Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, March 05, 2012

Wim Lankamp wint op punten


Vier mensen hebben gisteravond in het programma Joods op Zondag anderhalf uur lang op Wim Lankamp van het Palestina Komitee Nederland zitten inhakken en hij is staande gebleven. Daarom wint het Palestina Komitee op punten in de bokswedstrijd over de vraag of Israel nu wel of niet een Apartheidsstaat is en of Israel nu wel of niet de komende week geboycot moet worden.

We zijn met zijn allen in het frame van de internationale boycot beweging gestapt door te willen bewijzen dat er in Israel geen sprake van apartheid is. Door steeds over apartheid te spreken bevestig je voor het grote publiek dat er iets aan de hand is en het woord apartheid blijft hangen. Ik was daarvoor gewaarschuwd, maar ik heb er bewust voor gekozen toch naar de studio te gaan. Ik wilde dat wel eens meemaken.

Vlak voor de uitzending begon, heb ik nog aan Paul Damen van de Joodse Omroep gevraagd waarom hij eigenlijk het Palestina Komitee een podium geeft. Er is tenslotte nog niets in de NRC of Volkskrant geschreven over de apartheidsweek. Ook Pauw en Witteman en De wereld Draait Door hebben nog geen Gretta of Anja in de studio gehad. Waarom moet uitgerekend de Joodse Omroep dan aandacht aan dit fenomeen besteden? "Wij praten met allerlei mensen, dit is niks bijzonders" meende Paul. "Anja Meulenbelt en Gretta Duisenberg worden niet uitgenodigd. Met Anja valt niet te praten, want die vindt iedereen met een andere mening fout en Gretta is gewoon hartstikke gek."

Ik heb nog geprobeerd in de uitzending het thema terrorisme ter sprake te brengen. Bestuursleden van het Palestina Komitee hebben zowel contacten met de terreurorganisatie PFLP als met Hamas. Een paar keer is Wim Lankamp daar op teruggekomen. "De vliegtuigkapingen van mijnheer Maduraatje", zei hij gekscherend alsof dat iets grappigs is. Daarmee stapte hij wel in het frame dat ik opgebouwd had. Paul Damen nam dat over door nog een keer te zeggen: "Uw organisatie heeft dus allerlei contacten met terreurorganisaties".

Het kon Wim Lankamp allemaal niet deren. Hij heeft de VN-resoluties die de terugkeer van alle Palestijnse vluchtelingen tot in het derde geslacht het recht op terugkeer garanderen, in zijn hoofd en heeft ze allemaal stuk voor stuk op kunnen lepelen. Ik voelde de fysieke afkeer tegen dit optreden in de studio van de Joodse Omroep, maar we konden er helemaal niets tegen doen.

"Je hebt weer mooi propaganda voor de apartheidsweek kunnen maken", zei ik naar afloop tegen Wim Lankamp. "Daar is het me niet alleen om te doen" , stelde hij. Deze man is echt van zijn zaak overtuigd en daar is geen kruid tegen gewassen.

2 comments:

Wim Lankamp said...

Beste Kees

Zoals gezegd gister wil ik graag een keer verder praten, want onze drie kwartier (leek mogelijk langer) lieten niet de ruimte om op alles van mijn kritische vraagstellers goed in te gaan.
Welkom in ieder geval deze week
http://www.palestina-komitee.nl/NPK-berichten/371

Zie over Apartheid hier nog uitspraken van Hendrik Verwoerd en F.W. de Klerk
http://www.palestina-komitee.nl/NPK-berichten/357

Dat het NPK (en zeker bestuursleden) contacten hebben met Palestijnse politieke organisaties is voor mij logisch; het tegendeel zou erg vreemd zijn.
Als NPKer hebben we mogelijk voorkeuren; als NPK hebben we die niet.

Aan een discussie over terrorisme (van staten en verzetsbewegingen) kwamen we gewoonweg niet goed toe, vandaar m'n losse reactie daarop.
Laten we echter gezamenlijk er alles aan doen (incl. scherpe discussies) om op vreedzame wijze
druk uit te oefenen die leidt tot een rechtvaardig resultaat inzake Palestina-Israel. Dan wint uiteindelijk ieder op alle punten.

Vriendelijke groet
Wim Lankamp

Likoed Nederland said...

De Arabieren in Israel hebben meer burgerrechten dan de Arabieren in de Arabische landen! Gelijkheid voor man en vrouw, vrijheid van godsdienst, democratie, kiesrecht voor vrouwen, homorechten, persvrijheid, eigendomsbescherming, bescherming van de rechten van minderheden als christenen en druzen, bescherming van vrouwen tegen kindhuwelijken, vrouwenbesnijdenis en eerwraak enz. enz.

Daar kunnen andere Arabieren slechts van dromen.
Of een revolutie beginnen.

Hier blijkt wel uit dat het Israel-boycot groepen niet om mensenrechten gaat, maar om iets anders. Zie:
http://likud.nl/2012/02/het-boycot-rookgordijn/