Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, May 06, 2014

JMNA ten onder ?

Dat is wel FF schrikken. Eerst op 5 mei nog soepsiedie-eten voor de vrijheid en dan tijdens het toetje van JMNA-corifee Harry van den Bergh te horen krijgen dat het JMNA-feest voorbij is.

De Joodse website Jonet schrijft er dit over:

Joods Marokkaans Netwerk ten onder

Het Joods Marokkaans Netwerk houdt op met bestaan. Dat meldt voortrekker Harry van den Bergh in het Radio 5-programma Dichtbij Nederland.

Op 5 mei organiseerde het Joods Marokkaans Netwerk (JMNA) nog een vrijheidsmaaltijd in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Harry van den Bergh, een van de organisatoren, voerde het woord. In zijn speech kondigde hij de opheffing aan. Veel gasten vonden het zonde. Van den Bergh op Radio 5 bijDichtbij Nederland: "Het was een nare mededeling. Men vindt het jammer en wij van de organisatie vinden dat ook. Een jaar lang is er geprobeerd om tot overeenstemming te komen met elkaar en met de gemeente Amsterdam, maar dat is niet gelukt".

Hij vindt dat de Marokkaanse gemeenschap zelfbewuster moet worden. "Er is een generatie jonge Marokkanen die zich verder moet ontwikkelen en er nog niet is. Dat moeten ze op grotere schaal doen." Mede-organisator Mostafa Hilali sluit zich aan bij Van den Bergh. "Soms is er meer nodig dan alleen maar een fakkel die moet worden doorgegeven", aldus de Marokkaanse Nederlander tegen de radioverslaggever. Het JMNA werd in 2006 opgericht om een dialoog te starten tussen de twee gemeenschappen. Het begon hoopvol met allerlei activiteiten zoals debatten, feestjes, etentjes en filmavonden, maar eindigt nu dus in mineur. De twee bestuurders doen nu het licht uit.

Afgelopen najaar maakte het NIW al bekend dat het rommelde bij het JMNA. Vooral mensen met een pro-Israelische houding zouden het binnen de club hebben moeten ontgelden. "Het JMNA heeft zich ontwikkeld tot een clubje gelijkgestemden," vertelde Harry Polak, oud-voorzitter van het JMNA en voorzitter van de Commissie Dialoog van de Amsterdamse Liberaal Joodse Gemeente (LJG). "Als jouw mening hen niet bevalt, dan word je eruit gezet. Wat heb je daar als gemiddelde Jood nog te zoeken? Het lijkt wel of je alleen welkom bent als je je extra fel uitlaat tegen Israƫl." Lees hier het artikel.

Een jaartje terug kwam het Netwerk nog samen in centrum Mozaiek in Amsterdam: 

1 comment:

Anonymous said...

Het JMNA was een deel van het probleem, niet van de oplossing. Het zal, als het inderdaad ter ziele gaat, niet gemist worden.