Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, August 25, 2013

Strijd in Syrië verdeelt de vrienden van Palestina

Dat de pro-Palestina activisten samen met Harry van Bommel (SP) bij een grote supermarkt staan te protesteren tegen het eten van sinasappels uit "bezet gebied", of in Castricum een picketline tegen het gebruik van schoonheidsproducten uit de Dode Zee houden, terwijl ze zwijgen als er honderden Syriërs bij een gifgasaanval sterven, we hebben het geregistreerd. Je kan niet overal tegelijkertijd zijn. Het ene leed bestrijden, maakt het andere niet goed.

Is het mogelijk met een actiegroep alleen tegen Israël te ageren en de buurlanden buiten beschouwing te laten? Vooral nu de Palestijnse groepen zelf verdeeld zijn. Hezbollah in Libanon steunt de Syrische dictator Assad en Hamas in Gaza richt zich juist tegen Assad. Wat nu te doen? Hoe werkt dat uit in de Nederlandse gelederen der oude Palestina-kameraden?

Het is opvallend stil op de Facebooks en de Palestina-websites, als je zoekt naar Syrië-berichten. Op de officiële websites van het Palestina Komitee, Stop de Bezetting of Docp staat niet over Syrië. De bestuursleden van de organisaties hebben op Facebook echter wel een mening.


Zelfbenoemd bestuurslid en "ordedienst" van het Palestina Komitee Rik Min steunt al maanden het oude regime van Assad en staat daarmee dus op de Hezbollah-lijn van de terreurscala. Hij beweert op Facebook niet alleen dat de gifgas-aanval helemaal niet door Assad zijn troepen is uitgevoerd, maar suggereert door een plaatje van een Davidster ook nog dat Israël er wel achter zal zitten.

Henny Kreeft van de stichting Stop De Bezetting (met Gretta Duisenberg) is de enige die de strijd tussen Hezbollah en Hamas op Facebook naar buiten brengt en bespreekt. Hij is er van overtuigd dat Assad voor de gifgasaanval verantwoordelijk is.

Beroepsactiviste Jose van Leeuwen schrijft dat het haar om Internationaal Recht en mensenrechten gaat. "Steun aan een dictator die zijn bevolking onderdrukt of doodt, is geen rechtvaardigheid". Daarmee neemt ze een ander standpunt in dan Sonja van den Ende, één van de beheerders van "Stop de bezetting" op Facebook.

Wat zijn nu de factoren die bij de activisten een steun voor Assad (met Hezbollah) of een steun voor de rebellen (Met Hamas)  doet ontstaan? Aangezien Henny Kreeft van Stop De Bezetting een bekeerde moslim is, ligt de steun voor de salafistische rebellen voor de hand. Rik Min is een seculiere oude communist en aangezien er al oude contacten tussen het Assad-regie en de DDR en de Sovjet-Unie waren, ligt ook zijn steun voor de hand. Sonja van den Ende heeft familiaire banden met de Assad-clan en heeft daar ook gewoond.

De scheiding tussen steun voor Assad of niet gaat dus dwars door de Gretta Duisenberg-stichting heen, waarbij Henny Kreeft de sterkere positie heeft, omdat hij officieel bestuurslid is. De steun van Iran aan de "Global March to Jerusalem" , waar Gretta Duisenberg aan mee doet is juist weer een indicatie dat haar Stichting steun aan het Assad-regime zal geven.

Voor alle fracties geldt altijd: Ïsraël heeft het gedaan". Waarschijnlijk zullen ze wel weer door een deur kunnen zodra het Assad-regime valt. Vooral omdat de Verenigde Staten aan die val mee zullen werken. Dan is de gezamenlijke vijand weer duidelijk. Maar nu even niet.

3 comments:

Jan said...

In Syrië vechten twee fascistische entiteiten tegen elkaar, en toch is er in de linkse beweging geen hoofdstroming te vinden die zich van beide groepen distantieert.
Daarom probeert links ook een derde partij te vinden die ze de schuld van alles kan geven.
Potentiële schuldige is natuurlijk Israël en in tweede instantie de Amerikanen.

Het Palestina Komitee is al lang van de juiste koers afgestapt, door hun bijna gênant wordende steun aan de Hamas, en Rik Min is dus de Nederlandse variant van George Galloway.

De echte winnaars zijn natuurlijk de Palestijnen, die hun situatie in vergelijk met die van hun buren steeds meer gaan waarderen. De Joodse vijand is vergeleken bij hun broeders een knuffelbeer.

vanhetgoor said...

Door de kat gebeten worden of door de hond, het is gewurgd worden of gehangen.

Al-Assad is een verachtelijke klootzak, alleen de oppositie is nog erger.

Het enige verstandige dat ik over deze hele kwestie gelezen heb is dat de gehele cast van GTST naar Syrië wordt gestuurd, dan zijn wij daarvan verlost. Voor de rest lost het niets op, alle andere zogenaamde oplossingen zijn nog slechter. Maar dat lijkt me eerder routine te worden dan uitzondering.

Ron said...

Timmermans ontkent druk op Haskoning

Ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV is niet door het ministerie van Buitenlandse Zaken onder druk gezet om de medewerking aan een project in Oost-Jeruzalem te stoppen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag gezegd tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Verschillende partijen eisten opheldering van de bewindsman, waaronder regeringspartij VVD. Het ingenieursbureau maakte vorige week bekend dat het de medewerking aan het project heeft stilgezet na een waarschuwing van Timmermans’ ministerie. De regering ontmoedigt investeringen van Nederlandse bedrijven in de zogeheten bezette gebieden.

Harry van Bommel (SP) wees erop dat het in dit geval een waterzuiveringsproject betreft, waarvan ook Palestijnen profiteren. Dat zou de zaak volkenrechtelijk anders kunnen maken, zei hij. Han ten Broeke van regeringspartij VVD riep de minister op het actief ontmoedigen van bedrijven die meewerken aan schoon drinkwater voor Palestijnen achterwege te laten.
http://www.nd.nl/artikelen/2013/september/03/timmermans-ontkent-druk-op-haskoning

Bommel voor
Van Agt tegen
https://twitter.com/DriesvanAgt