Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, June 16, 2018

Hoe is Kevin P. Roberson zwart geworden? (UPDATE)

De nadruk op zwart-zijn; Black power; Black identity; #BlackLivesMatter; het zijn uitdrukkingen van identiteitspolitiek, die pas de laatste jaren, naast andere maatschappelijke issues, als feminisme, homorechten en dierenrechten zijn opgekomen.

De vraag is natuurlijk: Wie is er echt zwart? Wie is zwart genoeg om de #BlackLivesMatter strijd in Nederland te voeren?

Kevin P.  Roberson met zijn moeder
Bij de activist/journalist Kevin P. Roberson is de vraag of hij wel zwart genoeg is, moeilijk te beantwoorden. Als kind van de blanke Nederlandse stewardess, Anneke Kastelein en de Amerikaanse vliegtuigingenieur, Jeffery Roberson, draagt zijn jeugd in Nederland niet de kenmerken van een uitzichtloos ghetto, zoals dat bij zwarte Amerikanen vaak het geval is.

Op de zondagen bezoekt hij met zijn ouders de strenge sektarische kerk ACC, van de Amerikaanse predikant Ford Pickering en echtgenote Debbie, in Amersfoort. De moederkerk van deze sekte is in Louisiana gevestigd. Ook Ghanese immigranten in Nederland maken er deel van uit.  Tien jaar geleden komt dominee Gertjan Goldschmeding van het ACC opnieuw in het nieuws, als hij de leden van de kerk aanmoedigt hun kinderen te slaan. (noot 1)

Een persoonlijk drama breekt de jeugd van Kevin P. Roberson, als hij acht meter, met zijn hoofd naar beneden, van de balustrade van de kerk dondert en levenloos op de kerkvloer blijft liggen. De ernstige hersenschade die het jonge kind oploopt, doet zijn ouders het ergste vrezen. De gelovigen bidden met de ouders om genezing. Gelukkig verhoort God hun gebeden en laat het kind leven. In 2008 spreekt de intussen volwassen geworden Kevin met Pastor Ford, de dominee van de kerk en krijgt te horen welk wonder er in zijn leven is gebeurd. Hij komt door het verhaal over dit persoonlijke wonder tot geloof.

Kevin P. Roberson na zijn val in 1996
Helaas voor Kevin P. Roberson heeft de in de kerk opgelopen hersenschade tot gevolg, dat hij er concentratiestoornissen en zware dyslexie aan overhoudt. Als er een jaar later een Cito-toets wordt gehouden, krijgt hij dan ook een lager schooladvies, dan de ouders op grond van de eigen opleiding en ambities hadden verwacht en gehoopt. Goede raad is duur.

Als uiterste middel om voor hun kind toch nog een hogere opleiding te kunnen realiseren, verhuizen ze naar de Verenigde Staten. Pas dan komt de Black Identity om de hoek kijken. De positieve discriminatie die in enkele Amerikaanse staten is ingevoerd, leidt er toe, dat Kevin P. Roberson, op grond van zijn zwart-zijn,  een college opleiding kan gaan doen. (noot 2) Aangezien moeilijke boeken lezen en concentratie niet zijn sterke kanten zijn, wordt Kevin P. Roberson video-specialist. Hij maakt enkele video's van de dierentuin en interviewt mensen in een coffeeshop.

De puberale fase in het jonge leven van Kevin P. Roberson en zijn ontluikende zwarte bewustzijn, hebben ook een hele negatieve uitwerking als hij achter elkaar twee keer een zwart kind verwekt en de moeder met de zorg alleen laat. Kevin P. Roberson over deze periode in zijn leven: "From the age of 14 until 25 i was living my life recklessly. I was partying, getting drunk/high and having unprotected sex. After graduating from the University of Minnesota, in 2008, my reckless lifestyle had caught up to me. At this time i had been arrested 4 times and found out that i had two sons.
I realized that it wasnt the police who were picking on me that caused for me to get arrested. It was me abusing alcohol and drugs that caused for me to get arrested. De Black Proud van Kevin kan kennelijk twee kanten op gaan.

Helaas wordt het huwelijk tussen zijn Amerikaanse vader en zijn Nederlandse moeder ontbonden, als de vliegtuigingenieur een baan in Shanghai (China) aanneemt en zijn moeder in Vianen als receptioniste van een tandarts gaat werken. Kevin keert terug naar Nederland. 

Opdracht van Jeffery Roberson aan  zijn zoon
Sinds aankomst in Nederland hinkt Kevin P. Roberson steeds op twee gedachten. Is hij nu zwart of blank? Is hij een professionele journalist, die Fred de Graaf, de burgemeester van Amstelveen voor paal zet, of is hij een activist, die vermeende tegenstanders filmt om ze te 'outen'? Vaak weet hij het zelf ook niet. Hij roept weliswaar bij elke gelegenheid, dat hij een "journalist met een perskaart" is, maar tegelijkertijd provoceert hij enorm.

Racisme-kaart
Bij één van de anti-Israëlische manifestatie op de VU heb ik Kevin P. Roberson eens aangeraden, zijn black-power haar wat korter te dragen en serieuze rapportages te maken. Hij staat naar mijn mening zichzelf in de weg. Enkele weken later kreeg ik te horen dat ik een racist ben, omdat ik opmerkingen over zijn zwarte haar gemaakt heb. Dus: Aan de ene kant normaal met een blogger praten, om dan later weer de racisme-kaart te trekken. Bij dezelfde bijeenkomst van het Palestina Komitee op de VU, stelt Kevin P. Roberson een kritische vraag aan voorzitter Robert Soeterik, waardoor de volgende tegenstelling opdoemt: is hij nu pro-of contra de staat van Israël? Allemaal tegenstellingen die ons voor een raadsel plaatsen.

Hoe is dit te verklaren dokter?
Eén van de verklaringen is, dat zijn vader hem een boodschap voor het leven heeft meegegeven. Op Facebook schrijft zijn vader Jeffery in een commentaar, dat als je zo'n wonder in je leven meemaakt en dat God je quasi uitverkoren heeft, dan heb je ook een opdracht te vervullen. Dan mag je niet zomaar je leven vullen met geld verdienen en doorleven, maar dan moet je maatschappelijk en politiek actief zijn. De andere verklaring gaat verder terug in zijn jeugd. Als je in zo'n strenge evangelische kerk bent opgegroeid, dan zit er altijd een gevoel van uitverkorenheid in je achterhoofd. De ACC-kerk in Amersfoort is onderdeel van de Kenneth Copeland Ministries. Die tegenstrijdige boodschappen, die aan de ene kant overvloed en uitverkorenheid prediken en aan de  andere kant je dwingen om een soort profeet te worden, kunnen een mens ook in verwarring brengen. Onoverbrugbare tegenstellingen, die verwarring zaaien.

Jeffery Roberson

De politie zit er intussen maar mee opgescheept, dat er een man is, die weliswaar een NVJ-perskaart heeft, maar aan de andere kant rellen provoceert. Gelukkig krijgen ze hem steeds meer door!


Noot 1 : Dagblad van het Noorden;11 september 2009
Noot 2: Kevin P. Roberson heeft hierop gereageerd en stelt dat hij tot het college is toegelaten op grond van een 'scholarship' als football player, en niet op grond van positieve discriminatie.

Ander opmerkingen van Kevin P. Roberson, naar aanleiding van dit blog, via Twitter:

My fall didn't result in brain damage but a paralyzed vocal cord. I was discharged from the hospital within 2-weeks. Bones that were broken in one x-ray weren't when the same bones were x-rayed a couple of hours later. I have the medical records at home.

My father hasn't been a airplane mechanic for years. He is an inspector and advisor.

You're statements about my hair and appearance are racist. I actually told you in you're face at the VU that you were a racist for writing that about my 'wild hair', as if I was an animal. There is a long history of white people referring to people of color as animals.

My parents divorced in the U.S. towards the end of 2017 and not while he was living in China. From 2008 until 2018 my father has lived in the U.S., China, England and Rwanda. Its also factually incorrect and racist how you state that African-Americans mostly grow up in ghetto's.

I have two children in the U.S. from two different women. They were one night stand, with women I didn't personally know or have a relationship with. The only legal obligation I have towards them is paying child support. Which I do. In the Netherlands I have a son that I raise.

I didn't get into college via affirmative action but because I got a football scholarship as a punter for Tennessee State University, had good grades and good SAT score. After my 3rd year @ TSU I found out my major was unaccredited and transfered to the University of Minnesota.

U published a # of errors. I was diagnosed w/ ADHD & ADD during 1st grade & was placed on the LOM school. I didn't sustain brain damage resulting in dyslexia but a damaged nerve that paralyzed a vocal cord. I was re-tested in NL as an adult & they couldn't tell me if I had ADHD.

De vader van Kevin, Jeffery Roberson:
As a person who only knows what is in the public sphere, I laugh at your feeble attempt at character assassination. The reality of being a African in a world which is systemically racist is beyond you and those like you. You will never get it! And frankly I couldn't care less

Vader van Kevin met zijn nieuwe vriendin


Keesje Maduraatje you know nothing about my life. And by the way, stop stalking.2 comments:

Unknown said...

Dank voor de update, maar waarom reageert hij zelf niet op dit blog?

Unknown said...

Wat een loser is die half neger. Hij weet zelf niet wie jij is, daarom is hij zo boos op blanken.