Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, March 12, 2006

Freshies

De nieuwe IT aanwas van Mumbai
door Keesjemaduraatje

de IT-industrie in Mumbai heeft een schreeuwend tekort aan nieuw goed opgeleid personeel. Dat probleem wordt opgelost door zogenaamde "freshies" aan te nemen. Op de HTS scholen in heel India worden de beste afgestudeerden uitgenodigd voor een selectietest. De afgestudeerden die door deze selctietest komen worden aangenomen door een IT bedrijf en worden inhouse opgeleid. Ze krijgen cursussen in service-orientatie, "accent neutralisatie"(engels spreken met een neutraal accent) , zelfmotivatie en technische cursussen. Voor onze email afdeling werden 16 mensen toegelaten. Ik zat twee weken lang in een vergaderlokaal met een glazen wand (aquarium en tegenover mij zaten de freshies te leren. Aan het einde van de tweede week werden de drie besten aan mij voorgesteld om bij de afdeling te mogen werken. Ik vroeg aan ze wat hun doel is in het leven. Het antwoord dat kwam was: " Ik wil een goede emailservice leveren en voldoen aan alle verwachtingen die u heeft". Kijk dat is nou eens een positief geluid. Ik heb ze verteld dat ze een doel in hun carriere moeten nastreven dat meer met hunzelf te maken heeft, zoals projectleider, manager, derde lijner, Service delivery Manager etc.

Ik was ook op hun afstudeerfeestje, de volgende dag en daar werden zogenaamde 'testimonies" afgelegd. De afgestudeerden vertelden welke weg ze hebben moeten gaan om hier te komen en hoe dankbaar ze de firma AO zijn om nu hier te mogen werken. De meesten hebben een hele lange weg van leren, leren en leren moeten gaan om hier te komen. 30% van de kandidaten zijn meisjes en 20% zijn minderheden. Dus dat zegt ook wel iets. Die zitten niet te zeuren over discriminatie, maar gaan gewoon alles ervoor doen om bij onze geweldige firma te mogen werken.

In die zin heeft het land India, door deze instelling, een hele goede kans om Europa voorbij te streven. In ieder geval zijn deze mensen veel meer gemotiveerd dat welke collega uit Nederland dan ook.

7 comments:

kevros said...

Leuke Log heb je!

groetjes kevros
www.handigelinkjes.web-log.nl

AGS said...

Maar is het niet zo dat in verschillende regio's van India (West - Bengal en Tripura) de communisten aan de macht zijn? Ik doe ook ff een stukje uit een (oud) artikeltje:

India lamgelegd door protest tegen privatiseringen

29 september 2005 - Honderdduizenden tot mogelijk miljoenen Indiërs hebben donderdag het werk neergelegd uit protest tegen de economische hervormingen die de regering wil doorvoeren. Vliegvelden, banken, scholen en treinverbindingen zijn lamgelegd.

De algemene staking in India is georganiseerd door vakbonden en communisten. Ze zijn fel gekant tegen de privatiseringen die de regering heeft aangekondigd. De overheid wil haar aandeel in verschillende staatsbedrijven terugbrengen en meer buitenlandse investeerders aantrekken.
[/quote]

De Communistische Partij van India is de derde politieke partij (wat zetels in het Nationale Parlement betreft) van India.

Una revolucion socialista in India lijkt niet geheel onmogelijk ;) (investeren in India kon wel eens zeer risicovol blijken te zijn :) ).

AGS said...

Ik was bijna vergeten om een berichtje te plaatsen over de gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven. Keesje voerde (min of meer) campagne voor D66 (vandaar). De Eindhovense afdeling van D66 heeft de gemeenteraadsverkiezingen VERLOREN (ze hebben nog maar een gemeenteraadszetel over). Maar niet getreurd, in Eindhoven hebben de Links(ig)e partijen het als volgt gedaan:

PvdA 14
SP 6
GL 3

Das bij elkaar 23 zetels en o ja, dat is een gemeenteraadsmeerderheid :)

keesjemaduraatje said...

India is een federale staat, met verschillende deelstaten. Het kan dus best zijn dat een aantal deelstaten communistisch geregeerd worden. Tot 1991 werd geheel India door een planeconomie naar Sovjet-model geregeerd. Pas na 1991 heeft India zijn economie geopend voor buitenlandse invloed en is de offshoring ook op gang gekomen. Het is interessant dat je de investeerders waarschuwd voor een eventueel communistisch gevaar, want daarmee ondersteun je dus mijn mening, dat socialisme slecht is voor de mensen. Investeringen betekenen namelijk dater werk en inkomen het land binnenkomt. Na de toegenomen offshoring naar India is het land ook rijker geworden.

Steady Freddy said...

Nog nooit iemand zo vrolijk gezien die zijn baan ziet verdwijnen naar India, lang leve de globalisering.
Als jij schrijft dat hier mensen uit de minderheidsgroeperingen alleen maar klagen over discriminatie, hoe kan het dan dat Verdonk de werkgevers erop aanspreekt dat zij nu aan zet zijn om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen moeten gaan? Ook gaf de oud topman van ING laatst een interview waarin hij daarop hamerde. Dus wat nou als het waar is dat wij in Nederland enorm discrimineren? Ik heb laatst een moslim gesproken die in 2 jaar 400 sollicitaties had geschreven en geen werk had gevonden. Misschien komt het door de houding van mensen zoals jij op dit soort weblogs waardoor de hele samenleving islamofoob is geworden?
Ga je nu in India wonen en werken?

keesjemaduraatje said...

je moet eens een keuze maken en bedenken wie nou het meest uitgebuit wordt: de IT-specialist die zijn baan ziet verdwijnen of de Indiër die hem gaat doen. Ergens moet het geld toch blijven en het zou toch wel heel erg zijn als beide werknemers allebei uitgebuit worden.
Dat je mij Islamofoob noemt laat zien dat ze bij de Islamomroep helemaal niets meer zelf kunnen bedenken en communistische retorica gaan gebruiken.

In Nederland is het nog steeds zo, dat je je schoolopleiding kan afmaken en daarna een baan krijgt. En als je dat niet lukt kanje tot in lengte van dagen lekker uitkeringstrekken. dus ik begrijp niet dat je zo tegen dit land bent, want het is een geweldig land. (Nederland dan)

Don Cornelis said...

Waarschijnlijk door het hakenkruis op de voorkant.