...

Om te beginnen dat er 8 strafbladen ontbreken, zoals ze zelf ook al schrijft, en daarnaast dat Marokkanen meer feiten op hun kerfstok hebben dan autochtonen, zoals ze ook al zelf schrijft (gemiddeld 3,5 om 2,6)
De tabel is volgens de rapportage gebaseerd op hun strafblad Kees, dus niet op wat de klootzakjes zelf zeggen. De rest van het rapport lees ik misschien ook nog wel eens. ;)

Maar alfa's en statistiek zou ik ook per definitie wantrouwen.

Marco Knol said...

Wat ik nog vergeten was, en overigens ook niet verder bekeken heb (voor degenen die het interesseert, het CBS houdt de cijfers bij); 154 autochtonen vs 137 Marokkanen.
Ergens heb ik het idee dat die verhouding niet geheel overeenkomt met de samenstelling van de Nederlandse jeugd. Oftewel, niet alleen maken Marokkaanse jongemannen zich relatief aan meer feiten schuldig (als ze crimineel zijn), Marokkaanse jongemannen zijn ook gewoon domweg vaker crimineel.