Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, March 19, 2012

Syrische activisten worden gehacked


Syrische en Iraanse activisiten zijn het doelwit van malware geworden die zich als een PowerPoint presentatie of afbeelding voordoet. Dat blijkt uit een analyse die het Tor Project heeft gepubliceerd. De malware wordt verspreid via e-mail, Skype en Instant Messaging. Zodra het slachtoffer de bestanden opent, installeert de malware zichzelf. In het geval van de PowerPoint presentatie gaat het om een keylogger, de afbeelding blijkt een backdoor te zijn.

De malware maakt verbinding met een server van een Syrisch telecombedrijf dat in handen van de staat is. Volgens de analyse kunnen de meeste virusscanners zowel de keylogger als backdoor detecteren. "De veiligste optie is het opnieuw installeren van het besturingssysteem op je computer", zegt Runa Sandvik van het Tor Project.

Keylogger
Het Tor Project ontwikkelt Tor, de software waarmee dissidenten in landen zonder vrijheid van meningsuiting, zoals Syrië en Iran, zonder angst voor vergelding het internet kunnen gebruiken. Activisten van wie de computer besmet is lopen zelfs met het gebruik van Tor risico.

"De keylogger beïnvloedt je hele systeem, en het stuurt zelfs de inhoud van je klembord naar de aanvaller. De Tor Browser bundel beschermt je niet als je een keylogger op je systeem hebt staan", waarschuwt Sandvik.

No comments: