Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, September 20, 2010

Anti-Fascistische Schutzmauer

Je bent Master-student Culturele Antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en je weet niets. Je doet drie maanden leeronderzoek in Berlijn en je laat even alle kanten van de waarheid zien. Je weet niet en wil niet weten en bent niet van plan te onderzoeken wat of dat de waarheid is. Dat noemen we Participerende Observatie. Gewoon lekker even jezelf zijn en alles op je af laten komen.

Schutzmauer2 Er stond een Muur tussen Oost- en West-Berlijn. Hé hoe kan dat nou. Zeker gebouwd voor mijn tijd. En ook weer afgebroken voor mijn tijd. Hoe zou dat nou komen? Laten we alle betrokkenen even aan het woord laten. Ook dat is wetenschap. Tenminste wel op de VU.

"De ene topographie des terrors opgevolgd door de volgende. Alhoewel dat een kwestie van perspectief kan zijn. Wat door de westerse mogendheden de ‘Wall of Shame’ werd genoemd, was in de ogen van de socialistische partijleiders een ‘Antifascistische Mauer’. "

Aldus Mirjam Dorgelo in haar onderzoeksbericht over het leven in Berlijn. Droom lekker verder meisje. Wie weet staat er binnenkort wel opnieuw een antifascistische Schutzmauer, maar dan de andere kant op.|

Update: Haar tweede bericht ziet er al beter uit
http://standplaatswereld.nl/2010/09/20/de-berlijn-blogs-die-ewigen-lampe/

21 comments:

lex said...

Ondanks de aanwijzingen die er nog zijn, is het IJzeren Gordijn voor een hoop mensen iets abstracts geworden, dat niet gerelateerd kan worden aan het heden.
Misschien moet deze dame nog even wat van Stefan Heym lezen voordat ze afstudeert.

Tod said...

Tsja antropologie is nu eenmaal geen geschiedenis.

Mirjam said...

Het is duidelijk dat je me helemaal door hebt. Wat een mensenkennis. Eindelijk erkenning. Ben blij met dit genuanceerde commentaar. Ik begrijp dat je van alle mensen op de wereld vooral van VU-antropologen houdt. Mocht je nog eens die balk uit je ogen willen halen dan ben ik best bereid een normale discussie met je te voeren.

keesjemaduraatje said...

@Mirjam: opvallend , dat je niet op mijn kritiek ingaat. De DDR-dictator Honecker noemde de Berlijnse muur een "Anti-Fascistische Schutzmauer". Dat kan je toch niet met droge ogen in een wetenschappelijk betoog herhalen zonder de historische context erbij te zetten en zonder de misdaden van dat regime te noemen?

Ik ben zelf een VU Antropoloog en ik hou van mezelf.
Dus dat zit wel goed. Maar blijkbaar zijn de VU antropologen niet gewend dat ook andere mensen hun weblog lezen en commentaar leveren.

Mirjam said...

@ Kees: ik heb geen kritiek gelezen. Ik heb alleen maar denigrerende opmerkingen gelezen die geen enkele grond hebben. (zoals je opmerking: "Je bent Master-student Culturele Antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en je weet niets. Je doet drie maanden leeronderzoek in Berlijn en je laat even alle kanten van de waarheid zien. Je weet niet en wil niet weten en bent niet van plan te onderzoeken wat of dat de waarheid is"). Je begrijpt vast wel dat als jij zo makkelijk een onterecht en ongegrond oordeel over mij velt zonder dat je weet wie ik ben en wat ik precies aan het doen ben, je niet van mij kunt verwachten dat ik je serieus neem.

Over mijn schrijven: het is geen wetenschappelijk betoog, het is een weblog, wat betekent dat het mijn beleving is wat daar geschreven staat(wanneer je mijn thesis wil lezen wanneer die af is dan kun je dan kritiek leveren op de wetenschappelijke status ervan). Over mijn opmerking dat de Berlijnse muur een "Anti-Fascistische Schutzmauer" werd genoemd... ik heb alleen opgeschreven dat de Berlijnse muur zo werd genoemd vanuit de SED partijleiding. Het was een enigszins ironische opmerking, waarvan de ironie jou blijkbaar is ontgaan. Ik heb nooit de misdaden van dat regime ontkent en dat zal ik ook nooit kunnen gezien het feit dat ik voormalig gevangenen van het DDR-regime aan het interviewen ben. Daar ging dat specifieke weblog ook helemaal niet over.

Zoals een wijs man ooit heeft gezegd: het is beter om snel lief te hebben dan snel te oordelen...

keesjemaduraatje said...

@Mirjam: die ironie had ik inderdaad niet ontdekt. Ik ga je berichten volgen en misschien schrijf ik er nog een keer iets over. Je moet maar zo denken: het is beter genoemd te worden dan om niet genoemd te worden en als je geschoren wordt kan je beter stil zitten.
Ik raad je aan naar de voormalige Stasi gevangenis in Bautzen te gaan en daar naar de begraafplaats voor gevangenen. Vrij toegankelijk. Dan begrijp je mijn woede.

Mirjam said...

Hoi Kees,

haha, het is zeker beter om genoemd te worden dan om niet genoemd te worden.

Ik doe overigens (deels) onderzoek in de vroegere Stasi-gevangenis in Hogenschonhausen, Berlijn. En ik begrijp je woede. Hoop dat dat voor nu even genoeg is. Meer schrijven volgt op mijn weblog.

hartelijke groet,
Mirjam

Tod said...

Voor overige vragen kunt u ook gewoon bij de vereniging Nederland DDR terecht.
Deze door vnl PvdA leden gerunde DDR sympathisanten hebben veel kennis over de Stasie en andere DDR praktijken.

Bespaart de belastingbetaler ook nog veel onderzoeksgeld.

Mirjam said...

@ Tod: Mijn onderzoek en verblijf hier betaal ik geheel uit eigen zak, dus je hoeft niet bang te zijn dat je tekort gedaan wordt. Overigens ben ik van mening dat wanneer je onderzoek naar dat soort praktijken doet, je moet spreken met mensen die er daadwerkelijk bij betrokken zijn.

keesjemaduraatje said...

@Mirjam: als jou naam inderdaad van het dorp Dörrieloh afgeleid is, dan is dat een gunstig teken. Ik woonde 10 jaar in het dorp er vlak naast. Buren dus.

"Zoals in het volgende zal worden aangetoond, is de familienaam Dorgelo afge­leid van de plaatsnaam met de tegenwoordige spelling Dörrieloh, vroeger ook gespeld als Dorgeloe, Doringelo en Dorrieloh. Een nadere beschrijving[2] van dit dorp is hier zeker op zijn plaats.

Het dorp Dörrieloh ligt 5 km ten zuidwesten van bet kerkdorp Varrel in de Grafschaft Diepholz, die deel uitmaakt van het land Niedersachsen in de Bonds­republiek Duitsland. Het dorp ligt niet ver van de Bundesstrasse 32 van Sulingen naar Diepholz. Bij Wehrbleck dient men deze weg te verlaten in de richting Varrel. Er is een station Dörrieloh aan de spoorlijn Bassum-Herford, 32 km van Bassum verwijderd.

Dörrieloh behoort tot de gelijknamige Landgemeinde, waarin ook de dorpen Brümmerloh en Renzel liggen. De gemeente heeft een oppervlakte van 2.211 ha. Het dorp Dörrieloh heeft een lagere school en telde in 1896 een aantal van 56 woningen met 327 inwoners. Het inwonertal van de gemeente vertoonde in de laatste 150 jaren slechts een geringe groei.

Een keigoed dorp

keesjemaduraatje said...

@Mirjam: eigenlijk ben je dus gewoon, zonder het zelf te weten, Duits.
P.S. niet op alle slaken zout leggen. er commentarieren hier soms zeer extreem-linkse mensen en die houden zich niet altijd aan de maatschappelijke spelregels

Mirjam said...

@ Kees: geinig dat je daar bent achtergekomen. Maar ik ben me wel bewust van mijn Duitse roots hoor ;). Mijn familie is ook in het bezit van een boekje waar de hele stamboom in is uitgewerkt. Ik geloof zelfs dat we een familiewapen hebben. Ik heb overigens niet daar gewoond, maar leuk om te weten dat we soort van buren zijn.

greetz, Mirjam

Tod said...

Dan wens ik Mirjam veel sucees met haar onderzoek.

Tip; het zou ook erg boeiend zijn om voormalige nederlandse DDR sympathisanten te confronteren met de verhalen van de DDR gevangenen.

Steady Freddy said...

Keesje en Mirjam het was wel degelijk een "Anti-Fascistische Schutzmauer" alleen zaten de fascisten aan de Oost kant ervan.

keesjemaduraatje said...

even voor de duidelijkheid, want blijkbaar weet Freddy dat ook niet: De muur tussen Oost- en West Duitsland (DDR en BRD) werd vanaf 1961 gebouwd om te voorkomen dat alle DDR burgers naar het westen zouden gaan.
Heeft niets met fascisme te maken

Tod said...

Steady Freddie bedoelt natuurlijk dat de Communisten fascisten zijn.
Dat heet een paradox, omdat facisme en communisme twee uitersten zijn.
Het Nationaal Socialisme heeft meer overeenkomsten met het Communisme.

Door het veelvuldig misbruikt van het woord fascist door de linkse politiek is het woord aan inflatie onderhevig en is het verworden tot een scheldwoord.
Een fascist is tegenwoordig iemand die reactionair is. En dat zijn de cummunisten. En dat zegt men ook van Wilders.
Als dit zo door gaat wordt het woord Fascist een geuzennaam.

Ik stem op Wilders dus ben ik een fascist. Ik steun Bush en dus ben ik een fascist.
Wilders is goed. Bush is goed. Dus een fascist is ook goed.
I'm proud to be a Fascist!

Steady Freddy said...

@Tod, ik begon niet met het noemen van het woord fascist dat was de quote van Mirjam over hoe de muur genoemd werd door de socialistische partijleiders. Ik gebruikte het om de misdadigheid van het communistische dictatuur aan te geven. Ik vind het fascist noemen van rechtse mensen dom en goedkoop, extreem rechtse mensen komen wel akelig dicht in de buurt. Dus wees er zeker trots op dat je het als je geuzennaam ziet. Wilders en de PVV zijn zeker geen fascisten te noemen. Als je het goed analyseert komt het predicaat nationaal socialist nog het dichtste in de buurt.

keesjemaduraatje said...

steady freddie kan het weten, want die is zelf ooit skinhead geweest.

Tod said...

Voreger was fascisme de ideologie van Mussolini en Franco. Trouw aan de koning en de kerk.
Tegenwoordig is het een door links gebruikt scheldwoord tegen iedereen die het niet met ze eens is.
Bv weblogger Peter Storm, welbekend bij Keesje Maduraatje, is zo iemand die iedereen een fascist noemt.

Het Nationaal Socialisme is geen fascisme maar een vorm van het Socialisme, netzo als het communisme.
Je hebt drie soorten socialismes; Democratisch Socialsme ( de PVDA en de SDAP) de Nationaal Socialisten ( de NSB en de NSDAP) en de Communisten ( CPN).

En extreem rechts is hetzelfde als extreem links. De NVU heeft bijna hetzelfde partijprogramma als de SP.
Ik zie weinig verschil.
Nazies zijn extreem links. Niet rechts.
http://www.marcelroele.nl/index.php?pagina=27

Anarchisten zijn daarentegen weer extreem rechts want zij zijn tegen de staat en kennen dus geen overheidsbemoeienis. Dit geld natuurlijk ook voor kakers. Iedereen die de staat afzweert is extreem rechts. Mensen als Holleer en Klaas Bruinsma zijn dus ook extreem rechts.Btw wat een vreselijk ouderwets woord; skinhead.
Tegenwoordig is half nederland skinhead. De grootste was natuurlijk Pimmetje met zn kale kop.

Tod said...

Als aanvulling op mijn voorenstaande bewering dat nazies socialisten zijn, kom ik warempel heel toevallig dit stukje tegen op Powned, waarin PVV-er Martin Bosma hetzelfde zegt.
http://www.powned.tv/nieuws/politiek/2010/09/hitler_was_een_socialist.html

Ik krijg almeer sympathie voor deze club onverzettelijken. Deze Galliers tegn de Romeinen. David tegen Goliath.
Dreyfus tegen Frankrijk.

jelle said...

Jòh!
Vertèl!
Heeft Steady Freddie, voordat ie, in dienst v/d NMO, vond dat de Marokkanen zich al ver vóór ww2 naar Europa spoedden om de Joden te redden en Europa te bevrijden van het nazisme, werkelijk met NederlandBlank vlaggetjes gewapperd?
Arme Nederlandse Moslim Omroep.
Daarom ging dat prachtige initiatief naar de kloten, natuurlijk.
Had geen antecedenten-onderzoekje gedaan.
Naar de nazistische achtergrond van hun programma-maker.

Of maakte je maar 'n geintje, Keesje?