Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, December 10, 2010

Carbonfootprint accountability

Ik ben nu sinds twee dagen 'CO2-Beauftragter', ofwel 'Carbonfootprint responsible'  ofwel 'CO2-uitstoot-manager' en dat gaat beter dan ik op het eerste gezicht zou denken.  Ik heb nog wel een beetje moeite met de collega's die opeens "holistisch" aan de gang gaan en er van alles bij willen halen. Maar dan zeg ik: "Ga jij eerst nou maar eens de CO2 uitstoot van de data centra meten en dan praten we later wel over de auto's, de accu's en de verwarming." Je moet niet te veel in eens willen.

Co2_uitstoot Gek is dat ook. Als je er geld mee kan verdienen, dan ga je opeens ook in die CO2 uitstoot geloven. CO2 is big business, geloof me nou maar. In Groot-Brittannië moeten al 5000 bedrijven direct aan de regering rapporteren over hun Kooldioxidegerelateerde gedrag en doen en laten. In Duitsland denken ze vreemd genoeg, of misschien ook helemaal niet zo vreemd, aan de CO2 uitstoot van auto's. Maar de servers, PC's en printers mogen hun gang gaan. In België doen ze helemaal niets. Laat eerst de Walen maar eens CO2-uitstoot verminderen, denken de Vlamingen. In Frankrijk doen ze het helemaal op hun eigen manier. Ze hebben een spreadsheet (Tableau de calculation) dat ze helemaal alleen invullen en daar komt een bepaald bedrag uit. In Nederland krijg je een belastingvoordeel als jouw bedrijf CO2 uitstoot vermindert.  

Dus ook als je helemaal niet in de broeikasgassentheorie gelooft, dan levert het nog heel wat op. Vandaar ook dat ik mij daar van harte op stort.

 16 comments:

lex said...

Bloedt je hart dan niet?

kees madura said...

besparen van energiekosten is altijd goed

hansjepansje said...

Ik ben ZZP-er verpleegkundige zorg... als ik stop met roken krijg ik dan belastingvoordeel met mijn bedrijfje
?

Toetje? said...

Gefeliciteerd, ik zou er bijna jaloers van worden! Wat een prachtig belachelijk project, mag je jezelf nou een bonus geven omdat je in een Prius ofzo rijdt?

kees madura said...

De Prius-Lease-Auto-Rijders in Nederland krijgen al elke maand een behoorlijk bedrag bealsting terug. Ik rij dus veel goedkoper dan wanneer ik een diesel ou rijden.

gentle giant said...

Nee, ze zijn niet dom.
http://content.jobat.be/nl/artikels/het-loon-van-een-klimaat-consultant-tussen-1300-en-2220-euro-netto/?utm_source=standaard&utm_medium=home&utm_content=blok&utm_campaign=jobat-contentpromo

Laceracion said...

CO2 uitstoot is direct verbonden aan energieverbruik. Je kan dus gerust meegaan in deze hype, ironisch genoeg bespaart het zowel geld als dat het daadwerkelijk milieuvriendelijk is.

CO2-neutraal en daadwerkelijk duurzame energie zijn weer heel andere verhalen :)

kees madura said...

@Gentle Giant: het gaat in jouw artikel over iemnd die free-lance werkt. Die moet altijd per uur een beetje meer krijgen om ook nog voor zijn pensioen en evt. werkloosheid te sparen.
Dat is 1300 tot 2200 per maand een heel gematigd tarief.
In het verhaal zie je dat het ook om nivellering gaat. Wij zijn zo rijke en reizen zoveel en daarom moeten we een paar boompjes planten in de derde wereld.
Terwijl het er om zou moeten gaan hoe we hier heel veel stroom kunnen besparen, zodat we onafhankelijk van de oliestaten kunnen worden.

gentle giant said...

@Kees, het blijft gebakken Co2.
"denk alstublieft na voor u deze routebeschrijving uitprint"
Nee, ik rij wel 30 rondjes.

lex said...

Besparen van energie is inderdaad altijd goed. Waar ik me over opwind is dat er een betuttelende bestuurslaag/ambtenarenkorps is tussen geschoven om ons te vertellen hoe we energie moeten besparen.
Die komen dan met het idee om bijvoorbeeld Priussen en soortgelijke voertuigen belastingvrij te laten rondrijden.
Wie profiteert daar nu het meeste van? Degene die zo'n voiture nieuw kan kopen? Of degene die het altijd met 2e handjes zal moeten doen?

wompus said...

Ik maakte me altijd kwaad over dat CO2 geneuzel. Maar ik ben ook om.
Ik heb gisteren een belastingvrije diesel besteld.
Als het me belastinggeld opbrengt huil ik dapper met de wolven mee.

Carlo said...

Jullie kunnen me allemaal de bomen in met je CO2. Zolang niet onweerlegbaar bewezen is dat de CO2-uitstoot, die gegenereerd wordt door mensen, dé hoofdoorzaak is van de global warming (als die al bestaat), kan me de hele hype gestolen worden. Ik verwarm me en verplaats me in afwachting daarvan zoals ik dat wil. Met een hoop CO2-uitstoot.
Als de groene en rode milieudroplullen werkelijk hadden gewild dat de CO2-uitstoot in Europa was afgenomen, dan hadden ze alle immigratie uit de ontwikkelingslanden belet (vgl carbon footprint per individu ginder met die van hier). De vergrijzing zou gezorgd hebben voor meer ruimte, meer groen, meer "duurzaamheid", meer "milieu". En voor minder productie en minder consumptie.
Zeker van pro Allahbommen.

Moraal: je kunt niet met goed gevolg van twee walletjes eten, die niet samen kunnen bestaan.

Ge said...

Hey Carlo, draai het eens om. Over 50 jaar wordt onweerlegbaar bewezen dat de CO2 uitstoot gegenereerd door de generatie waartoe jij behoort dé hoofdoorzaak was van de opwarming van de aarde. De zeespiegel is inmiddels 30cm gestegen. 30% van de wereldbevolking, waaronder de bevolking van de Randstad moet gaan verhuizen omdat de stijging door gaat en er niet snel genoeg hogere dijken gebouwd kunnen worden om te garanderen dat de randstad niet overstroomd. Bovendien hebben we het geld er niet voor want de haven in Rotterdam is al niet meer te gebruiken omdat de zeewering bij Maassluis meer dicht zit dan open staat en internationale bedrijven willen niet meer investeren in infrastructuur in Nederland omdat het te risicovol is.
Doordat enorme hoeveelheden Groenlands ijs smelt en in zee beland is de golfstroom die eeuwenlang voor een gematigd klimaat in NL heeft gezorgd tot stilstand gekomen. Vanaf begin oktober tot eind april gaat NL gebukt onder ernstige vorstperiodes. De gasbel in Slochter is al lang uitgeput. De kerncentrales zijn tot stilstand gekomen want er is geen uranium meer te krijgen die betaalbaar is.
We komen tot de conclusie dat als we er 40 jaar daarvoor serieus werk van hadden gemaakt de wereld er wellicht heel anders had uitgezien.
Jij zal er waarschijnlijk geen last van hebben omdat je er niet meer bent maar mijn kinderen en kleinkinderen wel.
We zitten niet in een casino Carlo waar je met je eigen geld een gokje mag wagen.

Carlo said...

@ Gé

En nu de bewijzen voor dit doemdenkscenario?

Of moet ik voetstoots een milieutsunami aannemen van CO2-o-foben die mij vertellen dat het islamofoob is te spreken over een waarneembare immigrantentsunami?

Ge said...

Het hoeft geen doemdenkscenario te zijn als je vandaag nog besluit er iets aan te doen. Dat is het enige wat ik je duidelijk probeer te maken. En je kan er iets aan doen met dezelfde inspanning, dezelfde financiele middelen. Je zal alleen moeten kiezen voor het stoppen van bouwen van kolencentrales in het noorden van ons land, het stimuleren van isolatie van woningen en gebouwen, het aanleggen van windmolenparken in zee (doen Belgie, Duitsland, Denemarken, Groot britannie al wel) en ga maar door. Keuzes Carlo, keuzes.
En je hoeft niets voetstoots aan te nemen maar 100% van de wetenschappers is het er overeens dat er een CO2 tsunamie gaande is sinds het midden van de 19e eeuw. Alleen is 5% het er niet mee eens dat de oorzaak de mens is. Helaas bepalen die wel de publieke opinie het meest omdat ze het voor elkaar weten te krijgen dat mensen zoals jij denken dat we er zoveel voor moeten veranderen.

Carlo said...

@ Gé

"En je hoeft niets voetstoots aan te nemen maar 100% van de wetenschappers is het er overeens dat er een CO2 tsunamie gaande is sinds het midden van de 19e eeuw."


Wetenschap is geen democratie waarin men zijn geljk haalt bij meerderheid van stemmen.

Ik vraag bewijzen, wetenschappelijke.

"Alleen is 5% het er niet mee eens dat de oorzaak de mens is. Helaas bepalen die wel de publieke opinie het meest omdat ze het voor elkaar weten te krijgen dat mensen zoals jij denken dat we er zoveel voor moeten veranderen."

1. Al decennialang wordt de publieke opinie, tot voor kort HELAAS met succes, bespeeld door de 95% klimaatalarmisten.
NB. Ik heb net mijn energierekening gekregen met het ecotaksje erop van w. Bos, de grootste kostenpost. Het geld dat ik daaraan uitgeef, hoef je in 2011 dus niet te verwachten via bestedigingen in de ECHTE economie. Zelfs niet in de parasitaire van de windmolenparken. Geef het maar weg aan uitkeringen.

2 Mij impliciet gelijkstellen aan de hele publieke opinie is veel te veel eer.