Disclaimer

In 2005 begon ik met het schrijven over kraken, ICT, zeilen, terrorisme, de multiculturele samenleving enzo, op dit blog. Langzamerhand begon het schrijven over terrorisme zich steeds meer tot Israël, Gaza, Judea en Samaria te beperken.
De meningen die op dit blog worden weergegeven zijn als bijdrage aan het maatschappelijke debat en geenszins kwetsend of beledigend bedoeld. Mocht u desondanks van mening zijn dat aangifte noodzakelijk is, lees dan eerst even deze speciaal voor u bedoelde disclaimer

Sunday, September 04, 2005

Merkel - Schröder

Het Debat Merkel - Schröder

het enige TV debat tussen Bundeskanzler Schröder en CDU-kandidaat Angela Merkel is vanavond live uitgezonden. Op dit moment wordt het duel op de Duitse TV bediscussieerd. Het vreemde is dat Schröder in de peilingen lager staat dan Merkel, maar als persoon na het duel als winnaar uit de bus komt, volgens de peilingen.

Voor mij is het nog steeds moeilijk een duidelijke keuze te maken. Mijn vrouw stemt Schröder omdat ze geen CDU wil stemmen. Even een paar plus en min punten:

Als Schröder wint komt Turkije in de EU en dat vind ik intussen toch wel goed.
De Bundesländer worden in meerderheid door CDU geregeerd en kunnen in de Budesrat (Eerste Kamer) alle wetten tegenhouden. Schröder is uit opportunistische redenen buiten de Irak-oorlog gebleven en deze gevaarlijke alleengang zal dan blijven. 7 Jaar Rood-Groen heeft wel wat vergeteringen opgeleverd, maar misschien moet een andere ploeg het nu maar eens overnemen.

Als Merkel wint, komt er een zwart-gele coalitie (liberaal-conservatief) en dan loopt Duitsland weer in de pas met de VS. Maar Turkije komt niet in de EU. De sociale hervormingen zullen gewoon doorgaan.

Een grote coalitie (SPD-CDU) is af te raden, omdat dan het extremistische spectrum (links en rechts) zal groeien.

Ik ben nog aan het twijfelen.

2 comments:

Steady Freddy said...

Hoezo twijfelen mag jij stemmen dan?

keesjemaduraatje said...

nee, ik mag niet stemmen in Duitsland