Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, May 24, 2010

Anarchisten voor Hamas: Weer een boot naar Gaza

Na drie jaar "blokkade" van de Gazastrook, waar 1,3 miljoen mensen wonen, zou er toch wel eens honger en gebrek moeten ontstaan, in deze door de terreurgroep Hamas beheerste zone. Maar nog geen filmbeelden van kinderen met bolle buikjes gezien. Intussen doen enkele linkse en islamitische organisaties weer verwoede pogingen de "blokkade te doorbreken".

Het eerste schip dat vanaf Kreta vertrekt heet Rachel Corrie, naar het meisje dat in 2003 door een Israelische bulldozer werd overreden. De namen van de andere schepen worden bedacht door Palestijnse kinderen en wie af en toe de Palestinian Media Watch bekijkt houdt zijn hart vast over de namen die deze namenwedstrijd op zal leveren. Ongetwijfeld allemaal dappere martelarennamen. Maar tot nu worden deze namen nog angstvallig geheimgehouden.

Opvallend, dat mijn vroegere anarchistische kameraden zo'n enorme sympathie met deze Hamas-ondersteunende operatie hebben.  In hun eigen land bekritiseren ze het geloof en gaan ze zelfs nooit naar een kerk. In hun eigen land willen ze vrijheid van meningsuiting en mensenrechten. Maar in Gaza Mattias_gardell ondersteunen ze een totalitaire en zelfs moordzuchtige groep die tegenstanders zonder pardon door de benen schiet en geen andere mening toelaat. Vreemd.

Het meest prominente voorbeeld van een anarchist die Gaza steunt is toch wel de Zweedse anarchist Mattias Gardell. Docent vergelijkende religiestudies aan de Universteit Uppsala in hetzelfde Zweden. Gardell heeft het Zweedse parlement gevraagd een motie aan te nemen waarin wordt geeist dat de schepen die nu naar Gaza varen, om de vermeende blokkade te breken, veilig door kunnen varen. Daar maakt hij zich dus zorgen over. Gardell wil zelfs dat Europa maatregelen neemt om een veilige overtocht te garanderen.

Mattias Gardell heeft boeken geschreven over sektarische groepen als Klu-Klux-Klan en Nation of Islam. Het zou een goed idee zijn als hij zelf eens een jaar in Hamas-land ging wonen, net als hij bij de rechts-extremisten in de VS gedaan heeft. Dan kon hij met eigen ogen zien wat voor een sectarisch en moorddadig bewind er op de Gazastrook heerst. Zelfs de senator van Haat en Terreur gaat er niet meer heen. Ze houdt zich de laatste tijd bezig met homo- en lesbo-emancipatiegroepen in Israel. Wat ook wel weer een complimentje waard is.

No comments: